Στα «γρανάζια της γραφειοκρατίας» φαίνεται πως καθυστερούν οι επενδύσεις στην Κρήτη, καθώς το υπάρχον προσωπικό στη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Κρήτης δεν επαρκεί για να διεκπεραιώσει τον τεράστιο όγκο εργασίας.

Για το θέμα αυτό, και με στόχο τη στήριξη από την Πολιτεία των επενδυτικών σχεδίων, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, ζήτησε με συγκεκριμένη κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, κ. Χ. Καστανίδη, και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Δ. Ρέππα, την ενίσχυση του προσωπικού στην αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας για την ταχύτερη έγκριση των άρτιων επενδυτικών σχεδίων.

Ειδικότερα, στο έγγραφό του αναφέρει ότι «η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Κρήτης αντιμετωπίζει ουσιαστικά λειτουργικά προβλήματα λόγω σημαντικών ελλείψεων προσωπικού, αλλά και της απορρόφησης προσωπικού στις Διευθύνσεις της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας, ώστε αυτή παρουσιάζεται εξαιρετικά αποδυναμωμένη».

Ως εκ τούτου, επισημαίνει ότι

«παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση και τελική διεκπεραίωση επενδυτικών φακέλων που κατατίθεται στην Περιφέρεια», ενώ «οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης γίνονται μάλιστα συχνά αποδέκτες παραπόνων από τους επενδυτές για τις μεγάλες καθυστερήσεις, χωρίς να είναι οι ίδιοι αρμόδιοι και παρόλο που καταβάλλουν καθημερινά όλες τους τις δυνάμεις για τη διεκπεραίωση των φακέλων». Σημειώνει μάλιστα ότι «επιπρόσθετες καθυστερήσεις προκύπτουν από την χωρική διασπορά των υπηρεσιών, ώστε ο ίδιος φάκελος γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας από υπαλλήλους της Περιφέρειας που βρίσκονται ακόμα και σε διαφορετικές πόλεις (π.χ. Ηράκλειο – Ρέθυμνο)».

Επιπλέον, καταγράφει ότι «για επενδύσεις για τις οποίες έχει ζητηθεί από τους επενδυτές σύσταση ΠΟΕ προκειμένου να γίνει επιτόπιος έλεγχος των επενδύσεων και εκταμίευση αυτών, από τις αρχές του Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους δεν έχει συσταθεί το Όργανο Ελέγχου για καμία από αυτές».

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης είναι έντονο, αλλά και του γεγονότος ότι η ενίσχυση των επενδυτών, που έχουν καταθέσει εδώ και μήνες άρτιους και πλήρεις φακέλους, είναι κρίσιμη εν μέσω της ιδιαιτέρως δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, ο κ. Αυγενάκης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν «έχει ενημερωθεί το αρμόδιο Υπουργείο για τα προβλήματα λειτουργίας και την αποδυνάμωση της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Κρήτης», ενώ ζητά «συγκεκριμένα μέτρα για την άμεση ενίσχυση του υπάρχοντος προσωπικού».

Επιπλέον, ζητά ενημέρωση σχετικά με το «πόσοι ακριβώς φάκελοι επενδύσεων εκκρεμούν προς αξιολόγηση στην Περιφέρεια Κρήτης από κάθε νομό ξεχωριστά», «πόσες είναι οι εγκεκριμένες επενδύσεις από το Ηράκλειο», «για πόσες εξ αυτών εκκρεμεί η πιστοποίηση του έργου, σύμφωνα με αιτήσεις ολοκλήρωσης από μέρους των επενδυτών», καθώς και «πότε πρόκειται να γίνουν οι εκταμιεύσεις για τα πιστοποιημένα σχέδια».