Ένας Ηρακλειώτης είναι η «σαουδαραβική πηγή», που επικαλείτο ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ, σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα

Σε αποκαλύψεις σχετικά και με άλλο ενδιάμεσο προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση σχετικά με την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, κάνοντας λόγο για έναν Έλληνα, ονομάζεται Τζωρτζ Σφακιανάκης και είναι από τη Ηράκλειο Κρήτης.

Τέσσερις μέρες μετά τη 17 Νοεμβρίου του 2016 ο Έλληνας πρέσβης έστειλε πράγματι ένα τηλεγράφημα.

Υπάρχει μία αξιόπιστη πηγή, που βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του Σαουδάραβα υπουργού Άμυνας και λέει ότι επειδή στη διαδικασία εμπλέκεται μία ελληνική εταιρεία, η πηγή λέει ότι θα έπρεπε να έχει έρθει ο ίδιος απευθείας στην Ελλάδα, προκειμένου να έχει συνεργασία για να πάρει η σαουδαραβική πλευρά σε χαμηλότερο τίμημα, την αγορά του υλικού.

Και καταλήγει: Εφόσον η ελληνική πλευρά συμφωνεί ο σύνδεσμός αυτός του υπουργού προτίθεται να έρθει στην Αθήνα για κατ΄ιδίαν διαβούλευση, διευθέτηση και πληρωμή», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Κινήθηκε η διαδικασία αυτή ως ενδιάμεσος του πρέσβη; Όχι. Αλλά κινήθηκε με την κανονική διαδικασία, όπως είχε ξεκινήσει, εφόσον η πλευρά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είχε τη διαβεβαίωση ότι είναι ο επίσημος.

Αναλυτικά η αναφορά του πρωθυπουργού:

«Ο Παπαδόπουλος τον Μάιο του 2016 παρουσίασε την εξουσιοδότηση που κατείχε από τον Διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας της Σ. Αραβίας. Διαπιστώσαμε την αυθεντικότητα της εξουσιοδότησης τον Αύγουστο του 2016 μέσω του στρατιωτικού ακολούθου που έχουμε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το Σεπτέμβριο του 2016 υπάρχει αίτημα του ΑΚΑΜ για την γνησιότητα της εξουσιοδότησης. Τον Σεπτέμβριο του 2016 υπήρξε απάντηση από την Σ. Αραβία ότι το έγγραφο είναι αυθεντικό και στις 17 Νοεμβρίου του 2016 δόθηκε επίσημο πιστοποιητικό προς χρήση από το υπουργείο Άμυνας της Σ. Αραβίας υπογεγραμμένο από τον Διευθυντή Εξοπλισμών.

Η πρεσβεία στο Ριάντ επικύρωσε το πιστοποιητικό αυτό που αποδεικνύει ότι δεν είναι μεσάζοντας αλλά εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος» είπε και συνέχισε: «η αλληλογραφία του υπουργού Εξωτερικών γίνεται με τηλεγραφήματα άκρως απόρρητα ειδικού χειρισμού. Εσείς λέτε πως ο πρέσβης ισχυρίζεται ότι ο Παπαδόπουλος δεν είναι ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος της Σ. Αραβίας. Ο πρέσβης στις 21 Νοεμβρίου – δηλαδή τέσσερις μέρες αφού επικύρωσε ότι ο Παπαδόπουλος έχε την εξουσιοδότηση – έστειλε τηλεγράφημα που λέει ότι υπάρχει αξιόπιστη πηγή που είναι στο περιβάλλον του Σαουδάραβα υπουργού που μου ζήτησε να συναντηθούμε και ζητά να έρθει η πηγή απευθείας στην Ελλάδα για να πέσει το τίμημα. Κινήθηκε η διαδικασία όχι διά της πηγής και του ανθρώπου που εμφανίσθηκε ως ενδιάμεσος. Και σωστά. Αν δεν το έκανε θα λέγατε του Καμμένου ότι πάει να πουλήσει φτηνότερα. Ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον πρέσβη στο Ριάντ μία εξήγηση γιατί θεωρεί ότι ο Παπαδόπουλος δεν είναι ο αντιπρόσωπος και ποια είναι η πηγή.

Η απάντηση ήταν ότι η πηγή βρίσκεται πολύ κοντά στο υπουργικό συμβούλιο και έχει παρακολουθήσει την συνεδρίαση. Ο υπουργός ρώτησε τον πρέσβη της Σ. Αραβίας αν μπορεί να μη μέλος του υπουργικού συμβουλίου να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις του και η απάντηση ήταν φυσικά αρνητική. Ο υπουργός ρώτησε τον πρέσβη ποιος είναι η πηγή. Και ο πρέσβης απαντά ότι η αρχική πληροφορία μου περιήλθαν από το ίδιο πρόσωπο. Είναι ένας Έλληνας. Ο Τζορτζ Σφακιανάκης από το Ηράκλειο Κρήτης. Ένας Έλληνας – άλλος ενδιάμεσος – που στην καλύτερη περίπτωση ήθελε να βρει μία τιμή καλύτερη για την Σ. Αραβία. Δεν ξέρω ποιος είναι ο Τζ. Σφακιανάκης μπορεί να είναι ένας ευυπόληπτος επιχειρηματίας. Εγώ το μόνο που βρήκα είναι ότι υπήρξε κάποτε σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων του Γ. Παπακωνσταντίνου».

Πέρα όμως από τις αποκαλύψεις ο Αλ. Τσίπρας ανέδειξε και το πολιτικό περιεχόμενο της υπόθεσης. «Σας δίνουν γραμμή ΜΜΕ οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν επιδοθεί σε λυσσαλέα επίθεση εναντίον της κυβέρνησης μόλις στην επικαιρότητα βρέθηκαν τα Paradise Papers μετά τις αποκαλύψεις για τον Αυγενάκη και την κατάθεση της γραμματέας του Χριστοφοράκου ο οποίος είναι επιστήθιος φίλος σας» είπε και προσδιόρισε τα τρία μηντιακά πρόσωπα που έχουν αναλάβει εργολαβία την υπόθεση

Α) «Ο κουμπάρος σας που περνά πιο συχνά το κατώφλι του εισαγγελέα από το κατώφλι του σπιτιού του.

Β) «Ο όψιμος φίλος του με τον οποίο πρώτα ήταν στα μαχαίρια»

Γ) «Και ο αγαπημένο σας κομιστής που ξέρουμε τι κομίζει και πως πληρώνεται.

«Ένα μηντιακό λόμπι είναι που σας καθοδηγεί. Εκεί καταντήσατε τη ΝΔ» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και υπογράμμισε: «τον Καμμένο δεν τον στοχοποιείτε επειδή σας φταίει ο Καμμένος αλλά γιατί θέλετε να χτυπήσετε την κυβέρνηση. Στο βάθος του αρρωστημένου τους μυαλού θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης γιατί δεν θέλουν αυτή η κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Και σεις τους ακολουθείτε τυφλά. Ή μήπως επειδή έχετε μάτια και βλέπετε; Βλέπετε ότι η κυβέρνηση πετυχαίνει εκεί που εσείς αποτύχατε επί πέντε χρόνια και στηρίζει με το κοινωνικό μέρισμα την κοινωνία. Γι’ αυτούς τους λόγους αυτή η κυβέρνηση θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές. Όσες ενισχυτικές ενέσεις και αν έχετε βλέπετε ότι το κλίμα αλλάζει. Όταν τον Σεπτέμβρη του 2019 αναμετρηθούμε για την επόμενη ημέρα εσείς θα έχετε την καταστροφολογία που διαψεύδεται καθημερινά και εμείς επιτεύγματα και επιτυχίες. Είστε εθισμένοι στην εξουσία που απολέσατε».

«Νομίζετε ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν από τους βαρόνους και τους μηχανισμούς εξουσίας μέσα στην κρατική δομή; Πλανάστε πλάνην οικτρά» είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Ακόμη ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «σήμερα βρίσκομαι εδώ με επιλογή μου. Ζήτησα από τον πρόεδρο της Βουλής και παρακάλεσα τον υπουργό να αναβληθεί η συζήτηση. Αποφάσισα να βρίσκομαι εδώ διότι δεν πρόκειται να δεχθώ καμία πρόκληση και καμία γραφικότητα. Έχετε ξεπεράσει τα όρια. Φτάσατε στο σημείο να υποστηρίξετε ότι το προγραμματισμένο ταξίδι μου ήταν δικαιολογία για να μην παρίσταμαι στις μεγάλες αποκαλύψεις που θα κάνατε για μία υπόθεση που συντονισμένα εδώ και 15 μέρες».

«Να δραπετεύσω από τι; Από την αντιπαράθεση με τον Μητσοτάκη; Ούτε αυτοί που τα γράφουν δεν τα πιστεύουν. Γι’ αυτό η ΝΔ αρνήθηκε να συναινέσει στην μετάθεση της συζήτησης για να γίνει η συζήτηση εν τη απουσία μου» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και ξεκαθάρισε: «ούτε κρύβομαι ούτε εκβιάζομαι. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Και γι’ αυτό όταν έρχονται τηλεοπτικά συνεργεία στο γραφείο μου δεν ξεσκονίζω τίποτα ούτε τα δώρα που έχω δεχθεί. Εσείς που θα κρύψετε τα δώρα τα δάνεια τα δώρα της SIEMENS τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του γραμματέα της ΝΔ και τα χαμένα Ε9. Μετακόμιση θα κάνετε αν έρθει κάποιο συνεργείο στο γραφείο σας».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει να διεξαχθεί στη Βουλή προ ημερησίας για την φοροδιαφυγή.

Διάψευση Παπακωνσταντίνου ότι ο Τζορτζ Σφακιανάκης υπήρξε σύμβουλός του

Αμεση αμφισβήτηση των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο ότι ο Τζορζ Σφακιανάκης υπήρξε σύμβουλος του το 2011.

Ο πρωθυπουργός, από του βήματος της Βουλής κατά τη συζήτηση για την πώληση οπλισμού στη Σαουδική Αραβία ανέφερε το όνομα Τζορζ Στεφανάκης, δηλώνοντας ότι αυτός ήταν ο σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων του πρώην υπουργού επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου.

Ο πρώην υπουργός μέσω Twitter έγραψε….

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook