Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, καθώς το απόγευμα συνέρχεται η Ολομέλεια της Βουλής για να ψηφίσει τα μέτρα για δημοσιονομική εξυγίανση, με ορατό τον κίνδυνο για δυναμικές κινητοποιήσεις στον δημόσιο τομέα.

Τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι απαραίτητα για να αποφευχθεί στάση πληρωμών και υπαγωγή της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης. Η κατάθεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής δώδεκα προτάσεων νόμου ανατρέπουν τον συμβιβασμό που είχε επιτευχθεί στο υπουργείο Οικονομικών με τους συνδικαλιστικούς φορείς. Τα συνδικάτα σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι επιχειρείται προσπάθεια να παραβιαστούν τα όσα συμφωνήθηκαν θα απαντήσουν με καθολική απεργία.

Ειδικότερα, όπως δημοσιεύει το in.gr, οι προτάσεις νόμου που επεξεργάζονται τα κόμματα αφορούν στην επιβολή μόνιμης συνεισφοράς 4% των υπαλλήλων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα για τις συντάξεις, την αύξηση της συνεισφοράς στο ταμείο για τις χήρες και τα ορφανά στο 2%, όπως το αποδέχθηκαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και στην επιβολή της έκτακτης κλιμακωτής συνεισφοράς 1,5 – 3,5% (από εισοδήματα 1.501 ευρώ και άνω) των δημόσιων και ημιδημόσιων υπαλλήλων για περίοδο τριών ετών, η οποία θα πηγαίνει στο πάγιο ταμείο του κράτους.

Επίσης, στις προτάσεις περιλαμβάνεται η εισαγωγή νέου φορολογικού συντελεστή 40% για μισθούς άνω των 80.000 ευρώ, η φορολόγηση των εισοδημάτων του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Βουλής, περιλαμβανομένων και των εφάπαξ τους, η προσωρινή κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών για περίοδο τριών ετών, ο υπολογισμός της σύνταξης βάσει του μέσου όρου των μισθών των τελευταίων 30 μηνών, η φορολόγηση του εφάπαξ ή και του φιλοδωρήματος των δημοσίων υπαλλήλων με 3,5% για την περίοδο 2012-2013 και κατά 7% μετά το 2013, καθώς και η μείωση των κλιμάκων εισδοχής των νεοεισερχομένων.

 Η Επιτροπή επεξεργάστηκε ακόμη πρόταση νόμου για απαγόρευση της αναπροσαρμογής των συντάξεων των κρατικών υπαλλήλων ως αποτέλεσμα των γενικών αυξήσεων των βασικών μισθών, πρόταση νόμου για τη μεταφορά της διαχείρισης του δημοσίου χρέους από το Υπουργείο Οικονομικών στην Κεντρική Τράπεζα, πρόταση για τη μεταφορά του 20% των εσόδων από την εφαρμογή του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας σε ειδικό ταμείο για την επίσπευση της αναθεώρησης της ακίνητης ιδιοκτησίας, καθώς και πρόταση νόμου για τη μείωση του ΦΠΑ για πρώτη κατοικία.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook