Σήμερα η Ελλάδα ενεργοποίησε το Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, ζητώντας επείγουσα εναέρια βοήθεια για τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στα δάση της Αλεξανδρούπολης (Βορειοανατολικά της χώρας).

Ακολούθησε αίτημα για βοήθεια και από την Αλβανία. Μέσα σε λίγες ώρες, το Κέντρο Παρακολούθησης και Πληροφόρησης (ΚΠΕ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατάφερε να παράσχει μια συντονισμένη Ευρωπαϊκή επιχείρηση με εναέρια μέσα που παρείχε η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία.

\”Η Ελλάδα και η Αλβανία μπορούν να βασιστούν στη βοήθεια της Ευρώπης και θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τα Κράτη-Μέλη για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα για βοήθεια\”, ανέφερε η κυρία Kristalina Georgieva, Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, Ανθρωπιστική Βοήθεια και Αντιμετώπιση Κρίσεων.

\”Η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία έδωσαν ένα παράδειγμα άμεσης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Το Κέντρο Παρακολούθησης και Πληροφόρησης συμβάλλει στο γρήγορο  συντονισμό της Ευρωπαϊκής βοήθειας σε κρίσιμες ώρες και μέρες.\”

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη τις τελευταίες μέρες με μεγάλης κλίμακας πυρκαγιές. Στις 25 Αυγούστου 2010, ώρα 12.50 μ.μ., το Κέντρο Παρακολούθησης και Πληροφόρησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα συμμετέχοντα κράτη στο Μηχανισμό έλαβαν ένα αίτημα από την Ελλάδα για τρεις μονάδες πυρόσβεσης (ένα σύνολο έξι Καναντέρ CL-415).

Το ΚΠΕ διοργάνωσε αμέσως τηλεδιάσκεψη με όλα τα Μέλη που διαθέτουν ανάλογα μέσα. Συμφωνήθηκε να παρασχεθούν δύο εναέριες μονάδες από την Ισπανία και τη Γαλλία, μέσω ενός προγράμματος που χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Επιπλέον, ακόμα ένα αεροσκάφος θα βρίσκεται σε επιφυλακή στη Γαλλία για πιθανή επιχείρηση στην Ιταλία, η οποία επίσης αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Αυτό θα επιτρέψει στην Ιταλία να στείλει ένα αεροπλάνο CL-415 στην Αλβανία και στη συνέχεια στην Ελλάδα.

Όλα τα αεροπλάνα εγκατέλειψαν τις βάσεις τους σήμερα. Το ΚΠΕ θα εγκαθιδρύσει επίσης έναν αξιωματικό σύνδεσμο του ΚΠΕ στην Ελλάδα, προκειμένου να εξασφαλίσει μια ομαλή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα, τις μονάδες των Κρατών Μελών και το ΚΠΕ.

Ιστορικό

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας διευκολύνει τη συνεργασία στην  ανταπόκριση καταστροφών ανάμεσα σε 31 ευρωπαϊκά κράτη (ΕΕ-27 μαζί με την Κροατία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία). Οι συμμετέχουσες χώρες αντλούν τους πόρους που μπορούν να τεθούν στη διάθεση των κρατών που έχουν πληγεί από καταστροφές σε όλο τον κόσμο. Όταν ενεργοποιηθεί, ο Μηχανισμός συντονίζει την παροχή βοήθειας εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευθύνει το μηχανισμό μέσω του Κέντρου Παρακολούθησης και Πληροφόρησης (ΚΠΕ).

 

Από το 2001 ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας έχει ανταποκριθεί σε περισσότερες από εκατό περιπτώσεις καταστροφών σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο τυφώνας Katrina στις ΗΠΑ (2005), ο σεισμός στην Κίνα (2008), ο σεισμός στην Αϊτή (2010) και ο σεισμός/τσουνάμι στην Ιαπωνία (2011). Κατά τις δύο τελευταίες περιόδους πυρκαγιών, ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας έχει ενεργοποιηθεί είκοσι φορές για πυρκαγιές εντός και εκτός Ευρώπης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook