Η κατεδάφιση των Bamboo και Salavantes ήταν μόνο η αρχή-  Έπεται συνέχεια – Λίστα με 300 πρωτόκολλα κατεδάφισης άμεσα εκτελεστέα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης  –  Με πολιτική βούληση “ρεκόρ” κατεδαφίσεων την τελευταία διετία

“Βροχή” κατεδαφίσεων έρχεται το επόμενο χρονικό διάστημα στην Κρήτη καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, αυτή τη στιγμή στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, υπάρχει λίστα με 300 πρωτόκολλα κατεδάφισης, τα οποία είναι τελεσίδικα αφορούν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις και θα εκτελεστούν κατά προτεραιότητα.

Η αρχή έγινε από τα Χανιά, με την κατεδάφιση των Bamboo και Salavantes, καθώς ήταν τα δύο πρώτα πρωτόκολλα κατεδάφισης που εκτελέστηκαν το 2017 στην Κρήτη και έπεται συνέχεια…

Η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Μαρία Κοζυράκη, δήλωσε στο Flashnews.gr οτι το επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν κατεδαφίσεις σε όλη την Κρήτη και θα γίνουν κατά προτεραιότητα, μέσα από σχετική λίστα η οποία περιλαμβάνει αμετάκλητα πρωτόκολλα κατεδάφισης σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι.

Αυτή τη στιγμή, συνολικά στην Κρήτη υπάρχουν περίπου 300 πρωτόκολλα κατεδάφισης, τελεσίδικα, για τα οποία έχουν βγει δικαστικές αποφάσεις και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αμετάκλητες.

Που θα γίνουν οι επόμενες κατεδαφίσεις τον Δεκέμβριο

Ενώ μέχρι το 2015, σύμφωνα με την κ.Κοζυράκη, η εκτέλεση των αποφάσεων ήταν πολύ αργή ως μηδαμινή, τα τελευταία δύο χρόνια, το 2015 και 2016, σημειώθηκαν 50 κατεδαφίσεις, όταν από το 2010 είχε εκτελεστεί μόνο ένα πρωτόκολλο κατεδάφισης στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

“Μέχρι το 2015 η διαδικασία κινούνταν πολύ αργά, είχε σχεδόν σταματήσει. Από το 2015, μέσα σε δύο περίπου χρόνια, εκτελέστηκαν 50 πρωτόκολλα κατεδάφισης. Φέτος το καλοκαίρι αναστάλθηκαν λόγω τουριστικής περιόδου οι κατεδαφίσεις, καθώς όλα είναι σε περιοχες του βόρειου άξονα και τα οποία θα εκτελεστούν μέχρι τον Μάρτιο”, ανέφερε η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης

Τους επόμενους 4 μήνες, με μια διακοπή για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, έχουν  προγραμματιστεί και θα υλοποιηθούν ακόμα 10 κατεδαφίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, οι κατεδαφίσεις αφορούν σε κτίσματα στο Ηράκλειο και το Λασίθι που κατά προτεραιότητα θα εκτελεστούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Θέμα πολιτικής βούλησης οι κατεδαφίσεις που σημειωνουν “ρεκόρ” από το 2015

Τι άλλαξε όμως και τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αυτή η “ευαισθησία” για την υλοποίηση των κατεδαφίσεων, ελλείψει μάλιστα διαθέσιμων πιστώσεων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Η κ. Κοζυράκη στην απάντησή της είναι σαφής: Υπάρχει η πολιτική βούληση να μην εκκρεμοδικούν οι αποφάσεις. 

“Τόσα χρόνια δεν εκτελούνταν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης, γιατί υπήρχαν αναστολές, δεν διαβιβάζονταν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης ή πολύ συχνά υποβάλλονταν στα δικαστήρια αιτήσεις ακύρωσης”… “Γίναμε Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, άλλαξε το κομμάτι του πολιτικού προϊσταμένου, πάρθηκαν αποφάσεις διοικητικές και κινήθηκαν διοικητικές διαδικασίες ετσι ώστε να προχωράμε στην κατεδάφιση αυτών των πρωτοκόλλων, να μην εκκρεμούν δηλαδή, να μην εκκρεμοδικούν. Η Αποκεντρωμένη στην ουσία εκτελεί την εργολαβία της κατεδάφισης ύστερα από την παραλαβή αιτήματος πρωτοκόλλων κατεδάφισης που λαμβάνει από την Κτηματική Υπηρεσία”, σημειώνει η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για να συμπληρώσει:

Συστηματικά λοιπόν οι κατεδαφίσεις ξεκίνησαν από το 2015. Οι 50 κατεδαφίσεις που έγιναν μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, είναι μεγάλος αριθμός για τις διαθέσιμες πιστώσεις που υπάρχουν. Όπως σημειώνει η κ.Κοζυράκη, για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, από το 2010, εκτελέστηκε μόνο ένα πρωτόκολλο κατεδάφισης το 2011, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Τα κριτήρια με τα οποία θα τηρηθεί προτεραιότητα για κατεδάφιση

Στη λίστα που υπάρχει στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και η οποία ελέγχεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, έχουν καταχωρηθεί 300 κτίσματα τα οποία θα κατεδαφιστούν με προτεραιότητα, επί τη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων που δεν σχετίζονται με την Περιφερειακή Ενότητα αλλά αφορούν:

1)Την παλαιότητα των πρωτοκόλλων κατεδάφισης. Η κατεδάφιση των Bamboo και Salavantes εκκρεμούσε από το 2008 για τα οποία είχε εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

2)Την έκταση, πόσο μεγάλη έκταση καταλαμβάνουν τα κτίσματα

3)Την περιοχή που ανήκουν. Κάποιες περιοχές είναι προστατεύομενες και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.

4)Την ύπαρξη ή μη εισαγγελικών παρεμβάσεων. Αν έχουν γίνει καταγγελίες και έχει επέμβει ο Εισαγγελέας.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook