Γερμανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ενέργεια, τον τουρισμό, τη βιομηχανία καθώς και σε τομείς στους οποίους ήδη υπάρχουν γερμανικές επενδύσεις –π.χ. τηλεπικοινωνίες– εκδήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας, Στέφαν Καπφέρερ, μετά τις συναντήσεις που είχε χθες με Ευ. Βενιζέλο και Μ. Χρυσοχοΐδη.

Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά το σχέδιο για την ίδρυση Eλληνικής Eπενδυτικής Tράπεζας, ο Γερμανός υφυπουργός τόνισε ότι από τη γερμανική πλευρά θα δοθεί η τεχνογνωσία από τη Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα, ενώ σχετικά με τις δυνατότητες ενίσχυσης της ρευστότητας θα βολιδοσκοπηθούν και άλλες λύσεις, όπως είναι η συνεργασία με ιδιωτικές τράπεζες για χορήγηση δανείων και η δημιουργία ειδικών επενδυτικών ζωνών.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του σημειώνοντας πως «υποκλινόμαστε στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα για τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων», επισημαίνοντας πως για τη μακροχρόνια σταθερότητα επιβάλλεται να σταθούμε στην ανάπτυξη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδης, σημείωσε ότι τρεις είναι οι βασικοί άξονες αυτής της συνεργασίας, η παροχή τεχνογνωσίας σε επίπεδο εξαγωγών, ρευστότητας, αναπτυξιακής στρατηγικής, η αναζήτηση αποτελεσματικών τρόπων χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή και τη Γερμανική Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και η χαρτογράφηση των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζει η χώρα.

Βενιζέλος: Ενδιαφέρον για αποκρατικοποιήσεις

Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από γερμανικής πλευράς για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση με τον Σ. Καπφέρερ. «Συζητήσαμε για πιθανές επενδύσεις από Γερμανούς επενδυτές στην Ελλάδα, κοινά προγράμματα που μπορούμε να αναπτύξουμε, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, συζητήσαμε για τις δυνατότητες παροχής τεχνικής βοήθειας από διάφορες γερμανικές οντότητες που είναι εξειδικευμένες σε θέματα, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση ή οι ιδιωτικοποιήσεις» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του κ. Kαπφέρερ τόνισε: «Bλέπουμε μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης και συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Ο κ. υπουργός ανέφερε ήδη τον τομέα της ενέργειας. Υπάρχει μία “επίθεση” επενδυτικών δυνατοτήτων και ενδιαφέροντος από γερμανικής πλευράς. Η ενέργεια είναι ένας από αυτούς τους τομείς. Χαίρομαι ιδιαίτερα που θα υπάρξει συνέχεια αυτού του διαλόγου στο Βερολίνο και την Αθήνα και είμαι σίγουρος ότι θα δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα και εναύσματα για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη».

Συνάντηση με Παπακωνσταντίνου – Δασκαλόπουλο

Αργότερα η γερμανική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την ηγεσία των Yπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος – Ενέργειας – Κλιματικής Αλλαγής, όπου συζήτησαν τις προοπτικές γερμανικών επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με έμφαση τα φωτοβολταϊκά και την αξιοποίηση απορριμμάτων.

Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών η ελληνική πλευρά παρουσίασε σχέδιο για τη δυνατότητα εξαγωγής από τη χώρα μας στη Γερμανία ηλεκτρικής ενέργειας. Το σχέδιο αυτό, όπως είπε ο υπουργός, θα συζητηθεί τις επόμενες εβδομάδες με τους Γερμανούς εταίρους αλλά και με άλλες χώρες που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το ηλιακό δυναμικό της Ελλάδας για να καλύψουν τους στόχους και τις ανάγκες τους με ανανεώσιμες πηγές.

«Είναι μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, ένα μεγάλο πρότζεκτ, από το οποίο η Ελλάδα έχει να κερδίσει πολλά», τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Eχει να κερδίσει από την εισαγωγή τεχνογνωσίας και κεφαλαίων από τη Γερμανία και την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τον ευρωπαϊκό Bορρά».

Σημειώνεται τέλος ότι ο Γερμανός υφυπουργός, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο Express.gr, είχε χθες συνάντηση εργασίας με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλο, με τον τελευταίο να δηλώνει ότι «η συνάντηση εντάσσεται σ\’Α ένα πρόγραμμα επαφών που έχει ξεκινήσει ο ΣΕΒ με ευρωπαϊκούς και όχι μόνο επιχειρηματικούς φορείς και μεγάλες επιχειρήσεις, προκειμένου να αναδείξει τις αναπτυξιακές ευκαιρίες στην Ελλάδα και να συντονίσει επενδυτικά σχέδια και συνεργασίες που θα φέρουν κεφάλαια και θα δώσουν δουλειές στον τόπο».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook