Η θαλάσσια οικονομία είναι κινητήρια δύναμη για την οικονομική και κοινωνική συνοχή στη Μεσόγειο και Ευρώπη

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Γιώργος Αλεξάκης εκπροσώπησε τις Μεσογειακές και Ευρωπαϊκές Περιφέρειες στο μεγάλο Συνέδριο για τη Γαλάζια Οικονομία, που διοργανώνει η Ένωση για τη Μεσόγειο, στη Νάπολη της Ιταλίας.

Το συνέδριο που διεξάγεται σήμερα Τετάρτη 29 και Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017 οργανώνεται από τον υπερεθνικό Οργανισμό για την Ένωση της Μεσογείου και συμμετέχουν εκατοντάδες εκπρόσωποι του «τετραπλού έλικα της Οικονομίας» :

-Δημόσιου Τομέα : σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο,

-Ακαδημαϊκών ιδρυμάτων : πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων

-Ιδιωτικού Τομέα από επιχειρήσεις και επαγγελματικά δίκτυα

-Της Κοινωνίας των Πολιτών και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Ο Γιώργος Αλεξάκης συμμετείχε με ομιλία στην εναρκτήρια συνεδρίαση ως Αντιπρόεδρος της CRPM (του δραστήριου οργανισμού των παραθαλάσσιων και νησιωτικών περιφερειών της Ευρώπης). Στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ρόλο και τις δραστηριότητες της CRPM, τη συνεργασία με την “Ένωση για τη Μεσόγειο (U of M) για την προώθηση της Γαλάζιας Οικονομίας (οι οικονομικές δραστηριότητες που προέρχονται και συναρτούνται με την θάλασσα).  Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης αναφέρθηκε στον σπουδαίο ρόλο της Θαλάσσιας Οικονομίας  για όλες τις Περιφέρειες ως κινητήριας δύναμης για την Οικονομική και Κοινωνική Συνοχή στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη επισημαίνοντας ότι  Γαλάζια Οικονομία σημαίνει επενδύσεις, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, έρευνα, καινοτομία, όπως επίσης περιβαλλοντική πίεση και απειλή της βιοποικιλότητας των ακτών και της θάλασσας, που πρέπει να προστατεύουμε στην προοπτική και τακτική της αειφορίας.

Αναφέρθηκε ακόμη στα σύγχρονα ‘μπλε’ προβλήματα διάβρωσης των ακτών, στην κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο, στη θαλάσσια ρύπανση και τα πλαστικά στη θάλασσα, με την επισήμανση ότι εμφανίζονται στη θάλασσα αλλά προέρχονται από τη στεριά. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης, στο πλαίσιο του σημαντικού συνεδρίου παρουσίασε την Περιφέρεια της Κρήτης, αναφέροντας ότι η θαλάσσια οικονομία είναι διαχρονικός και βασικός παράγοντας ευημερίας στο νησί μας, ήδη από την εποχή του Μινωικού Πολιτισμού, όταν οι έμποροι Μινωίτες επικρατούσαν στην Μεσόγειο Θάλασσα. Έκανε ειδική αναφορά στην Περιφερειακή Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης της Κρήτης όπου η διάσταση της Γαλάζιας Οικονομία διεισδύει οριζόντια στους Πυλώνες του Τουρισμού – Πολιτισμού και του Περιβάλλοντος.  Αναφορικά με τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό επεσήμανε ότι: αφενός αποτελεί κινητήρια δύναμη για τις τοπικές και περιφερειακές οικονομίες αλλά αφετέρου δημιουργεί περιβαλλοντική πίεση. Επομένως, πρέπει να υπάρξει διαχείριση του οικοσυστήματος  με αειφόρο τρόπο, με κατάλληλα μέτρα πολιτικών. Σε αυτή την κατεύθυνση οι Μεσογειακές Περιφέρειες (μαζί με την Κρήτη) συνεργάζονται προκειμένου να σχεδιάσουν και εφαρμόσουν καινοτόμα εργαλεία αειφορικής διαχείρισης του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού.  Ο Αλεξάκης ολοκλήρωσε την ομιλία του, παρακινώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ένωση για τη Μεσόγειο να στρέψουν τις προσπάθειές τους στον κοινό στόχο προώθησης και ενίσχυσης της Γαλάζιας Οικονομίας στη Μεσόγειο, ώστε μέσα από τη συντονισμένη συνεργασία να πολλαπλασιαστούν τα θετικά αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook