Οι δυνάμεις που είναι πιστές στον φυγά ισχυρό άνδρα της Λιβύης, Μουάμαρ Καντάφι, βομβάρδισαν το αεροδρόμιο της λιβυκής πρωτεύουσας, προκαλώντας ζημιά σε ένα αεροπλάνο, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο που εδρεύει στο Ντουμπάι αλ Αραμπίγια.

Μεταξύ των δυνάμεων του Καντάφι και των αντικαθεστωτικών υπήρξε ανταλλαγή πυρών κοντά στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, προσέθεσε το δίκτυο σε γραπτό τίτλο του.

Οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί εισέβαλαν εξάλλου την Παρασκευή στην περιοχή Αμπού Σαλίμ, ένα από τα προπύργια των δυνάμεων που είναι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι στην πρωτεύουσα, έπειτα από αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ σε ένα κτίριο στην περιοχή.

Την ίδια ώρα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι βρετανικά καταδιωκτικά αεροσκάφη Tornado έριξαν πυραύλους κρουζ στη διάρκεια της νύχτας στο αρχηγείο του Καντάφι στην γενέτειρά του Σύρτη.

«Γύρω στα μεσάνυχτα, σχηματισμός Tornado GR4 έριξε ομοβροντία από καθοδηγούμενους πυραύλους ακριβείας Storm Shadow κατά ενός μεγάλου καταφυγίου-αρχηγείου στη Σύρτη», προσθέτει το βρετανικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

«Ο Καντάφι και το περιβάλλον του έχουν περικυκλωθεί»

Ένας υπουργός του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, βασικού πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις τους περικυκλώνουν μια περιοχή της Τρίπολης όπου εκτιμάται ότι ενδέχεται να κρύβονται ο Μουάμαρ Καντάφι και άνθρωποι του περιβάλλοντός του, προσθέτοντας πως θα προσπαθήσουν να τους συλλάβουν.

«Η περιοχή όπου βρίσκεται τώρα είναι υπό πολιορκία», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο υπουργός Δικαιοσύνης Μοχάμεντ αλ Αλάγκι. «Οι αντάρτες παρακολουθούν την περιοχή και χειρίζονται το θέμα».

Ο Αλάγκι, δικηγόρος ο οποίος είπε ότι ήλθε στην Τρίπολη για τη δημιουργία της νέας «νόμιμης εξουσίας», αρνήθηκε να προσδιορίσει πού ακριβώς βρίσκεται ο Καντάφι.

Άλλοι αξιωματούχοι των εξεγερμένων δήλωσαν ότι ο Καντάφι έχει καταφύγει στην περιοχή Αμπού Σαλίμ, στο νότιο τμήμα της την πρωτεύουσας -μια περιοχή όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις τις τελευταίες ημέρες.

Εξεγερμένοι δήλωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι νόμιζαν πως είχαν εντοπίσει τον Καντάφι, αλλά οι πληροφορίες αυτές αποδείχθηκαν ανακριβείς.

«Εκστρατεία» Καντάφι για ανάσχεση του ΝΑΤΟ από τη Λιβύη

Η κυβέρνηση του Μουάμαρ Καντάφι διεξήγαγε επιχείρηση άσκησης πιέσεων για να προσπαθήσει να σταματήσει το βομβαρδισμό της Λιβύης από το ΝΑΤΟ, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», η οποία επικαλείται απόρρητα ντοκουμέντα που είδε η εφημερίδα.

Η εφημερίδα αναφέρει πως ντοκουμέντα στην Τρίπολη δείχνουν πως οι ηγέτες της Λιβύης πίστευαν ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ήταν πιθανό να εξαπολύσουν εισβολή σε πλήρη κλίμακα «είτε στα τέλη Σεπτεμβρίου είτε τον Οκτώβριο».

Αναφέρει ακόμη πως τα ντοικουμέντα έδειξαν ότι η Τρίπολη προσέγγισε σημαντικούς διεθνείς διαμορφωτές της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ, περιλαμβανομένου του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης πως, σύμφωνα πάντα με τα ντοκουμέντα, ο Λίβυος πρωθυπουργός έγραψε τον Ιούνιο μια επιστολή προς τον Ομπάμα, στην οποία τον προσφωνεί «κε Πρόεδρε» και διαμαρτύρεται ευγενικά για την «άνευ προηγουμένου απόφαση» της Ουάσινγκτον να κατάσχει περιουσιακά στοιχεία της Λιβύης.

Η «Guardian» αναφέρει ακόμη πως ο Δημοκρατικός βουλευτής Ντένις Κούτσινιτς, ο οποίος είχε ψηφίσει κατά της στρατιωτικής δράσης του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, αρνήθηκε μια λιβυκή πρόταση να επισκεφθεί τη χώρα στο πλαίσιο μιας «αποστολής ειρήνης».

Το σχέδιο ήταν να συναντηθεί ο Κούτσινιτς με «ανώτερους Λίβυους αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του Καντάφι».

«Εξαιτίας των προσπαθειών που είχα κάνει από νωρίς για να τερματιστεί ο πόλεμος, άρχισα να δέχομαι τηλεφωνήματα από τη Λιβύη, ανάμεσα στα οποία και τηλεφωνήματα από τον πρωθυπουργό», δήλωσε ο Κούτσινιτς, σύμφωνα με την «Guardian».

«Είχα αρκετά αιτήματα να πάω στη Λιβύη», πρόσθεσε. «Κατέστησα σαφές ότι δεν θα μπορούσα να διαπραγματευτώ για λογαριασμό της κυβέρνησης. Είπα ότι μιλούσα ως μέλος του Κογκρέσου που ενδιαφέρεται για το θέμα και είναι πρόθυμο να ακούσει τι έχουν να πουν. Όμως δεδομένου ότι η Λιβύη δεχόταν επίθεση, δεν ήταν ο κατάλληλος τόπος για την πραγματοποίηση συναντήσεων».

Αναγνώρισε το Μεταβατικό Συμβούλιο η ΠΓΔΜ

Η ΠΓΔΜ αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως το νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού και της Λιβύης, γνωστοποιήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της βαλκανικής αυτής χώρας.

Σε σχετικά αναφορά του ΥΠΕΞ σημειώνεται ακόμη ότι η ΠΓΔΜ στηρίζει και συμμετέχει στις προσπάθειες και τις δραστηριότητες της Διεθνούς Κοινότητας για την υλοποίηση των στόχων των Ψηφισμάτων 1970 και 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με τη Λιβύη.

«Η Δημοκρατία της Μακεδονίας ευθυγραμμίζεται με τη θέση της ΕΕ και εφαρμόζει όλα τα περιοριστικά μέτρα κατά της Λιβύης τα οποία υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο της ΕΕ», αναφέρθηκε ακόμη από το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook