Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και υψηλές παρουσίες γιορτάζεται σήμερα στα Χανιά η 104η επέτειος από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη, του αρχηγού ΓΕΝ Νικόλαου Τσούνη, του Αρχηγού ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή, σύσσωμης της τοπικής πολιτικής, στρατιωτικής και θρησκευτικής ηγεσίας,  αλλά και πλήθος κόσμου γιορτάστηκε σήμερα στα Χανιά η 104η επέτειο από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Μετά την καθιερωμένη Θεία Λειτουργία, στο Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, ακολούθησε η τέλεση Δοξολογίας και στη συνέχεια η καθιερωμένη πομπή προς το Φρούριο Φιρκά όπου έγινε η έπαρση της σημαίας

Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ήταν αγκυροβολημένη έξω από το Παλιό Λιμάνι των Χανίων καθόλη τη διάρκεια της τελετής, ενώ αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας “συνόδευσαν” από τον ουρανό την έπαρση της σημαίας στο Φρούριο του Φιρκά.

Στην ομιλία του, ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, μεταξύ άλλων σημείωσε:

“Εδώ, σήμερα, 104 χρόνια μετά την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, ερχόμαστε σ΄ ένα τακτικό ραντεβού με την Ιστορία, που είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας όλων των εποχών και η ίδια η ζωή της μνήμης. Στο ιστορικό Φρούριο του Φιρκά, όπου άλλοτε φυλακίζονταν οι αγωνιστές της ελευθερίας, η Κρήτη γίνεται πια επίσημα Ελλάδα, δικαιώνοντας τον αγώνα και τον πόθο ελευθερίας των Κρητικών. 

Υψώνεται η ελληνική σημαία, η πατρίδα διπλασιάζεται κι ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναδεικνύεται σε γενάρχη πεπρωμένου κι εθνάρχη και συνισταμένη των προσδοκιών ενός ολόκληρου λαού”. 

“Αυτές οι στιγμές είναι από τις ευτυχέστερες της εθνικής Ιστορίας, γιατί το εθνικό πεπρωμένο και το θέλω ενός λαού συναντιέται μ΄ ένα μοναδικό και ευφυές πολιτικό υποκείμενο με μια προσωπικότητα με ιδιαίτερο εθνότυπο, που ήξερε καλά τη μεθοδική διπλωματία, την τακτική των ασφαλών συμμαχιών, τη σπουδαιότητα της δυναμικής ρήξης σε συνδυασμό με την ιστορική συγκυρία και την επίμονη άσκηση στο δίκιο και στην ελευθερία.  Ο Ελευθέριος Βενιζέλος από νωρίς γνώριζε ότι “η αισιοδοξία είναι γνώρισμα των δυνατών” και οι εθνικές και πολιτικές του επιλογές το απέδειξαν έμπρακτα κι έτσι αναγνωρίστηκε ως δημιουργός ιστορίας με  κορυφαίες και  καθοριστικές για τον εθνικό βίο στιγμές”. 

Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία του δημάρχου Χανίων και φωτογραφίες από την επετειακή εκδήλωση

O Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης που συμμετέχει σήμερα στις επετειακές εκδηλώσεις στα Χανιά, δήλωσε: «Είναι ημέρα τιμής και μνήμης για τους ήρωες συμπατριώτες μας που μέσα από συνεχείς επαναστάσεις θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Είναι ημέρα τιμής και μνήμης στον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο που έκανε πράξη το όραμα της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, και την εθνική ολοκλήρωση. Η σημερινή ιστορική επέτειος αφυπνίζει τις συνειδήσεις όλων μας και αποτελεί πηγή άντλησης διδαγμάτων για εθνική ενότητα, ανάκαμψη και πρόοδο στην χώρα μας». 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook