Τη θέση του για τα έργα και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν παραθέτει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Πλατανιά, Μανώλης Ντουντουλάκης.

Ο κ. Ντουντουλάκης αναφέρει πως είναι απαραίτητη η εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας και την ίδια ώρα αναγκαία η οριοθέτηση ρεμάτων.

Ακολουθεί η ανακοίνωσή του:

“Ο Δήμος Πλατανιά διαχρονικά έχει αντιμετωπίσει φαινόμενα έντονων βροχοπτώσεων όπου αυξημένος όγκος νερού καταπίπτει σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα την δημιουργία πλημμυρικών φαινομένων, τα οποία, σε συνδυασμό με την αδυναμία αντιμετώπισης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Κεντρικό Κράτος, της διαχείρισης, του καθαρισμού και της καταπάτησης των ρεμάτων-ποταμών, οδηγούν σε καταστροφικές συνέπειες με αποδέκτες τους πολίτες, τις ζωές τους και την περιουσία τους.

Από τύχη, στον Δήμο Πλατανιά δεν έχουμε θρηνήσει θύματα. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι ουδέποτε τέθηκε το ζήτημα της ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας σε επίπεδο λεκάνης απορροής, αλλά τα συμβάντα αντιμετωπίζονται αποσπασματικά, χωρίς σχέδιο και κατόπιν σημαντικών καταστροφικών γεγονότων. Δεν θέλουμε να σταθούμε σε ζητήματα νομοθεσίας, αρμοδιοτήτων κ.λπ. καθώς θεωρούμε, ότι με προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ των εμπλεκομένων θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα. Είναι λυπηρό όμως, κατόπιν ενός καταστροφικού συμβάντος, όλοι να αποποιούνται και να μεταθέτουν τις ευθύνες σε άλλους… και στο τέλος στους Οικολόγους…

Επειδή δεν θέλουμε να κουράσουμε και να καταχραστούμε τον χώρο που μας διαθέτετε, προτείνουμε τα εξής:
–          Άμεσο καθαρισμό των εναπομεινάντων ρεμάτων-ποταμών, ώστε να περιορίσουμε τις συνέπειες σε έντονα φαινόμενα τα οποία ούτως ή άλλως θα συμβαίνουν σε τακτά διαστήματα. Ας μην μένουμε στις τυχόν δικαστικές διώξεις για παρεμβάσεις, καθώς το σημαντικότερο είναι οι ζωές και οι περιουσίες των δημοτών και επισκεπτών του δήμου μας.
–          Οριοθέτηση των ρεμάτων και των ποταμών.
–          Ολοκληρωμένη μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας  σε επίπεδο λεκανών απορροής στο δήμο μας.

Τέλος, ως γενικότερη τοποθέτηση προτείνουμε:

1.       άμεση νομοθετική ρύθμιση με μεταβίβαση αρμοδιοτήτων για τον καθαρισμό και την οριοθέτηση ρεμάτων – ποταμών  ή στον Πρώτο ή στον Δεύτερο βαθμό με ανάλογη μεταβίβαση πόρων ώστε να σταματήσει η μετάθεση ευθυνών και στο τέλος να μην γίνεται τίποτα..

2.       δημιουργία χρηματοδοτικού εργαλείου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και το Υπουργείο Εσωτερικών για την εκπόνηση μελετών σε επίπεδο λεκανών απορροής και χρηματοδότηση της υλοποίησης των απαραίτητων έργων.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook