Περισσότερα από 90 αυτοκίνητα έχουν καεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες στο Βερολίνο. Η αστυνομία έχει κληθεί να βοηθήσει, ελικόπτερα με υπέρυθρες κάμερες πετούν συνεχώς πάνω από την πόλη και οι κάτοικοι έχουν συγκροτήσει ομάδες επαγρύπνησης. Αλλά το κακό συνεχίζεται. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που συμβαίνει. Το 2009 είχαν πυρποληθεί στην πόλη 401 αυτοκίνητα. Και το ρεκόρ αυτό φαίνεται ότι φέτος θα σπάσει, αφού μέχρι τώρα έχουν πυρποληθεί 364 αυτοκίνητα.

Καταλυτικό ρόλο σ\’ αυτή την πρακτική παίζει αυτή τη φορά η μάχη για τον Δήμο του Βερολίνου, που θα διεξαχθεί τον άλλο μήνα. Ο Μπούρκαρντ Ντρέγκερ, υποψήφιος από το κόμμα της Μέρκελ, τάχθηκε υπέρ του σχηματισμού μιας εθελοντικής αστυνομικής δύναμης για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Οταν το κράτος αποτυγχάνει στην παροχή δημόσιας ασφάλειας», δήλωσε, «ορισμένοι άνθρωποι αρχίζουν να σκέπτονται ότι πρέπει να προστατεύσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους».

Ο δήμαρχος του Βερολίνου Κλάους Βόβεραϊτ, μέλος των Σοσιαλδημοκρατών, ζήτησε από τους κατοίκους να βοηθήσουν την αστυνομία να συλλάβει τους δράστες των πυρπολήσεων. «Κινούμαστε στο σκοτάδι», παραδέχθηκε, προκαλώντας τη χλεύη πολλών εφημερίδων, περιλαμβανομένης και της αριστερής «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ». «Οταν ένας δήμαρχος λέει κάτι τέτοιο, παραδέχεται ουσιαστικά την αποτυχία του», σημειώνει η εφημερίδα. «Κανείς δεν περιμένει απ\’ αυτόν να επιδείξει άμεσα αποτελέσματα. Ο Βόβεραϊτ μπορεί να κληρονόμησε το πρόβλημα από τους προκατόχους του, αλλά το πρόβλημα αυτό παρέμεινε στα 10 χρόνια που είναι δήμαρχος. Και αυτό εγείρει αμφιβολίες για την ικανότητα του ανθρώπου που θέλει να επανεκλεγεί στις 18 Σεπτεμβρίου».

\"\"

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί, σύμφωνα με Τα Νέα, η πιθανότητα πίσω από τις πυρπολήσεις αυτοκινήτων να βρίσκεται κάποιο εγχώριο κίνημα. Αλλωστε και το Τμήμα Κόκκινος Στρατός ξεκίνησε το 1968 τη δράση του καίγοντας δύο καταστήματα στη Φρανκφούρτη. «Δεν έχουμε να κάνουμε με τρομοκρατία, αλλά δεν πρέπει και να υποτιμήσουμε αυτή τη διάσταση», τονίζει ο Ντίτερ Βίφελσπουτς, βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών.
Τα προηγούμενα χρόνια, τα αυτοκίνητα που πυρπολούνταν ήταν στην πλειονότητά τους ακριβά και οι πυρπολήσεις σημειώνονταν σε συγκεκριμένες συνοικίες του Βερολίνου, όπως το Φρίντριχσαϊν, πρώην οχυρό των πανκ. Αλλά τώρα καίγονται όλων των ειδών αυτοκίνητα σε όλων των ειδών τις συνοικίες.

Μέχρι τώρα, κανείς δεν έχει τραυματιστεί. Αλλά τίποτα δεν αποκλείει να χαθεί κάποια στιγμή και μια ανθρώπινη ζωή. Οι δράστες είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν, γιατί το ίδιο το αδίκημα είναι πολύ απλό. Μικροί εύφλεκτοι κύβοι, σαν κι αυτούς που χρησιμοποιούνται για να ανάψει φωτιά στο τζάκι, τοποθετούνται κάτω από ένα λάστιχο. Οταν το λάστιχο αρχίσει να καίγεται, ο δράστης έχει απομακρυνθεί. Επιπλέον, το Βερολίνο είναι μια πολύ μεγάλη πόλη και η αστυνόμευσή της είναι δύσκολη.

«Στηριζόμαστε στην υπόθεση ότι οι μισές πυρπολήσεις αυτοκινήτων έχουν πολιτικά αίτια», λέει ο Ερχαρτ Κέρτινγκ, υπουργός Εσωτερικών του Βερολίνου. «Πιστεύουμε όμως ότι οι περισσότεροι δράστες λειτουργούν μεμονωμένα, ότι δεν υπάρχει κάποια κεντρική οργάνωση».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook