Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, καταφέρθηκε κατά των νατοϊκών βάσεων, και κάλεσε τους Χανιώτες που εμπιστεύτηκαν το ΣΥΡΙΖΑ να αναλογιστούν τι συμβαίνει με τις βάσεις στη Σούδα

Η νατοϊκή Βάση της Σούδας βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του  γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, που πραγματοποίησε σήμερα στα Χανιά, στα πλαίσια τριήμερης περιοδείας του στην Κρήτη.

Ο γενικος γραμματέας του ΚΚΕ, σε εκδήλωση – συνεστίαση που διοργανώνουν Τοπικές Επιτροπές Χανίων, στο κέντρο «Αλκυών», στο Μάλεμε Χανίων, αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του, στο ρόλο της νατοϊκής βάσης στην αμερικανική εξωτερική πολιτκή, χαρακτηρίζοντάς τη ως “ορμητήριο” των ΗΠΑ προς χώρες που είναι φιλικές προς την Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα επεσήμανε οτι “επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η αμερικανική παρουσία στη Σούδα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο¨.

Ο κ.Κουτσούμπας, επικαλούμενος συνέντευξη του Αμερικανού Πρεσβευτή, σημείωσε οτι  η βάση έχει μετατραπεί σε ανώτερο διανομέα μεταφοράς πολεμικού υλικού και υποστήριξης στα πεδία των μαχών που διεξάγουν οι ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και αλλού, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του επικαλούμενος την εφημερίδα της βάσης του Οκτωβρίου, τόνισε ότι “για πρώτη φορά το αμερικανικό ναυτικό χρησιμοποίησε τα τούνελ που υπάρχουν εκεί, για φύλαξη ενεργών πυρομαχικών”.  Επίσης ότι “πύραυλοι τόμαχωκ μετακινήθηκαν από τα τούνελ κάτω στην προβλήτα Κ-14 και φορτώθηκαν στο πλοίο USS PORTER.  Ακόμη ότι με την συνεργασία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και αμερικανικών πλοίων φορτώθηκαν πυρομαχικά από τις προβλήτες στο Μαράθι για μεταφορά τους σε πλοία εν πλω.

“Μάλιστα για τα μάτια του κόσμου, οι μισθοφόροι των ΗΠΑ κάνουν και δράσεις όπως, ο καθαρισμός ακτών ή το σφουγγάρισμα στο γηροκομείο Χανίων”, σχολίασε ο Γενκος Γραμματέας του ΚΚΕ.

Κλείνοντας στην ομιλία του το κομμάτι που αφορά τις βάσεις στη Σούδα, ο κ. Κουτσούμπας, σημείωσε οτι “μόνο σε περιπέτειες και συμφορές εμπλέκει η Σούδα τον Ελληνικό λαό” και επανέλαβε για ακόμη μια φορά το αίτημα να κλείσουν οι νατοϊκές βάσεις.

Μάλιστα απευθυνόμενος σε Χανιώτες που πρωτοστατούσαν στο παρελθόν ενάντια στις νατοϊκές βάσεις και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, τους κάλεσε να αναλογιστούν τι συμβαίνει σήμερα στη βάση της Σούδας, επισημαίνοντας οτι από μόνο του, το παράδειγμα των νατοϊκών βάσεων, θα πρέπει να προβληματίσει όλους όσους εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Διαβάστε τα αποσπάσματα της ομιλίας του κ. Κουτσούμπα που αναφέρονται στις νατοϊκές βάσεις:

Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου ζήσαμε το μεγαλύτερο ξέπλυμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού κι ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει τον ελληνικό λαό για όλες τις συμφωνίες και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στις ΗΠΑ. 

Το σίγουρο είναι ότι συμφώνησε για την επέκταση κι αναβάθμιση των βάσεων στη Σούδα, στον Άραξο, στη Πρέβεζα, και τη δημιουργία νέων, όπως στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. 

Υπέγραψε την αναβάθμιση των F-16, τα οποία αφορούν στις επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ, στις οποίες εμπλέκεται άμεσα η Ελλάδα και για τις οποίες ο λαός που ήδη ματώνει θα πληρώσει 2,4 δισ. 

Και μιας και βρισκόμαστε σήμερα εδώ στα Χανιά, όπου βρίσκεται η νατοϊκή βάση της Σούδας, ρωτάμε: 

Δεν έχει δικαίωμα ο λαός της Κρήτης, οι εργαζόμενοι και η νεολαία στα Χανιά να μάθουν, να ενημερωθούν τι ακριβώς συμφώνησε η κυβέρνηση για τη βάση της Σούδας; 

Βέβαια γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ανανέωσε μέχρι το Νοέμβρη 2018 τη γενική Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, η οποία υπογράφτηκε για πρώτη φορά το 1990 και έκτοτε ανανεώνεται κάθε χρόνο. 

Είναι η συμφωνία που προβλέπει την παραχώρηση ναυτικών και αεροπορικών διευκολύνσεων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και περιλαμβάνει την «αεροπορική βάση της Σούδας», αλλά την προβλήτα αεροπλανοφόρων, το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής ΚΕΝΑΠ, το Πεδίο Βολής Κρήτης ΠΒΚ. 

Αν συνυπολογιστούν και οι εθνικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην Σούδα και είναι αξιοποιήσιμες από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όπως είναι ο Ναύσταθμος Κρήτης, η 115 πτέρυγα μάχης, το αεροδρόμιο των Χανίων, το Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης, καταλαβαίνει κανείς ότι συνολικά η βάση της Σούδας αποτελεί έναν παράγοντα μεγάλης ισχύος στα χέρια των ιμπεριαλιστών, για τις επιδρομές τους σε βάρος ξένων λαών, φιλικών προς τον ελληνικό.

Από μόνο του το παράδειγμα της βάσης της Σούδας, μπορεί σήμερα να προβληματίσει όλους όσους εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Όλους όσους νοιώθοντας αριστεροί, προοδευτικοί διαδήλωναν ενάντια στους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στη Συρία. 

Όλους όσους απαιτούσαν να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, να κλείσουν όλες οι αμερικάνικες βάσεις. 

Απευθυνόμαστε σε όλους όσους τα προηγούμενα χρόνια βρεθήκαμε μαζί στις κινητοποιήσεις για να κλείσει η βάση της Σούδας, το ορμητήριο των ιμπεριαλιστών για τις επιθέσεις τους απέναντι σε άλλους λαούς. 

Τώρα μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τα έργα και τις ημέρες της στα λόγια “αριστερής” κυβέρνησης.

Ιδιαίτερα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η αμερικανική παρουσία στη Σούδα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. 

Αποτελεί το ορμητήριο των ΗΠΑ προς τις χώρες της Αφρικής, της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και τον Ινδικό Ωκεανό. 

Μέσα στο 2016 στη Σούδα φιλοξενήθηκαν 122 πολεμικά πλοία του αμερικάνικου ναυτικού, προσγειώθηκαν 7.041 πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και από τη βάση πέρασαν 21.802 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. 

Κάθε χρόνο η χρήση της βάσης αυξάνεται, για αυτό και οι ΗΠΑ απαιτούν την ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. 

Πρόσφατα μάλιστα ο Αμερικανός πρεσβευτής σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, τόνισε τη σημασία για τις ΗΠΑ, της βάσης της Σούδας λέγοντας: 

“Είναι το μόνο μέρος μεταξύ του Νόρφολκ της Βιρτζίνια και του Περσικού Κόλπου όπου έχουμε μια αποβάθρα κατάλληλη για αεροπλανοφόρα δίπλα σε ένα μεγάλο αεροδρόμιο, που παρέχει μοναδικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την ικανότητα ανεφοδιασμού και επισκευής”.

Ο ίδιος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη βάση της Σούδας, για τη συμπλήρωση των 242 χρόνων από την ίδρυση του Αμερικάνικου Ναυτικού, τόνισε ότι στα πλαίσια της αυξανόμενης «αμυντικής συνεργασίας» της Ελλάδας και των ΗΠΑ, έχει αυξηθεί το προσωπικό των ΗΠΑ στη βάση, γιατί η βάση έχει μετατραπεί σε ανώτερο διανομέα μεταφοράς πολεμικού υλικού και υποστήριξης στα πεδία των μαχών που διεξάγουν οι ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και αλλού. 

Τόνισε μάλιστα ότι οι πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις στη Μεσόγειο «υπογράμμισαν περαιτέρω τη σημασία της Σούδας»!!! 

Με κυνικό και προκλητικό τρόπο είπε ότι: «η βάση είναι αφιερωμένη στη φροντίδα του στόλου και των αερομεταφορών σε αυτή την στρατηγικά κρίσιμη περιοχή του κόσμου».

Στην εφημερίδα της βάσης του Οκτωβρίου αναφέρεται ότι για πρώτη φορά το αμερικανικό ναυτικό χρησιμοποίησε τα τούνελ που υπάρχουν εκεί, για φύλαξη ενεργών πυρομαχικών. 

Επίσης ότι πύραυλοι τόμαχωκ μετακινήθηκαν από τα τούνελ κάτω στην προβλήτα Κ-14 και φορτώθηκαν στο πλοίο USS PORTER. 

Ακόμη ότι με την συνεργασία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και αμερικανικών πλοίων φορτώθηκαν πυρομαχικά από τις προβλήτες στο Μαράθι για μεταφορά τους σε πλοία εν πλω.

Μάλιστα για τα μάτια του κόσμου, οι μισθοφόροι των ΗΠΑ κάνουν και δράσεις όπως, ο καθαρισμός ακτών ή το σφουγγάρισμα στο γηροκομείο Χανίων!!! 

Βεβαίως αυτά συμβαίνουν αφού έχουν προηγηθεί πράξεις βίας των καουμπόηδων, όπως τότε που είχαν ρίξει το ταξί στο ρέμα, ή πρόσφατα με την τραμπούκικη γρονθοκόπηση νεαρού Χανιώτη. 

Το σημαντικό όμως είναι ότι τότε μετά τις “αγαθοεργίες” τους στα Χανιά τα αεροπλανοφόρα μαζί με άλλα πλοία και υποβρύχια εξαπολύουν το θάνατο στη Συρία και αλλού.

Ιδιαίτερο ρόλο στη Σούδα έχει το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) το οποίο αποτελεί κέντρο εκπαίδευσης και πολεμικής προετοιμασίας του ΝΑΤΟ. 

Όχι τυχαία έχει χαρακτηριστεί «το διαμάντι του ΝΑΤΟ», όχι τυχαία επίσης το επισκέπτονται συχνά – πυκνά ανώτατα στρατιωτικά στελέχη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Αλλά και το Πεδίο Βολής Κρήτης το οποίο διαφημίζεται του οποίου ο τίτλος από τα αγγλικά μεταφράζεται ως «εγκατάσταση βολής πυραύλων του ΝΑΤΟ». 

Για να δει κανείς τι υπηρεσίες προσφέρει Πεδίο Βολής Κρήτης στο ΝΑΤΟ, φτάνει να διαβάσει την ιστοσελίδα του, όπου περηφανεύεται για το «σημαντικό ρόλο που παίζει, για τη γειτνίασή του με την 115 πτέρυγα μάχης, το ΚΕΝΑΠ, αλλά και τις μονάδες Αμερικανών ρέϊντζερς, για συνδυασμένες πολυδιάστατες ασκήσεις». 

Περηφανεύεται ότι βρίσκεται σε μια ευαίσθητη περιοχή παρέχοντας δυνατότητες εκπαιδευτικών βολών, πολύ κοντά στα στρατεύματα που συμμετέχουν σε νατοϊκές επιχειρήσεις, καθώς και να υποδέχεται τα στρατεύματα που επιστρέφουν από τις ζώνες του πολέμου. Κι όλα αυτά γιατί είναι ένα από τα ελάχιστα πεδία βολής στον κόσμο που μπορεί να παρέχει σχεδόν κάθε τύπο δράσεων στο έδαφος, την επιφάνεια και τον αέρα. 

Περηφανεύονται για την ύπαρξή του και για το γεγονός ότι είναι από τα λίγα πεδία βολής, γιατί όσα υπήρχαν σε άλλες χώρες τα έχουν κλείσει κάτω από τις λαϊκές αντιδράσεις. Και βέβαια ούτε λέξη για τις επιπτώσεις από την λειτουργία του στο περιβάλλον και στην υγεία του λαού. 

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η Σούδα, είναι ένα ορμητήριο των μακελάρηδων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Έχει ξεκάθαρο επιθετικό – δολοφονικό ρόλο στους πολέμους που εξαπολύουν ενάντια σε λαούς της περιοχής, με τους οποίους δεν μας χωρίζει τίποτα. Μόνο σε περιπέτειες και συμφορές εμπλέκει η Σούδα τον Ελληνικό λαό. 

Η παρουσία εδώ των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ είναι εχθρική προς τον ελληνικό λαό. 

Τέτοια ήταν ανέκαθεν, τέτοια θα είναι πάντα. 

Γι’ αυτό ο λαός μας οργανωμένος και αποφασισμένος να παλέψει για να κλείσει η βάση της Σούδας. 

Το πρόγραμμα της περιοδείας του κ.Κουτσουμπα στην Κρήτη τις επόμενες ημέρες

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου

• Στις 13.00 θα μιλήσει σε εκδήλωση – συνεστίαση, που διοργανώνει η ΤΕ Ηρακλείου, στο κέντρο «Άνοδος», στο Γάζι Ηρακλείου.

• Στις 19.30 θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση που διοργανώνει η ΤΕ Ρεθύμνου προς τιμήν του κομμουνιστή ποιητή Μιχάλη Σταυρακάκη (Νιδιώτης), στα Ανώγεια Ρεθύμνου.

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου

• Θα συναντηθεί, στις 11.00 π.μ., με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας και στις 12 το μεσημέρι με τον δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα, στο Δημαρχείο.

• Στις 20.00 θα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση του καφέ «Κήπος» προς τιμήν του κομμουνιστή ηθοποιού Μάνου Κατράκη, στον Δημοτικό Κήπο στα Χανιά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook