Φανταστείτε να ξυπνήσετε μια μέρα και να διαπιστώσετε ότι η όμορφη παραλία κοντά σας δεν είναι πια εκεί αλλά έχει χαθεί!

Αυτό συνέβη στο νησί Achill, στα ανοικτά των ακτών της Ιρλανδίας, όπου οι κάτοικοι γιορτάζουν την επιστροφή της όμορφης παραλίας του Ashleam Bay, η οποία χάθηκε από το 2005.

Σύμφωνα με τον Seán Molloy, κάτοικο της περιοχής, μια μεγάλη καταιγίδα καθάρισε την ακτή από βράχια και πέτρες και στη συνέχεια μία πιο δυνατή ολοκλήρωσε τη… δουλειά και κάλυψε τα πάντα με ένα παχύ στρώμα άμμου. Ο τοπικός θρύλος λέει ότι η παραλία στο Ashleam Bay επιστρέφει για μικρό χρονικό διάστημα κάθε επτά χρόνια, αλλά αυτή τη φορά έκανε περισσότερο καιρό.

«Υπάρχει ένας μύθος εδώ που λέει ότι αυτή η παραλία επιστρέφει κάθε επτά χρόνια και στη συνέχεια εξαφανίζεται και πάλι. Εμφανίστηκε για τελευταία φορά το 2005 και έμεινε για μερικούς μήνες, πριν χαθεί ξανά», δήλωσε ο Molloy.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, όλοι στο νησί του Achill είναι ενθουσιασμένοι που έχουν ξανά πίσω την αμμώδη παραλία τους παρόλο που κανείς δεν ξέρει πόσο καιρό θα παραμείνει στη θέση της. Κάποιοι αποδίδουν το φαινόμενο στην αλλαγή του κλίματος, αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος για τον οποίο η παραλία εξαφανίζεται.

Ο Δρ Kevin Lynch, γεωγράφος στο NUI Galway, δήλωσε στους Irish Times ότι αυτά τα περιστατικά είναι αποτέλεσμα της υδροδυναμικής και των ιζημάτων και οι μακροχρόνιες μελέτες έχουν αποκλείσει τυχόν επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος.

«Η κατεύθυνση του ανέμου άλλαξε την υδροδυναμική του κόλπου , ενώ η διάβρωση σε ένα τμήμα της ακτής δημιούργησε την προσθήκη νέου ιζήματος, με αποτέλεσμα να χάνεται η παραλία», λέει εκείνος. Ανεξάρτητα από το τι προκαλεί την εξαφάνιση και την επανεμφάνιση της παραλίας, η εικόνα είναι που κάνει τη φύση τόσο συναρπαστική.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook