Υπομονή έως το 2012 θα πρέπει να κάνουν οι βαμβακοπαραγωγοί για να αποζημιωθούν από τις ζημίες που υπέστησαν με την προσβολή των καλλιεργειών τους από πράσινο σκουλήκι κατά το 2010. Αντίθετα για τις ζημίες από τις βροχοπτώσεις, η καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο.

Κατά τη συζήτηση επερώτησης βουλευτών της ΝΔ σχετικά με τις καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο protothema.gr, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, είπε για τις ζημίες του 2010 από το πράσινο σκουλήκι ότι το Υπουργείο έχει αποστείλει στο Υπουργείο Οικονομικών τον φάκελο με τα απαιτούμενα στοιχεία προκειμένου αυτός να διαβιβαστεί στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να δώσει την έγκριση της για να καλυφθούν οι ζημίες από το πρόγραμμα των κρατικών ενισχύσεων.

\”Δεν πιστεύω ότι θα μπορέσουν οι βαμβακοπαραγωγοί να πληρωθούν για το πράσινο σκουλήκι μέσα στο 2011\”, είπε ο υπουργός, εκτιμώντας ότι οι συγκεκριμένες ζημίες θα πληρωθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Πρόσθεσε όμως ότι τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα, αφού έχουν εγγραφεί τα απαιτούμενα κονδύλια στον προϋπολογισμό του 2011.

Σε ό,τι αφορά στις ζημίες από βροχοπτώσεις, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απέδωσε την καθυστέρηση στην απεργία των γεωπόνων του ΕΛΓΑ, που είχε ως αποτέλεσμα να πάνε πίσω οι έλεγχοι.

Διαβεβαίωσε όμως ότι έχουν φύγει ήδη τα πρώτα πορίσματα των ελέγχων. Στα τέλη Αυγούστου θα έχουν ολοκληρωθεί τα πορίσματα για το 90% των παραγωγών. Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί τα πορίσματα για τις άλλες περιπτώσεις από άλλα ζημιογόνα αίτια που καλύπτονται ασφαλιστικά ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις τον Οκτώβριο.

Ο κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται βελτιώσεις στο πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του ΕΛΓΑ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καλύπτονται στο μέλλον και ζημιές από αίτια που σήμερα δεν τα καλύπτει ο Οργανισμός.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννης Δριβελέγκας δεσμεύτηκε ότι η πόρτα του γραφείου του είναι ανοιχτή για να συζητήσει με τους βουλευτές όλα τα θέματα που αφορούν τον τομέα ευθύνης του. Ταυτόχρονα όμως διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο δεν πρόκειται επ ουδενί να επιστρέψει στη λογική των πελατειακών σχέσεων για τις αποζημιώσεις, μια πρακτική που στο παρελθόν φόρτωσε τη χώρα με βαριά πρόστιμα από την ΕΕ. Ο κ. Δριβελέγκας ανέφερε επίσης ότι για τις αποζημιώσεις και ενισχύσεις που θα δοθούν ότι \”ο αγρότης δεν πάρει λιγότερα από το εισόδημα που είχε το 2009\”.

Οι βουλευτές της ΝΔ που προκάλεσαν τη συζήτηση του θέματος των αποζημιώσεων στη Βουλή με την επερώτησή τους, κατηγόρησαν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ότι εμπαίζει τους αγρότες, ότι απαξιώνει τον ΕΛΓΑ και ότι καθυστέρησε να αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το φάκελο προκειμένου να δοθεί έγκριση να πληρωθούν από τα ΠΣΕΑ οι ζημιές από το πράσινο σκουλήκι.

\”Οι παραγωγοί μιλούν για πολιτική εξαπάτηση\”, σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Καρασμάνης, επισημαίνοντας ότι ενώ η προσβολή των βαμβακοκαλλιεργειών από πράσινο σκουλήκι σημειώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί το απαιτούμενο σχέδιο της κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου αυτή να εγκρίνει την αποζημίωσή τους από τα ΠΣΕΑ. Κατηγόρησε επίσης το υπουργείο ότι ενώ είχε υποσχεθεί να καταβληθούν οι αποζημιώσεις από τις βροχοπτώσεις στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, δεν έχουν ακόμη κοινοποιηθεί τα πορίσματα των ελέγχων.

Ανάλογες επικρίσεις διατύπωσε και Μιχάλης Γιαννάκης (ΝΔ) επισημαίνοντας επιπλέον ότι και για τις ζημίες από χαλαζόπτωση υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα καθυστερήσεων.

\”Μετατρέψατε τον ΕΛΓΑ σε μια ασφαλιστική επιχείρηση που έχει δικαίωμα να προεισπράττει, αλλά να αποζημιώνει όταν θέλει\”, είπε ο Κώστας Κόλλιας (ΝΔ), ενώ και Θεόφιλος Λεονταρίδης σχολίασε πως \”όταν ο πολίτης οφείλει στο κράτος πρέπει να πληρώνει σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, αλλά όταν το κράτος πρέπει να πληρώσει τότε ο πολίτης μπορεί…να πάει να κόψει το λαιμό του\”.

Εθνική στρατηγική για την αγροτική οικονομία, ζήτησε ο Κώστας Τσιάρας (ΝΔ) και μαζί με τον συνάδελφό του Σάββα Αναστασιάδη (ΝΔ) επισήμαναν στον υπουργό ότι έχει μοναδική ευκαιρία να αλλάξει την κακή εικόνα που έχουν οι αγρότες για το Υπουργείο και τον ΕΛΓΑ.

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση αναγκάζεται να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τον ΕΛΓΑ που η ίδια θέσπισε, διότι αποδείχθηκε αποτυχημένο, διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης εκτίμησε ότι τελικά οι αποζημιώσεις στους βαμβακοπαραγωγούς θα είναι \”φιλοδωρήματα\”.

Από το ΣΥΡΙΖΑ η Ηρώ Διώτη επισήμανε ότι καθυστερεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο και ότι με μεγάλη καθυστέρηση γίνεται στους αγρότες η επιστροφή του ΦΠΑ την ίδια ώρα που εκείνοι είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν καθημερινά προς κάθε κατεύθυνση.

Την ανάγκη για καλλιέργειες υψηλής απόδοσης, ποιοτικά προϊόντα, ενίσχυσης των προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και κατοχύρωσης της παρουσίας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στις ξένες αγορές επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Μπεντενιώτης σημειώνοντας ότι αγροτική οικονομία, ναυτιλία και τουρισμός πρέπει να στηριχθούν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook