Νέα μελέτη συμπεραίνει πως το υψηλό και ολοένα αυξανόμενο χρέος των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ευρώπης δεν θα σταματήσει να «καθηλώνει» την οικονομική ανάπτυξη εάν οι χώρες δράσουν γρήγορα για να το περιορίσουν.

Η έκθεση που παρουσιάστηκε την Παρασκευή από τρεις οικονομολόγους της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) επισημαίνει πως το χρέος –είτε σε επίπεδο κράτους, είτε σε επίπεδο επιχειρήσεων αρχίζει να επιδρά στην ανάπτυξη όταν προσεγγίζει επίπεδα ανάλογα του ετήσιου προϊόντος μιας οικονομίας.

Συγκεκριμένα,σύμφωνα με το δημοσίευμα στο capital.gr, οι Stephen G. Cecchetti, M.S. Mohanty και Fabrizio Zampolli αποδεικνύουν ότι το δημόσιο χρέος ξεκινά να πλήττει την ανάπτυξη από ότι φτάσει στα επίπεδα του 80% έως 100% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μιας χώρας.

Το σημείο καμπής εντοπίζεται στο 90% του ΑΕΠ για το εταιρικό χρέος και περίπου στο 85% του ΑΕΠ για το χρέος των νοικοκυριών, αν και οικονομολόγοι σημειώνουν ότι το δεύτερο ποσοστό συνιστά την καλύτερη τους υπόθεση.

Το 2010, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία και ο Καναδάς είχαν χρέος που ξεπερνούσε το 80% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Η Γερμανία ήταν η μόνη χώρα από την ομάδα των G7 που δεν ξεπερνούσε αυτό το όριο.

«Οι χώρες με υψηλό χρέος πρέπει να δράσουν γρήγορα και αποφασιστικά για να λύσουν τα δημοσιονομικά τους προβλήματα», σημειώνεται στην έκθεση. «Όσο περισσότερο το καθυστερούν, τόσο μεγαλύτερη επίδραση θα έχει αυτό στην ανάπτυξη».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook