Δύο περιπτώσεις ανθρώπων που έχασαν (και ενός που κινδυνεύει να χάσει) τα χαμηλής αξίας σπίτια τους από τις τράπεζες ή το Δημόσιο, δημοσιεύουν «Τα Νέα».

Πρόκειται για ένα διαμέρισμα 78 τ.μ. στα Σεπόλια – η κύρια κατοικία γυναίκας με εποχική απασχόληση -, ένα σπίτι 60 τ.μ. στην Κορινθία όπου ζούσε με κομμένο ρεύμα μια ηλικιωμένη συνταξιούχος, ένα υπόγειο 43 τ.μ. στου Γκύζη για οφειλές 15.000 ευρώ στο Δημόσιο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Κατοικία 78 τ.μ. στα Σεπόλια
Στις 25 Οκτωβρίου 2017 εκπλειστηριάστηκε στην Αθήνα διαμέρισμα 78 τ.μ. που βρίσκεται στα Σεπόλια. Ένα διαμέρισμα του 1990, η εμπορική αξία του οποίου δεν θα μπορούσε να αγγίξει τις 300.000 ευρώ ούτε στην πιο ζωηρή φαντασία. Ανήκε στην Ι.Σ. Ήταν η μοναδική κατοικία της ίδιας και τους συζύγου της.

Ο σύζυγός της διατηρούσε εμπορική επιχείρηση επί 40 έτη, είχε δανειοδοτηθεί για επαγγελματικούς λόγους. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που το 2010 η στρόφιγγα του τραπεζικού δανεισμού έκλεισε για τις επιχειρήσεις, ενώ η εμπορική κίνηση άρχισε να μειώνεται δραματικά.

«Είχα πάρει δάνεια επιχειρηματικά και στεγαστικά. Διατηρούσα εμπορική επιχείρηση και επένδυσα σε κάποιες τουριστικές κατοικίες. Το πάλεψα για καιρό, μέχρι το 2012 έδινα χρήματα. Μετά ήταν αδύνατον», εξηγεί ο ίδιος στα «ΝΕΑ». Το χρέος, για το οποίο είχε μπει ως εγγυήτρια η σύζυγός του, έφτασε στις 25 Οκτωβρίου που πλειστηριάστηκε το διαμέρισμα τις 91.000 ευρώ με τους τόκους.

«Υπάρχει όμως κάτι σοβαρό. Την ημέρα εκείνη, στις 25 Οκτωβρίου, δεν έγινε κανέναν πλειστηριασμός. Οι συμβολαιογράφοι δεν προσήλθαν καθώς οι χώροι όπου πραγματοποιούνταν δημοσίως πλειστηριασμοί ήταν κατειλημμένοι από συλλογικότητες, κόμματα, αλληλέγγυους. Εγώ έμεινα εκεί μέχρι τις 5 το απόγευμα και όταν είδα ότι η πρόσβαση ήταν αδύνατη και ότι πλειστηριασμοί δεν γίνονταν, έφυγα. Λίγες ημέρες μετά λάβαμε ένα χαρτί που έλεγε ότι το σπίτι πλειστηριάστηκε την ίδια μέρα, προφανώς στο γραφείο, στο σπίτι της συμβολαιογράφου ή αλλού και το πήρε η τράπεζα για 65.500 ευρώ».

Πρόκειται όπως λέει για την πρώτη κατοικία του ζευγαριού, η οποία για τυπικούς λόγους δεν αναγνωρίζεται από το κράτος. «Η σύζυγός μου έχει εποχική απασχόληση σε νησί του Αιγαίου. Έτσι, τον μισό χρόνο ζούμε εκεί νοικιάζοντας ένα σπίτι και τον υπόλοιπο στην Αθήνα. Επειδή φορολογικά ως τόπος κατοικίας μας αναφέρεται το νησί, το διαμέρισμα αυτό δεν αναγνωρζεται ως πρώτη κατοικία. Τώρα πια, δεν έχω σπίτι να μείνω τον χειμώνα».

Κατοικία 60 τ.μ. στην Κορινθία
«Τους ακούω στην τηλεόραση να λένε ότι πλειστηριάζονται μόνο βίλες και σπίτια μεγάλης αξίας και εξοργίζομαι. Θέλω να τους πάρω τηλέφωνο και να φωνάξω», λέει με ένταση ο Κώστας Γκ.

Πριν από ενάμιση μήνα, στις 18 Οκτωβρίου του 2017, πλειστηριάστηκε για χρέη σε τράπεζα ένα παλιό σπίτι 60 τ.μ. στην περιοχή Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας, στο οποίο ζούσε η ηλικιωμένη μητέρα του. Ήταν η μοναδική κατοικία γι’ αυτήν τη γυναίκα που προσπαθεί να επιβιώσει με μια πενιχρή σύνταξη των 320 ευρώ. Μια γυναίκα που λόγω της δυσχερούς οικονομικής της κατάστασης ζούσε για καιρό με κομμένο ηλεκτρικό ρεύμα. Η 78χρονη είχε μπει εγγυήτρια σε δάνειο που έλαβε ο γιος της προσπαθώντας να τον βοηθήσει μέχρι που η οικονομική κρίση έβγαλε την οικογένεια εκτός προϋπολογισμού.

«Είμαι φανοποιός – βαφέας και είχα πάρει κάποια επιχειρηματικά δάνεια για την εργασία μου. Προέρχονταν από δύο τράπεζες οι οποίες στη συνέχεια συγχωνεύτηκαν, οπότε οι οφειλές ενώθηκαν και έγιναν μία. Επειδή δεν έχω κανένα περιουσιακό στοιχείο, μπήκε εγγυήτρια η μητέρα μου». Λέει ο γιος της. «ενώ στην αρχή πληρώναμε κανονικά, στην κρίση καταστραφήκαμε. Δεν μπορούσα να πληρώσω και δεν είχα περιουσία. Το χρέος έφτασε στο τέλος με τους τόκους τα 150.000 ευρώ. Περίπου ενάμιση μήνα πριν γίνει ο πλειστηριασμός πήγα στα κεντρικά της τράπεζας στην Αθήνα. Έκανα γραπτή αίτηση ζητώντας να πληρώνω για ένα χρόνο 350 ευρώ μηνιαίως και για τον δεύτερο χρόνο 500 ευρώ τον μήνα. Μου είπαν θα με πάρουν. Με πήραν και μου είπαν «δεν δεχόμαστε». Το σπίτι βγήκε σε πλειστηριασμό με αρχική τιμή 19.000 ευρώ. Τους ρώτησα, πώς θα πάρετε τα υπόλοιπα χρήματα αν το βγάλετε για 19.000 ευρώ και μου απάντησαν «δεν μας νοιάζει, αυτή είναι η πολιτική της τράπεζας».

“Την τελευταία εβδομάδα πριν από τον πλειστηριασμό μου τηλεφώνησαν και με ρώτησαν τι μπορώ να δώσω. Είχα μαζέψει 2.000 ευρώ και σε 15 ημέρες θα μάζευα άλλες 2.000 – 3.000. Ήθελαν, όμως, 15.000 ευρώ και αυτά δεν μπορούσα να τα βρω. Τελικά το σπίτι το πήρε η τράπεζα για 20.000 ευρώ, δεν το χτύπησε κανένας».

Το πρώτο σπίτι που είχε η ηλικιωμένη γυναίκα βρισκόταν στα Άνω Λιόσια και γκρεμίστηκε με τον σεισμό του ’99, παραμένοντας σήμερα, όπως λέει ο γιος της, μη κατοικήσιμο. Δηλώνεται, όμως, στην Εφορία, με αποτέλεσμα το σπίτι των Αγίων Θεοδώρων να μη γλιτώσει τον πλειστηριασμό.

Υπόγειο διαμέρισμα 43 τ.μ. στου Γκύζη
Μια συνταξιούχος από την Αθήνα, η Ζ. Μπ., κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της, ένα υπόγειο διαμέρισμα 43 τ.μ. στου Γκύζη, για χρέη στην Εφορία. Την υπόθεση δημοσίευσε η ίδια στα social media αναρτώντας και το κατασχετήριο που έλαβε με ημερομηνία 29/11/2017.

Σε αυτό αναγράφεται το συνολικό ποσό της οφειλής: 10.767 ευρώ συν 4.762 για τόκους. Στο έγγραφο που έλαβε και στο οποίο προαναγγέλλει πλειστηριασμό σε τόπο και χρόνο που θα οριστούν στο μέλλον, η αξία του διαμερίσματος αποτιμάται στα 20.000 ευρώ. «Αυτή είμαι. Η μεγαλοοφειλέτης του Δημοσίου, η οποία κατοικώ σε 43 τ.μ. υπόγειο δυάρι στου Γκύζη (το ρετιρέ που σας έλεγα)» γράφει σε μία από τις αναρτήσεις της και από κάτω χρήστες του Facebook σχολιάζουν: «Πω πω, φάγανε τη βιλάρα, είχε και πισίνα, όπως λένε οι κυβερνώντες;», ενώ λίγο αργότερα η ίδια έγραψε:

«Αισθάνομαι άθλια. Οι άτιμοι κατάσχεσαν ακόμη και το παραμικρό ευρώ της σύνταξής μου. Αν πεθάνω, δεν θα μπορέσουν οι φίλοι μου ούτε να με κηδέψουν με αξιοπρέπεια».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook