Τις επιφυλάξεις της για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, αναφέροντας πως το άνοιγμα δεν θα λειτουργήσει ως πανάκεια για τη στρεβλή λειτουργία της ελληνικής αγοράς.

Σε ανακοίνωσή της την Τρίτη, η ΕΣΣΕ υπογραμμίζει πως τα προβλήματα στην αγορά δεν θα διορθωθούν μονομιάς με την απελευθέρωση, λέγοντας πως «δεν νοείται επαγγελματική δραστηριότητα χωρίς κανόνες και περιορισμούς και δεν θα πρέπει ό,τι θεσπίστηκε για να καταστήσει βιώσιμη την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας από Έλληνες πολίτες, να καταργείται με οριζόντιες διατάξεις».

Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων «δεν θα πρέπει να σημαίνει την καταστροφή επαγγελματικών κλάδων, αλλά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και τη μείωση του κόστους λειτουργίας τους» σημειώνει η ΕΣΕΕ.

Επίσης, η ένωση αναφέρει ότι η αυτόματη σύνδεση της βελτίωσης του ανταγωνισμού με την πτώση των περιθωρίων κέρδους στα κλειστά επαγγέλματα κατά 15% και η εξοικονόμηση 4 δισ. ευρώ ετησίως για τον καταναλωτή «είναι μάλλον ένα αυθαίρετο συμπέρασμα παρά μία ασφαλής πρόβλεψη, και αυτό γιατί πολύ συχνά οικονομετρικά υποδείγματα, αποτυγχάνουν να απεικονίσουν την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας, τους παράγοντες που έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση των βασικών χαρακτηριστικών της και τα «στεγανά» τα οποία αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξή της».

Μοιραία λοιπόν το αποτέλεσμα της αδυναμίας κατανόησης και ενσωμάτωσης των παραπάνω σε πολλές αναλύσεις, οδηγεί σε απόκλιση των συμπερασμάτων τους από την οικονομική πραγματικότητα όπως η πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 13,5% στην επόμενη τετραετία, με απόδοση 30 δισ. ευρώ από το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων», τονίζει η ΕΣΕΕ.

Ως παραδείγματα, η ΕΣΕΕ αναφέρει τις τιμές στον κλάδο των τροφίμων, της κινητής τηλεφωνίας, της ενέργειας και άλλων έχουν αυξηθεί πάνω από 50% κατά τη δεκαετία 2000 - 2010, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Για να ομαλοποιηθεί η λειτουργία της αγοράς, συνεχίζει η ΕΣΕΕ, θα πρέπει να εισαχθούν εκείνες οι καινοτόμες μεταρρυθμίσεις, που θα συνεισφέρουν στην «απελευθέρωση» και παράλληλα θα θεσπίζουν αδιάβλητους εποπτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι θα εγγυώνται την πλήρη τήρηση των όρων υγιούς ανταγωνισμού από τα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Σε περιπτώσεις συγκέντρωσης ή και μείωσης του ανταγωνισμού, οι παρεμβάσεις των αρμόδιων μηχανισμών με την επιβολή κυρώσεων, θα προλάμβανε την εδραίωση φαινόμενων ατελούς αγοράς και καρτελοποίησης και θα οδηγούσε στην εξάλειψη των υπερβολικών χρεώσεων σε βάρος των καταναλωτών.

Η αναφορά περί απελευθέρωσης του λιανεμπορίου «μόνο ως λάθος εκ παραδρομής μπορεί να εκληφθεί» τονίζει η ΕΣΣΕ, υποστηρίζοντας πως το εμπόριο είναι η πλέον απελευθερωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα στην ελληνική οικονομία, η οποία, σε ότι αφορά τουλάχιστον τα διαρκή προϊόντα, δεν εξαρτάται από καμία απολύτως αδειοδότηση.

«Προφανώς η προτεινόμενη από το Μνημόνιο απελευθέρωση δεν αφορά στις διαδικασίες αδειοδότησης της εμπορικής δραστηριότητας, αλλά στη κατάλληλη χωροθέτηση που μία επιχείρηση θα μπορεί να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει» αναφέρει η ΕΣΕΕ, επαναλαμβάνοντας την προϋποθεση που θέτει για την εξάλειψη των διοικητικών δυσχερειών: τον συνολικό ανασχεδιασμό της πολεοδομικής νομοθεσίας και των χρήσεων γης σε μακροχρόνια, σταθερή και λειτουργική βάση.

«Δεν πρέπει να μείνει καμιά γωνιά της χώρας χωρίς ρύθμιση της εμπορικής πολεοδομίας, η οποία είτε μέσω του γενικού χωροταξικού σχεδιασμού, είτε μέσω των ρυθμιστικών πολεοδομικών σχεδίων, είτε μέσω του αυστηρού καθορισμού όρων χρήσης γης, θα οριοθετήσει τις εμπορικές ζώνες και θα ρυθμίσει την υπό συγκεκριμένους όρους εγκατάσταση των εμπορικών επιχειρήσεων» υποστηρίζει η Συνομοσπονδία, αναφέροντας ως ευκαιρία τον Καλλικράτη.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει η ΕΣΕΕ, έχουν δημιουργηθεί ερωτήματα πιθανών αλλαγών σχετικά με τους πολεοδομικούς, γεωγραφικούς και πληθυσμιακούς περιορισμούς που διέπουν σήμερα την εγκατάσταση υπερκαταστημάτων λιανικού εμπορίου τα οποία χρήζουν απαντήσεων. Διευκρινίσεις επίσης απαιτούνται για τις προβλέψεις σχετικά με τους πωλητές λαϊκών αγορών και το πλανόδιο και στάσιμο υπαίθριο εμπόριο, με δεδομένη την πάγια θέση της ΕΣΕΕ για προτεραιότητα επιλογής όσων έβαλαν πρόσφατα «λουκέτο» στην επιχείρησή τους.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από την Τρόικα, τονίζει η ΕΣΕΕ, «ότι οποιαδήποτε αναφορά για "απελευθέρωση" στο χώρο του Λιανεμπορίου δεν πρόκειται να διαμορφώσει ευνοϊκές συνθήκες για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αλλά αντίθετα θα σπρώξει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε μια πρωτοφανή δυσπραγία και θα καταστρέψει μια ακόμη υγιή παραγωγική δομή που διαθέτει ο ιδιωτικός τομέας της χώρας».

«Εάν το ζητούμενο είναι προς όφελος μιας ψευδεπίγραφης, εν τέλει, ανάπτυξης να μειωθεί δραματικά το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, τότε εμείς οι ίδιοι ως οι άμεσα ενδιαφερόμενοι θα επιθυμούσαμε να έχουμε τον τελευταίο λόγο» καταλήγει η ΕΣΕΕ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ