Υπάρχουν τροφές που αν μαγειρευτούν, καλό θα ήταν να μην ξαναζεσταθούν – Είναι ζήτημα υγείας, να μην τις σερβίρουμε ξαναζεσταμένες

Το φαγητό που πετιέται στα σκουπίδια είναι μια από τις μεγαλύτερες σπατάλες της καθημερινότητας. Αν το «δεν πετιέται τίποτα» είναι κανόνας σε ένα νοικοκυριό, τότε αξίζει να σταθούμε και στην εξαίρεσή του. Το φαγητό που έχει περισσέψει μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, να ξαναζεσταθεί και να καταναλωθεί.

Υπάρχουν, όμως, τροφές που αν μαγειρευτούν, καλό θα ήταν να διατηρηθούν στο ψυγείο αλλά να μην ξαναζεσταθούν. Γιατί αν συμβεί το τελευταίο, όχι μόνο θα χάσουν την διατροφική τους αξία, αλλά μπορεί ταυτόχρονα να υποστούν αλλοίωση. Είναι ζήτημα υγείας, να μην τις σερβίρουμε ξαναζεσταμένες.

Ποιες τροφές δεν θα πρέπει να ξαναζεσταίνονται; 

Μανιτάρια:

Περιέχουν ιχνοστοιχεία και μεταλλικά άλατα, είναι πηγή φωσφόρου και ψευδάργυρου. Αν ξαναζεστάνουμε τα μανιτάρια, τότε οι πρωτείνες που περιέχουν είναι πιθανό να υποστούν αλλοίωση. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο πεπτικό σύστημα. Έτσι, αν περισσέψουν μανιτάρια, καλό θα ήταν να διατηρηθούν στο ψυγείο για λίγο και έπειτα να καταναλωθούν.
Πατάτες: Οι πατάτες δεν θα πρέπει να μένουν εκτεθειμένες για πολλές ώρες σε θερμοκρασία δωματίου μετά το μαγείρεμά τους. Αν ξαναζεστάνουμε τις πατάτες, μπορούμε να τις μεταλλάξουμε σε μια άκρως τοξική τροφή που μπορεί να βλάψει τον οργανισμό μας. Καλό θα ήταν οι πατάτες να φυλάσσονται αμέσως στο ψυγείο μετά το μαγείρεμά τους.

Σπανάκι

Καλύτερα να αποφύγουμε να ξαναζεστάνουμε το σπανάκι σε φούρνο μικροκυμάτων

Όπως τα περισσότερα φυλλώδη λαχανικά, έτσι και το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο και νιτρικά άλατα. Τα νιτρικά άλατα αν ξαναζεσταθούν μετατρέπονται σε νιτρώδη και σε άλλες ουσίες (νιτροζαμίνες), οι οποίες θεωρούνται εξαιρετικά καρκινογόνες. Αν και έρευνες δείχνουν πως τα λαχανικά αυτά δεν επηρεάζονται από τους φούρνους μικροκυμάτων, καλύτερα να αποφεύγουμε το ξαναζέσταμά τους σε αυτούς. 

Αυγά

Αν τα αυγά ξαναζεσταθούν, γίνονται τοξικά για τον ανθρώπινο οργανισμό

Τα αυγά περιέχουν πρωτεΐνη και συστατικά υψηλής βιολογικής αξίας, τα οποία όμως όταν ξαναζεσταθούν γίνονται τοξικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, επιβαρύνοντας σημαντικά το πεπτικό σύστημα. 

Ρύζι

Υπάρχουν βακτήρια στο ρύζι τα οποία αναπτύσσονται όταν αυτό μένει για αρκετή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, και δεν απομακρύνονται με το ζέσταμα

Υπάρχουν βακτήρια στο ρύζι τα οποία αναπτύσσονται όταν αυτό μένει για αρκετή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, και δεν απομακρύνονται με το ζέσταμα. Το ιδανικότερο είναι το ρύζι να καταναλώνεται αμέσως μόλις μαγειρευτεί, ενώ αν χρειαστεί να μπει στο ψυγείο, αυτό πρέπει να γίνει το περισσότερο εντός μιας ώρας από την ώρα που μαγειρεύτηκε. Στο ψυγείο επίσης δεν πρέπει να μένει παραπάνω από μια ημέρα, ενώ όταν το ξαναζεσταίνουμε, να βεβαιωνόμαστε ότι έχει ζεσταθεί καλά και δεν υπάρχουν σημεία του ακόμη κρύα από την ψύξη.  

Παντζάρια

Τα παντζάρια έχουν κι αυτά μεγάλη περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα και όπως συμβαίνει με το σπανάκι, αν τα ξαναζεστάνουμε, τα νιτρικά μετατρέπονται σε καρκινογόνα νιτρώδη

Τα παντζάρια έχουν κι αυτά μεγάλη περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα και όπως συμβαίνει με το σπανάκι, αν τα ξαναζεστάνουμε, τα νιτρικά μετατρέπονται σε καρκινογόνα νιτρώδη. Αν σας περισσέψουν, καλύτερα να τα φάτε… κρύα.

Σέλινο και καρότα

Εάν θέλουμε να ζεστάνουμε τη σούπα μας, καλό είναι να βγάλουμε το σέλινο και τα καρότα και να τα προσθέσουμε μετά το ζέσταμα στο πιάτο μας

Συνήθως είναι μέσα στη σούπα που περίσσεψε και θα βάλουμε στο ψυγείο. Όπως και τα περισσότερα λαχανικά, τα νιτρικά άλατα που περιέχουν εάν ξαναζεσταθούν μετατρέπονται στα επικίνδυνα νιτρώδη. Εάν θέλουμε να ζεστάνουμε τη σούπα μας, καλό είναι να βγάλουμε το σέλινο και τα καρότα και να τα προσθέσουμε μετά το ζέσταμα στο πιάτο μας. 

Πατάτες

Εάν θέλουμε να ζεστάνουμε τη σούπα μας, καλό είναι να βγάλουμε το σέλινο και τα καρότα και να τα προσθέσουμε μετά το ζέσταμα στο πιάτο μας

Οι πατάτες χάνουν μεγάλο μέρος των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών τους όταν μείνουν εκτεθειμένες σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετή ώρα, ενώ ευνοείται και η ανάπτυξη του βοτυλικού κλωστρηδίου, ενός επικίνδυνου βακτηρίου που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τοξική δηλητηρίαση (αλλαντίαση). Το βακτήριο αυτό δεν σκοτώνεται με ένα απλό «ζέσταμα». Αν συνειδητοποιήσουμε πως οι πατάτες που μαγειρέψαμε είναι «πολλές», αυτές που δεν θα φάμε καλό είναι να τις φυλάξουμε αμέσως στο ψυγείο και να μην τις αφήσουμε στον πάγκο μέχρι να… κρυώσουν. 

athensvoice.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook