Τριπλό σύστημα υπολογισμού του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και διπλές τιμές στα καταστήματα τροφίμων υιοθετεί το οικονομικό επιτελείο προκαλώντας νέο αλαλούμ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Σαφές είναι πλέον ότι τα προς κατανάλωση τρόφιμα θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23% από 13% που ισχύει για τελευταίες ημέρες μέχρι την Τετάρτη. Η διατήρηση και των τριών συντελεστών ΦΠΑ 6,5%, 13% και 23% κατά περίπτωση μπλοκάρει τόσο τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν μόνο τρεις εργάσιμες ημέρες για να προετοιμαστούν, όσο και τους καταναλωτές που θα ψάχνονται για το ΦΠΑ με τον οποίο θα επιβαρύνεται το τρόφιμο ή το ρόφημα που καταναλώνουν.

Η χθεσινή εγκύκλιος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιάννη Καπελέρη δεν απέχει και πολύ, όπως δημοσιεύει το enet. από εκείνη που είχε εκδοθεί στις αρχές Αυγούστου ως προς το καθεστώς επιβολής ΦΠΑ στα ξενοδοχεία – αν και αποσαφηνίζει κάπως το τι θα εφαρμοστεί στα μικτά εμπορικά καταστήματα:

Α Ξενοδοχεία: Υιοθετείται ένα τριπλό σύστημα υπολογισμού του διπλού ΦΠΑ 23% και 6,5%, το οποίο ελαφρύνει την επιβάρυνση έναντι της αρχικής εγκυκλίου, ανεξαρτήτως αν παρέχεται σε Ελληνες ή ξένους τουρίστες.

Οι πελάτες που θα επιλέγουν διαμονή με πρωινό θα επιβαρύνονται με τον αυξημένο ΦΠΑ 23% για το 5% (από 8% της αρχικής εγκυκλίου) της τιμής ως αντιπαροχή για το πρωινό και στο υπόλοιπο 95% της τιμής θα υπολογίζεται ΦΠΑ 6,5%.

Οι πελάτες που θα επιλέγουν την ημιδιατροφή θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23% για το 15% (από 20%) της τιμής και με ΦΠΑ 6,5% για το υπόλοιπο 85% της τιμής.

Στο all inclusive (πλήρης διατροφή, ποτά, τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, αθλητικές υπηρεσίες κ.λπ.) το 30% (από 40%) της τιμής θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 23% και το υπόλοιπο 70% με 6,5%. Στο all inclusive, το οικονομικό επιτελείο εγκατέλειψε το μειωμένο φόρο για τον τουρισμό από το εξωτερικό, που είχε εξαγγείλει την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς υπήρχε κίνδυνος να τεθεί και ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Β Εμπορικά καταστήματα: Εφαρμόζονται οι δύο συντελεστές ΦΠΑ, 23% και 13%. Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου ότι ο ΦΠΑ θα επιβληθεί ανάλογα με τον κωδικό δραστηριότητας των επιχειρήσεων, εν τέλει ο φόρος θα επιβληθεί κατά περίπτωση και στις δύο δραστηριότητες. Δηλαδή, ο κανονικός συντελεστής 23% στην παράδοση ή επιτόπια κατανάλωση έτοιμου φαγητού και ο μειωμένος 13% στην πώληση συσκευασμένων τροφίμων.

Για παράδειγμα, σε μεικτή επιχείρηση που είναι παντοπωλείο και ταβέρνα, στα τυποποιημένα είδη διατροφής του παντοπωλείου θα εφαρμοστεί 13% και για την ταβέρνα 23%.

Περιθώριο μέχρι την Πέμπτη

Στην περίπτωση σουπερμάρκετ, για τα τυποποιημένα-συσκευασμένα τρόφιμα θα εφαρμοστεί 13% και για τα έτοιμα γεύματα 23%.

Οι νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές ξεκινούν από την προσεχή Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου. Πέραν των τελευταίων διευκρινίσεων, ως προς την εφαρμογή του ΦΠΑ, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν και άλλες 8 αποσαφηνίσεις που θα ισχύσουν από 1.9.2011:

1 Σχεδόν ό,τι είναι έτοιμο για κατανάλωση (ανάμιξη υλικών) θα επιβαρύνεται με 23% αντί 13% μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, την τυρόπιτα θα την πληρώνουμε με 23% αν την αγοράζουμε έτοιμη για φαγητό, ενώ αν την αγοράσετε συσκευασμένη -κατεψυγμένη για να την ψήσετε σπίτι σας, τότε θα επιβαρυνθείτε με 13%. Αν αγοράσετε σάντουιτς σε πλαστική σακούλα ή άλλη συσκευασία θα το πληρώσετε με 23%

2 Με συντελεστή 23% αντί 13% επιβαρύνονται οι χυμοί, τα ροφήματα, το ανθρακούχο νερό, τα αναψυκτικά, ανεξάρτητα από τον τρόπο πώλησής τους. Για παράδειγμα, η πρώτη ύλη του καφέ επιβαρύνεται με 13%, ενώ ο έτοιμος προς πόση καφές με 23%, είτε τον πιείτε επιτόπου στο μαγαζί είτε τον πάρετε μαζί σας στο γραφείο.

3 Οι νέοι συντελεστές ισχύουν ανεξαρτήτως του καταστήματος πώλησης, σουπερμάρκετ, περίπτερα, εστιατόρια, ταχυφαγεία κ.λπ. Για παράδειγμα, το αναψυκτικό θα επιβαρύνεται με 23% από όπου κι αν το αγοράσετε.

4 Με 23% δεν επιβαρύνεται μόνο η επιτόπια κατανάλωση φαγητού σε εστιατόριο, πιτσαρία, ταβέρνα, καντίνα, οινομαγειρεία, ψητοπωλεία, ταχυφαγεία, καφετέριες και συναφείς επιχειρήσεις (κυλικεία, μπαρ κινηματογράφων και θεάτρων, σούπερ μάρκετ, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία), αλλά και το catering και το delivery των φαγητών.

Θα το φάτε ή να το τυλίξω;

5 Παραμένουν στο 13% οι παραδόσεις γλυκών από ζαχαροπλαστεία και συναφείς επιχειρήσεις, που δεν καταναλώνονται επιτόπου, αλλά παραλαμβάνονται για κατανάλωση εκτός καταστήματος. Αν, όμως, το γλυκό το φάτε επιτόπου σε κατάστημα θα το πληρώσετε με 23%.

6 Εξαιρούνται του 23% και συνεπώς παραμένουν στο 13% εδέσματα, γεύματα και γενικά φαγητά που πωλούνται από κυλικεία εντός σχολείων, νοσοκομείων, ιδρυμάτων, γηροκομείων και ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας. Εν τούτοις θα υπάγονται σε 23% οι παραδόσεις ανθρακούχου νερού, έτοιμων ροφημάτων, χυμών, αναψυκτικών και μη αλκοολούχων ποτών.

7 Ακόμα και στα κυλικεία που δεν παρέχουν υπηρεσίες για επιτόπια κατανάλωση, αν η κατανάλωση έτοιμου φαγητού συνοδεύεται από υπηρεσία για επιτόπια κατανάλωση, τότε και αυτή θα επιβαρύνεται με 23%.

8 Παραμένουν στο 13% όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα (κονσέρβες, αλλαντικά, τυριά, γιαούρτια, ζυμαρικά, όσπρια κ.λπ.), η παράδοση ψωμιού και αρτοσκευασμάτων (παξιμάδια, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, μπισκότα, κέικ και βουτήματα ζαχαροπλαστικής).

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook