Του Μανώλη Παπαδάκη

Αιτία  για να επικοινωνήσω μαζί σας είναι οι εκλογές στο ΕΒΕΧ 11,12,13 Δεκεμβρίου 2017.Αφορμη είναι τα δεκάδες δημοσιεύματα επίδοξων διεκδικητών χωρίς πολιτική ουσία. Άχρωμα και άοσμα, μακριά από τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων του μικρού επαγγελματία .Και τονίζω μικρού γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι σε αυτήν την οικονομία. Δεν έχουμε όλοι το ίδιο άγχος στην καθημερινότητα μας. Οι περισσότεροι από εμάς  έχουν το άγχος της επιβίωσης και άλλοι ,οι λίγοι ,σκέφτονται  πως θα πολλαπλασιάσουν  τα κέρδη τους και θα κυριαρχήσουν στην αγορά.

Ας έρθουμε όμως να εξετάσουμε τι είναι τελικά το επιμελητήριο; Τι είναι και που στηρίζονται οι  διάφοροι κρατικοί θεσμοί στο οικονομικό σύστημα (καπιταλισμός)που ζούμε; Σίγουρα το επιμελητήριο  δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο και  ας μας δίνεται η δυνατότητα να εκλέγουμε το διοικητικό του συμβούλιο. Αποτελεί  κομμάτι της κρατικής διοίκησης και κινείτε σε συγκεκριμένα πολιτικά και νομικά πλαίσια που καθορίζονται από τις κυβερνητικές πολιτικές. Όπως και όλοι οι κρατικοί θεσμοί (δήμοι, περιφέρειες κ.α.) αποδέχονται και υπηρετούν την καπιταλιστική οικονομία. Στηρίζονται και στηρίζουν σε μια οικονομία που κυριαρχούν τα μονοπώλια παντού (Εμπόριο ,Τουρισμός Βιομηχανία κ.α).Η μονοπώληση και η  ολοένα συγκεντροποίηση των κλάδων τις οικονομίας δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά  σύμφυτο φαινόμενο του οικονομικού μας συστήματος .Οι πολιτικές που εφαρμόζονται στην ευρωπαϊκή ένωση και στην χώρα μας έχουν σαν  αποτέλεσμα να γιγαντώνονται οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι μικρές να οδηγούνται στον αφανισμό. Τα επιμελητήρια  αποδέχονται αυτή την οικονομία και την υπηρετούν  εξειδικεύοντας τις κυβερνητικές πολιτικές στον τομέα των επιχειρήσεων. Δεν θέλουν και δεν μπορούν να απευθυνθούν και να βοηθήσουν το σύνολο των επιχειρήσεων. Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επαγγελματιών είναι έξω από τους στόχους του επιμελητήριου. Οι πολιτικές και οι δράσεις του επιμελητήριου αφορούν μια μικρή μερίδα μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων που διεκδικούν κομμάτι της οικονομίας από τα μονοπώλια. Δεν είναι τυχαία η απαξίωση τις μεγάλης πλειοψηφίας των επαγγελματιών απέναντι στο επιμελητήριο. Απαξίωση που μεγάλωσε  ιδιαίτερα την περίοδο  της οικονομικής κρίσης .

Στις εκλογές του Εβεχ συγκρούονται δυο πολιτικές .Από την μια μεριά είναι αυτοί που θεωρούν δεδομένη την οικονομική κυριαρχία   των μονοπωλίων  και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων. Είναι αυτοί που θεωρούν ότι η «δίκαιη ανάπτυξη» των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων θα φέρει την άνοιξη στους μικρούς επαγγελματίες μέσα στον χειμώνα. Είναι αυτοί που σπέρνουν αυταπάτες ότι με τα διάφορα προγράμματα και σεμινάρια θα επιβιώσουν οι μικροί επαγγελματίες .Είναι αυτοί που τα τελευταία χρόνια δεν τους ακούσαμε να διαμαρτυρηθούνε για τις πολιτικές που μας τσακίζουν. Είναι αυτοί που θεωρούν την εκλογική αναμέτρηση ποδοσφαιρικό ντέρμπι αλλά πετούν την μπάλα στη εξέδρα. Είναι αυτοί που υπηρέτησαν πιστά τις πολιτικές που μας στέλνουν στην ανεργία. Είναι αυτοί που έξι χρόνια τώρα στην διοίκηση του εβεχ ενώ αποτελούνταν από δυο παρατάξεις δεν ακούστηκε να διαφωνούν σε τίποτα. Είναι αυτοί που διαχειρίστηκαν και θέλουν να  διαχειριστούν πόρους για μια χούφτα μεγάλων  επιχειρηματιών. Είναι αυτοί που προσπάθησαν με κάθε τρόπο να χειραγωγήσουν τους συνδικαλιστικούς φορείς των επαγγελματιών  και να καταπνίξουν κάθε φωνή αντίστασης στα άδικα μέτρα. Ας παρουσιάζονται τώρα στις εκλογές με δυο συνδυασμούς, ανεξάρτητοι αμόλυντοι, μέντορες  σωτήρες της ζωής μας. Οι κοκορομαχίες τους είναι  μακριά από τα προβλήματα της πλειοψηφίας των επαγγελματιών. Είναι το ίδιο νόμισμα με δυο όψεις .Είναι εξίσου  επικίνδυνοι αφού υπηρετούν τις ίδιες πολιτικές. Πολιτικές που είναι εχθρικές για την πλειοψηφία από εμάς. 

Από τη άλλη μεριά είναι η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ που συμμετέχει στις εκλογές στο Επιμελητήριο με σκοπό: Αφενός για να ξεσκεπάσει τις πολιτικές που απεργάζονται για εμάς χωρίς εμάς .Αφετέρου για να οργανώσει και να συσπειρώσει τους  αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες στα σωματεία τους  σε αγωνιστική διεκδικητική κατεύθυνση. Εμείς δεν σου τάζουμε «λαγούς με πετραχήλια». Εμείς σε καλούμε να οργανωθείς στο σωματείο σου να παραμερίσεις τις συμβιβασμένες ηγεσίες και συλλογικά να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα για την επιβίωση μας .Άμεσα μέτρα όπως , ενάντια  στην άδικη φορολογία μας και την θέσπισή αφορολογήτου ορίου, ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου και την θέσπιση της Κυριακάτικης αργίας ,ενάντια στο κύμα των κατασχέσεων που έρχονται ,ενάντια στις πολιτικές  που μας θέλουν άνεργους .Για δημοσία δωρεάν υγειά, για δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Για όλα αυτά πρέπει να στηρίξεις, να αξιολογήσεις σωστά, ότι τα συμφέροντα σου δεν ταυτίζονται με αυτά των μεγάλων επιχειρήσεων  όπως παραπλανητικά προσπαθούν να μας πείσουν.

Η ψήφος σου πρέπει να είναι απόφαση και θέση  πολιτική,  Απέναντι μας έχουμε το μαύρο μέτωπο μονοπωλίων –κυβερνήσεων- Ευρωπαϊκής ένωσης. Προϋπόθεση για να ζήσουμε σαν άνθρωποι είναι η ανατροπή αυτών των πολιτικών, με δική μας οργάνωση σε κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους και τη φτωχή αγροτιά, ενάντια σε κυβερνήσεις, ΕΕ και μονοπωλιακούς ομίλους. Δρόμος δύσκολος αλλά ο μόνος ρεαλιστικός.

*Ο Παπαδάκης Μανώλης είναι υποψήφιος στις εκλογές του ΕΒΕΧ με την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  στο τμήμα υπηρεσιών

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook