To βίντεο που δημοσίευσε πριν από δύο μέρες το National Geographic με μία σκελετωμένη πολική αρκούδα να ψάχνει για τροφή προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση και μεταδόθηκε από όλα τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ. 

 Η άγρια μεγαλοπρέπεια αυτού του ζώου είχε δώσει τη θέση της στην εξαθλίωση καθώς η ετοιμοθάνατη πολική αρκούδα κινηματογραφήθηκε στο Baffin, το μεγαλύτερο νησί του Καναδά, από τον φωτογράφο Paul Nicklen και μέλη της οργάνωσης «Sea Legacy».   

Ο Nicklen ανέβασε το αποκαρδιωτικό αυτό βίντεο στους λογαριασμούς του στα social media και το βίντεο προκάλεσε χιλιάδες σχόλια, αλλά και ανατιδράσεις από κόσμο που επιτέθηκε στους κινηματογραφιστές επειδή δεν παρείχαν βοήθεια στο ζώο.   

Εκατομμύρια άνθρωποι είδαν την εικόνα αυτή και κάπως επιπόλαια έσπευσαν να κριτικάρουν το γεγονός πως οι επιστήμονες δεν βοήθησαν το ζώο, αλλά κατέγραψαν την εξαθλίωσή του σε βίντεο.   

Η λεπτή γραμμή μεταξύ παρατήρησης της άγριας ζωής και διάσωσης εξηγείται σε ένα ποστ που έρχεται ως απάντηση από τους κινηματογραφιστές.

Η απάντησή τους

«Αυτή είναι η εικόνα μιας πολικής αρκούδας που λιμοκτονεί. Αδύναμοι μύες, ατροφικοί από την εκτεταμένη πείνα, που μετά βίας μπορούν να την συγκρατήσουν.   

Η ομάδα μας @Sea_Legacy παρακολουθούσε την οδυνηρή διαδρομή της προς τον εγκαταλελειμμένο αλιευτικό καταυλισμό από τον οποίο την παρακολουθούσαμε όπου βρήκε κάποια σκουπίδια για φαγητό και ένα κομμάτι αφρού από τη θέση ενός snowmobile, όπως ανακαλύψαμε αργότερα. 

Οι άνθρωποι ρωτάνε γιατί δεν μπορούσαμε να τη βοηθήσουμε και γιατί δεν της δώσαμε τροφή. Εκτός από το ότι είναι παράνομο να ταΐζεις άγρια ζώα, οι πολικές αρκούδες όπως αυτή χρειάζονται αρκετές εκατοντάδες λίβρες κρέατος για να επιβιώσουν. Τρέφονται κυρίως με φώκιες και δίνουν σκληρή μάχη όταν εγκλωβίζονται για μεγάλες χρονικές περιόδους στη στεριά, χωρίς πλατφόρμες θαλάσσιου πάγου τις οποίες χρησιμοποιούν για να κυνηγούν. Δεν είχαμε όπλο και δεν είχαμε φαγητό.   

Εκεί κυριολεκτικά δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτήν, καθώς βρισκόμασταν εκατοντάδες μίλια από την πλησιέστερη κοινότητα Inuit.   

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; Αυτό που κάναμε ήταν να αφήσουμε στην άκρη τα δάκρυά μας, γνωρίζοντας ότι αυτό το βίντεο θα επικοινωνούσε σε ένα παγκόσμιο ακροατήριο το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως είδος σήμερα. Είναι αλήθεια ότι δεν γνωρίζουμε τι προκάλεσε την πείνα του ζώου αλλά είμαστε σίγουροι ότι εάν δεν περιορίσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ο πάγος θα συνεχίσει να εξαφανίζεται και πολλές ακόμη αρκούδες θα λιμοκτονούν.   

Με αυτές τις εικόνες, θέλουμε να αφυπνίσουμε τον κόσμο για την επικείμενη κλιματική αλλαγή και το πώς αυτή θα επηρεάσει την άγρια ζωή και τους ανθρώπους για τις επόμενες δεκαετίες. Για λύσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο σε αυτόν τον πλανήτη # παρακολουθείτε το @CristinaMittermeier ή πηγαίνετε στο @Sea_Legacy. #nature #naturelovers #bethechange #FaceofClimateChange #StopFossilFuels #NoArcticDrilling»

lifo.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook