Οι ειδικοί εξέτασαν δεδομένα από 37 χώρες – Τα αποτελέσματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον

Η υγιεινή διατροφή μας δίνει ενέργεια, συμβάλει στην καλή μας υγεία και μας βοηθά στο να διατηρούμε μία αξιοπρεπή εμφάνιση. 

Τα οφέλη της σωστής και υγιεινής διατροφής δε σταματούν, όμως, εδώ!

Σύμφωνα με επιστήμονες η υγιεινή διατροφή αποτελεί την καλύτερη επιλογή και για το περιβάλλον. 
Η μαζική παραγωγή τροφίμων έχει τεράστιο αντίκτυπο στον πλανήτη, με το ένα τρίτο των αέριων του θερμοκηπίου να προέρχονται από τη γεωργία.

Παρ’ όλα αυτά οι συστάσεις που συνηθίζουν να δίνουν οι κυβερνήσεις αφορούν αποκλειστικά τη διατροφή και τις συνέπειες της καλής διατροφής στο ανθρώπινο οργανισμό, παρά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Μία πρόσφατη μελέτη, όμως, εξέτασε δεδομένα από 37 χώρες που αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στις χώρες υψηλού εισοδήματος όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, παρατηρήθηκε ότι η υγιεινή διατροφή οδηγούσε σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι και κατά ένα τέταρτο.

 

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences και έδειξαν επίσης ότι υπήρξαν σημαντικές μειώσεις στη μόλυνση του νερού και στη χρήση της γης.

Ο επικεφαλής συγγραφέας και περιβαλλοντικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Leiden, Dr. Paul Behrens, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Στα έθνη με υψηλότερα εισοδήματα αποδεικνύεται ότι αυτό που είναι καλό για την υγεία μας είναι επίσης καλό και για το περιβάλλον».

Ο ίδιος δηλώνει ότι αν οι συνιστώμενες δίαιτες εφαρμόζονται ομοιόμορφα σε κάθε χώρα, τότε θα μπορούσε να υπάρξει συνολική μείωση της περιβαλλοντικής βλάβης.

Για τις πλουσιότερες χώρες, οι συνιστώμενες δίαιτες τείνουν να περιλαμβάνουν μείωση των σακχάρων, των ελαίων, του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Τέτοιες μειώσεις στην κατανάλωση ζωικών προϊόντων έχουν καθοριστική σημασία για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις χώρες υψηλού εισοδήματος, σύμφωνα με τη μελέτη. Ο άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων.   

Για να καταλήξουν σ’ αυτά τα συμπεράσματα, οι ειδικοί συγκέντρωσαν πληροφορίες σχετικά με τη μέση δίαιτα ανθρώπων που ζουν σε όλες τις υπό έρευνα χώρες. Στη συνέχεια, τα συνέκριναν με τις ειδικές διατροφικές συστάσεις που υπήρχαν σ’ αυτές οι χώρες.

Χρησιμοποιώντας το Exiobase, μια βάση δεδομένων που αντιπροσωπεύει ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, οι επιστήμονες κατάφεραν να ανιχνεύσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τροφίμων σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Ο Dr. Behrens καταλήγει: «Σε μια υγιεινή διατροφή αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι τα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να πάρει κάποιος, αλλά θα μπορούσατε να λάβετε υπόψιν σας και άλλα επιχειρήματα έτσι ώστε να ακολουθήσετε μία σωστή διατροφή». 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook