Στους αστυνομικούς είπε ότι είδε τις αφίσες στο σταθμό των λεωφορείων και θυμήθηκε το κάλεσμα του Ισλαμικού Κράτους για επιθέσεις μοναχικών λύκων – Στόχος του, είπε, ήταν να εκδικηθεί τη βία κατά των Μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο

Οι χριστουγεννιάτικες αφίσες στον σταθμό λεωφορείων Port Authority φαίνεται ότι αποτέλεσαν την αφορμή για τον 27χρονο τζιχαντιστή από το Μπαγκλαντές, Akayed Ullah, προκειμένου να πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό που είχε μαζί του.

Αυτό τουλάχιστον φέρεται να υποστήριξε ο ίδιος, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ που επικαλούνται πηγές ασφαλείας.

Όπως είπε στους αστυνομικούς στο νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεται τραυματισμένος από την έκρηξη του μηχανισμού που ο ίδιος λέει ότι κατασκεύασε ο στόχος του ήταν να εκδικηθεί τη βία κατά των Μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο. 
Ο Ullah, κατά τις ίδιες πληροφορίες, είπε στους αστυνομικούς ότι περνούσε έξω από τον σταθμό το πρωί της Δευτέρας όταν είδε τις χριστουγεννιάτικες αφίσες. Τότε του ήρθε στο μυαλό το κάλεσμα του Ισλαμικού Κράτους για επιθέσεις μοναχικών λύκων σε σημεία όπου γιορτάζονται τα χριστούγεννα.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελείτο από μια 9βολτη μπαταρία, ζάχαρη, χριστουγεννιάτικα λαμπάκια και βίδες και ενεργοποιήθηκε πρόωρα με τις αρχές να εκτιμούν ότι αν είχε ενεργοποιηθεί πλήρως τότε θα είχαν προκληθεί σημαντικότερες απώλειες από τους τέσσερις συνολικά τραυματίες, τον βομβιστή και άλλους τρεις πολίτες.

Κατά μια εκδοχή ο 27χρονος από το Μπαγκλαντές είπε, επίσης, στους αστυνομικούς ότι η «έμπνευση» για την επίθεση του ήρθε μετά τα επεισόδια στη Λωρίδα της Γάζας που προκλήθηκαν από την απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Αστυνομικοί, λέγεται ότι μίλησαν για λίγο στο δράστη, ο οποίος τους αποκάλυψε ότι έφτιαξε τον εκρηκτικό μηχανισμό, στην εταιρεία ηλεκτρικών στην οποία και εργάζεται.

Ο 27χρονος δράστης από το Μπαγκλαντές

Ο Τραμπ απαιτεί αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι η επίθεση δείχνει την «επείγουσα ανάγκη» το Κογκρέσο να αρχίσει να περνάει νόμους για να γίνει αυστηρότερο το «υπερβολικά επιεικές» σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης.

Ο Τραμπ επισήμανε σε ανακοίνωσή του ότι ο ύποπτος για την απόπειρα μετοίκησε στις ΗΠΑ εξασφαλίζοντας βίζα για συγγενείς νόμιμων μεταναστών στη χώρα—βάσει της ισχύουσας αμερικανικής πολιτικής για τις οικογενειακές επανενώσεις προσφύγων και μεταναστών, που έχει γίνει γνωστή με τον όρο «αλυσιδωτή μετανάστευση». Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος υποστήριξε ότι η πολιτική αυτή είναι «ασύμβατη με την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ, αφού επιτρέπει «σε πάρα πολλούς επικίνδυνους τύπους» να εισέρχονται στη χώρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook