Στο ταμείο θα πάνε – εκτός απροόπτου – λίγο πριν τις γιορτές (15 Δεκεμβρίου) περισσότεροι από 600.000 αγρότες που αναμένουν την εξόφληση των άμεσων ενισχύσεων για το 2017.

Σύμφωνα με όσα έγραψε ήδη το ΑΓΡΟbusiness στηριζόμενο στις δηλώσεις του αντιπροέδρου του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) του ΥπΑΑΤ, κ. Γιώργου Κέντρου η πληρωμή που αφορά την εξόφληση (το υπόλοιπο 30%) της βασικής ενίσχυσης, το πρασίνισμα και τους νέους γεωργούς θα είναι ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι αγρότες – κτηνοτρόφοι (περίπου 300.000 στον αριθμό) θα πρέπει να περιμένουν και μια ακόμα σημαντική πληρωμή. Αυτή της εξισωτικής αποζημίωσης η οποία υπολογίζεται στα 242 εκατ. ευρώ και πρώτη φορά θα πληρωθεί εξ ολοκλήρου και όχι σε δύο δόσεις όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Αυξήθηκε τα budget της εξισωτικής

Ειδικότερα, όσον αφορά την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης, οι δικαιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έως και τις 12 Δεκεμβρίου θα μπορούν να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους για την εξισωτική αποζημίωση του 2017. Επιπλέον σύμφωνα με τροποποιητική απόφαση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥπΑΑΤ, Χαράλαμπος Κασίμης αυξάνεται κατά 12 εκατ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2017. Σύμφωνα με την σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Διαύγεια, το συνολικό κονδύλι του μέτρου 13 να ανέρχεται πλέον στα 242 εκατ. ευρώ (από 230 εκατ. ευρώ).

Το ποσό αυτό κατανέμεται ενδεικτικά στα υποµέτρα ως εξής:

Εν τω μεταξύ εκτός των άμεσων ενισχύσεων στο παζλ τον αγροτικών επιδοτήσεων θα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα σχέδια βελτίωσης συνολικού προϋπολογισμού 315 εκατ. ευρώ που από το νέο έτος αναμένεται να δοθούν στον αγροτικό χώρο προκειμένου να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του. «Ξεκινάμε από 300.000 ευρώ μέχρι 500.000 ευρώ για τη συγκεκριμένη δράση, που αφορά ιδιαίτερα την ανταγωνιστικότητα και για την άλλη δράση, που αφορά τον εκσυγχρονισμό και προστασία του περιβάλλοντος θα είναι από 300.000-500.000 ευρώ για φυσικά νομικά πρόσωπα, ενώ εάν πρόκειται για συλλογικότητες, συνεργατισμούς, συνεταιρισμούς κ.λπ. μπορεί να φτάσουν μέχρι το 1 εκατ. ευρώ και σ’ αυτές τις περιπτώσεις θα έχουμε ενισχύσεις από 40%-85% του κόστους της επένδυσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε δηλώσεις του για το θέμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook