«Αν πρώτα, ως μοντέλο ανάπτυξης, είχαμε την αυτοκινητοβιομηχανία, σήμερα πρέπει να εντοπίσουμε ένα καινούριο μοντέλο, διαμέσου των ευρωομολόγων», τόνισε ο Ιταλός "υπερυπουργός", σε παρέμβαση του στην καθιερωμένη συνάντηση που οργανώνεται κάθε χρόνο στο Ρίμινι από την καθολική οργάνωση "Κοινωνία και Απελευθέρωση" (Comunione e Liberazione).

Αναφερόμενος, σύμφωνα με δημοσίευμα της enet.gr, στην διεθνή οικονομική κρίση και τις πιθανές λύσεις της ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, είπε ότι  η βασική διέξοδος είναι «οι δημόσιες επενδύσεις, που αποτελούν κοινό αγαθό. Τα ευρωομόλογα, κατά συνέπεια, χρησιμεύουν για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη».

Σχετικά με την αρνητική στάση της Γερμανίας, υπενθύμισε ότι «το 2010 οι εξαγωγές του Βερολίνου προς την Κίνα, άγγιξαν τα 53,5 δισ. ευρώ, ενώ εκείνες προς την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Ισπανία, τα 50,9 δισ. ευρώ. "Θέλετε, λοιπόν, να πετάξετε όλο αυτό το αποτέλεσμα, ή νομίζετε ότι έχει και αυτό κάποια αξία;», διερωτήθηκε, με νόημα, ο κ. Τρεμόντι, απευθυνόμενος, έμμεσα, στη γερμανική κυβέρνηση, ενώ συνέχισε τονίζοντας ότι «σε αυτή, την δεύτερη παγκοσμιοποίηση που ζούμε, η ενωμένη Ευρώπη αποκτά βασική σημασία και για το λόγο αυτό, πρέπει όλοι να προχωρήσουμε σε συνολικότερες και πιο ισορροπημένες εκτιμήσεις».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «πολλές κυβερνήσεις νόμισαν ότι ήταν μόνον ένας κύκλος. Η κρίση, όμως, δεν έχει ακόμη λήξει. Βρισκόμαστε ακόμη στη διάσταση εκείνη στην οποία τα τέρατα διαδέχονται το ένα το άλλο».  Σε αυτό το κλίμα εξέφρασε την εκτίμηση για την ελληνική κρίση ότι «μιλάμε για ένα πρόβλημα του όλου συστήματος, που έχει μεγάλο βάθος, αλλά το οποίο αφορά, πλέον, το παρελθόν».