Στο Μεταπτυχιακό Σεμινάριο Σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Μια γόνιμη συζήτηση γύρω από την αιμοσταγή δράση των ναζί στην επαρχία Αμαρίου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. 

Ειδικότερα, μεταπτυχιακοί φοιτητές του προγράμματος της Σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας ,του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, παρακολούθησαν το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Το Αμάρι στις φλόγες», των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη.

Αμέσως μετά την προβολή του ανατριχιαστικού αυτού ντοκουμέντου, ακολούθησαν τοποθετήσεις και τέθηκαν ερωτήματα προς τους παραγωγούς. Οι απαντήσεις που δόθηκαν, οι προβληματισμοί που γεννήθηκαν, όπως επίσης οι θέσεις και τα συμπεράσματα που αναπτύχθηκαν απ’ το σύνολο των παριστάμενων, επικεντρώθηκαν στα αίτια, στα κίνητρα και στα αποτελέσματα της Γερμανικής Κατοχής και της άκρως εγκληματικής προέκτασής της στα χωριά του Κέντρους. 

«Θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα ολόκληρο σεμινάριο Προφορικής Ιστορίας γύρω απ’ αυτό το ντοκιμαντέρ», παρατήρησε η πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, κ. Έφη Αβδελά, η οποία πρόσθεσε ότι στο άμεσο μέλλον θα διοργανωθεί αντίστοιχη εκδήλωση και για τους προπτυχιακούς φοιτητές.

«Είναι πολύ σημαντικό που η ακαδημαϊκή κοινότητα παίρνει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και το Πανεπιστήμιο αγκαλιάζει και αναδεικνύει γεγονότα σαν κι αυτά που παρακολουθήσαμε», τόνισε ο Γιάννης Κανελλάκης. «Θέλαμε και θέλουμε να φωτίσουμε τα σκοτεινά σημεία της τοπικής Ιστορίας, αυτά που κάποιοι επί 70 και πλέον χρόνια είχαν φροντίσει να θαφτούν. Παρά τα εμπόδια και τις απειλές ορισμένων, τα καταφέραμε», συμπλήρωσε.

Τη συζήτηση συντόνισε η υποψήφια διδάκτωρ Προφορικής Ιστορίας, Κατερίνα Αναγνωστάκη. Στην δεύτερη ώρα του σεμιναρίου προβλήθηκε η οπτικοακουστική δουλειά (φωτογραφίες και βίντεο) της Γερμανίδας Deborah Jeromin, η οποία  παρουσίασε το πως αξιοποιήθηκε το ύφασμα από τα αλεξίπτωτα των ναζί, μέσα από προσωπικές αφηγήσεις-συνεντεύξεις γυναικών που έζησαν την Μάχη της Κρήτης.

Πανελλήνιο ενδιαφέρον και διεθνής αναγνώριση

Τα ντοκιμαντέρ των Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη συνεχίζουν το «ταξίδι» τους σε όλο τον κόσμο. Ήδη έχουν προβληθεί σε αρκετές περιοχές εκτός Κρήτης, ενώ πέρα από την ομογένεια, Πνευματικά Κέντρα και Πολιτιστικοί Σύλλογοι διάφορων πόλεων της χώρας έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την «Πυρπόληση γυναικών στην Καλή Συκιά» και το «Αμάρι στις φλόγες».  Τα δύο ιστορικά ντοκουμέντα έχουν σταλεί στον ΟΗΕ, καθώς και σε όλους τους ηγέτες των «ισχυρών» κρατών του πλανήτη, οι οποίοι έχουν απαντήσει μ’ ευχαριστήριες επιστολές . Αναλόγως πράττουν πολλοί κάτοικοι της Καλής Συκιάς, αλλά και χωριών της επαρχίας Αμαρίου, που με τη σειρά τους στέλνουν διαρκώς μηνύματα συμπαράστασης κι ευγνωμοσύνης στους συντελεστές. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι στους πρόποδες του Ψηλορείτη που περιμένουν πώς και πώς την επίσημη προβολή των ντοκιμαντέρ στους μαρτυρικούς τόπους τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook