Βιβλιοπαρουσίαση – τιμητική εκδήλωση για τον «Λυραρογιάννη» – Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στο κινηματοθέατρο ΡΕΞ στον Άγιο Νικόλαο

Το Λύκειο των Ελληνίδων Αγίου Νικολάου παρουσιάζει το βιβλίο “Στο ν- Κρούστα ξαναρίξε με” του Γιάννη Βάρδα γνωστού στο ευρύ κοινό ως «Λυραρογιάννη».

Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στις 7 το βράδυ στο κινηματοθέατρο ΡΕΞ στον Άγιο Νικόλαο. Το βιβλίο, που περιλαμβάνει κείμενα και ποιήματα του Γιάννη Βάρδα, θα παρουσιάσουν ο Διευθυντής του Μουσείου “Λυχνοστάτης” Γιάννης Μαρκάκης, ο φιλόλογος Νίκος Τζώρτζης και θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ατσαλάκης ενώ θα ακολουθήσει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα στο οποίο θα παίξει λύρα ο Δημήτρης Σγουρός και λαούτο οι Μανώλης Πάγκαλος και Δημήτρης Σιδερής, με την εκδήλωση να ολοκληρώνεται με το λόγο, τις μαντινάδες και τη λύρα του τιμώμενου καλλιτέχνη.

Θα χορέψουν ντόπιοι χορευτές και μέλη της χορευτικής ομάδας του Λυκείου των Ελληνίδων Αγίου Νικολάου.

Ο Λυραρογιάννης

«Ο Γιάννης Βάρδας, ο δικός μας Λυραρογιάννης», γράφει στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου η Πρόεδρος του Παραρτήματος Παρούλα Κουτσάκη, «δεν κρατεί μόνο τη μπαστούνα του βοσκού ή το δοξάρι της λύρας του. Κρατεί και κοντυλοφόρο. Δεν κάθεται μόνο στα διάσελα του Αοριού παρέα με το κοπάδι του, μήτε στο μητάτο του για να τυροκομήσει. Κάθεται έχοντας μαζί του βιβλία που αναδιφά και μελετά, χαρτιά που γεμίζει στίχους και μαντινάδες. Δεν ακούει μόνο το βέλασμα των προβάτων του, το αχολόι του αέρα μέσα στις φυλλωσιές, το κελάιδισμα των πουλιών, τους κρυφούς καημούς των ροζιασμένων δέντρων, μα ακούει και τις αγωνίες της ψυχής του. Δεν καθοδηγείται μόνο από το πλούσιο ποιητικό του ταλέντο, που είναι σαν φλέβα δροσερού νερού από τη ρίζα ενός βράχου του Αοριού. Καθοδηγείται και από μνήμες, παραδόσεις και οδοιπορικά στους κάμπους και τα βουνά του Λασιθιού, σε καλντερίμια με αστοιβίδες και χαμόκλαδα, σε τόπους αμάλαγους.

Κοντολογίς ο Γιάννης Βάρδας δεν είναι ο βοσκός-λυράρης όπως μας αυτοσυστήνεται στα κείμενα του, αλλά ο μαντιναδολόγος, ο ποιητής, ο φιλόσοφος. Ο νοικοκύρης που μας υποδέχεται στη μάντρα του μαζί με τη συντρόφισσά του τη Σοφία, πάντα καλοδιάθετος, ευγενικός και φιλόξενος και εκεί, με τις ρακές, τη μοσχομυριστή στάκα, τη φρεσκοτυροκομημένη μυζήθρα και το κρουστιανό φτάζυμο μας ομολογεί με συγκίνηση πως έγινε βοσκός για να μπορεί να… παίζει λύρα και να διαβάζει.

Φρονώντας ότι, στους χαλεπούς καιρούς της μετριότητας που ζούμε, η παρουσίαση και προβολή ανθρώπων με έργο και προσφορά σαν του Γιάννη Βάρδα εκτός από επιβεβλημένη και απαραίτητη, είναι πρωτίστως πολύτιμη για όλους, το Λύκειον των Ελληνίδων Αγίου Νικολάου με ιδιαίτερα συναισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης προβαίνει στην έκδοση αυτή που περιλαμβάνει τα πεζά δημιουργήματα του Γιάννη Βάρδα και κάποια ποιήματά του».

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook