Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ για τα εγκαίνια της Τοπικής Μονάδας Υγείας στο Ηράκλειο από τον Υπουργό Υγείας:

“Οι πανηγυρισμοί του Υπουργού Υγείας κατά τα σημερινά εγκαίνια Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) στο Ηράκλειο δεν μπορούν να κρύψουν την εξαπάτηση του λαού για τη δήθεν αναβάθμιση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Πώς μπορεί να σταθεί «όρθιο και λειτουργικό το σύστημα υγείας», όταν στον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπεται περαιτέρω σφαγιασμός της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας κατά 362εκ.€ και στον ΕΟΠΥΥ κατά 214εκ.€, που θα προσθέσουν επιπλέον πληρωμές από τις λαϊκές οικογένειες για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τις δημόσιες μονάδες και παροχές υγείας;

Είναι γνωστό ότι και αυτή η ΤΟΜΥ είναι μια από τις 100 που προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους “θεσμούς” για την τρίτη αξιολόγηση. Όπως αναφέρει είναι ένα από “τα διαρθρωτικά μέτρα με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας ως μέσου συγκράτησης των δαπανών”.

Για αυτό οι οικογενειακοί γιατροί των Τοπικών Μονάδων Υγείας προβλέπεται να λειτουργήσουν ως “κόφτες” των ασθενών και των αναγκών τους, με υποτυπώδεις παροχές στο όριο των πετσοκομμένων προϋπολογισμών του κράτους και του ΕΟΠΥΥ.

Γι’ αυτό σε αυτές τις δομές προβλέπονται ελάχιστοι γιατροί για πολλές χιλιάδες πληθυσμού και ελάχιστα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας, χωρίς εργαστήρια και ειδικούς γιατρούς. Οι “υψηλού επιπέδου” υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αντιστοιχούν το πολύ σε μια γρήγορη εξέταση και μια συνταγογράφηση για ένα μικρό μέρος του πληθυσμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η «σημαντική στιγμή» της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Υγείας με τις ΤΟΜΥ για τους δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου μεταφράζεται σε 56 γιατρούς γενικής ιατρικής,  14 παιδίατρους, 28 νοσηλευτές, 14 κοινωνικούς λειτουργούς 28 διοικητικούς υπάλληλους και 28 επισκέπτες υγείας για ένα πληθυσμό πάνω από 200.000! Οι υπόλοιποι δήμοι θεωρητικά καλύπτονται από τα κέντρα υγείας που όμως κι εκεί υπάρχουν χρόνια και γνωστά προβλήματα!

Το «νέο πνεύμα κουλτούρας στον τομέα υγείας» που διατυμπανίζει ο Υπουργός μεταφράζεται στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, με «πετσοκομμένα» δικαιώματα και μισθούς πείνας, που σε κάποιες περιπτώσεις κάνουν μήνες να τους πάρουν, όπως συμβαίνει στο πάνω από 20% των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Η κυβέρνηση, με τα σημερινά εγκαίνια, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εκμεταλλευτές του λαού, με μέτρα που επιδεινώνουν την υγεία και τους όρους παροχής της ιατροφαρμακευτικής του περίθαλψης. Διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και στη δυνατότητα να αξιοποιούνται από το λαό οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και της παραγωγικότητας.

  Τώρα απαιτείται η οργάνωση της λαϊκής πάλης:

   για τη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος υγείας, σύγχρονου, πλήρως στελεχωμένου με υγειονομικούς όλων των ειδικοτήτων, με απολύτως δωρεάν εξετάσεις, νοσηλεία και φάρμακα, χωρίς πλαφόν και περικοπές, με κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

για την πανελλαδική ανάπτυξη αποκλειστικά κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, συνδεδεμένα με τους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους δήμους και τις πόλεις, με παροχή υπηρεσιών που να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής και για τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών, των ΑμεΑ, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των μεταναστών. Με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία και βασικό προσανατολισμό την πρόληψη”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook