Με τη βοήθεια ενός βακτηρίου Αυστραλοί επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν κουνούπια ανθεκτικά στον δάγκειο πυρετό.

Όπως αναφέρουν με σχετική δημοσίευσή τους οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Μόνας στην επιθεώρηση «Nature», η απελευθέρωση των συγκεκριμένων κουνουπιών στη φύση θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση της μετάδοσης της θανατηφόρας νόσου.

Βιολογική επίθεση στον δάγκειο πυρετό

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές «μόλυναν» με το βακτήριο Wolbachia περισσότερα από 2.500 έμβρυα του είδους Aedes aegypti, το οποίο αποτελεί τον βασικό φορέα του δάγκειου πυρετού.

Μετά την εκκόλαψη τους τα κουνούπια τρέφονταν με αίμα μολυσμένο από τους ιούς που προκαλούν την τροπική ασθένεια. Οι ειδικοί παρόλα αυτά διαπίστωσαν ότι κανένα από τα έντομα δεν έγινε τελικά φορέας τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τους, δύο είναι οι πιθανές θεωρίες για τις οποίες τα κουνούπια εμφάνισαν αντοχή στη νόσο: είτε το βακτήριο Wolbachia ενίσχυσε το ανοσοποιητικό των εντόμων τόσο ώστε να τα προστατεύει από αυτήν, είτε το βακτήριο εμπόδιζε τον πολλαπλασιασμό του ιού στον οργανισμό τους.

Ο δάγκειος πυρετός αποτελεί την δεύτερη σε κατάταξη μεταδιδόμενη από έντομα τροπική ασθένεια στον πλανήτη, μετά την ελονοσία. Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι περίπου 20.000 άτομα πεθαίνουν από τον δάγκειο πυρετό, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμβόλιο ή συγκεκριμένη θεραπεία για τη νόσο.

Έλεγχος των «άγριων» πληθυσμών

Ο μόνος τρόπος για τον περιορισμό της μετάδοσης του δάγκειου πυρετού είναι ο έλεγχος των πληθυσμών των κουνουπιών. Έτσι οι επιστήμονες τον περασμένο Ιανουάριο, απελευθέρωσαν στη φύση σχεδόν 300.000 κουνούπια ανθεκτικά στη νόσο σε περισσότερα από 370 σημεία της νοτιοανατολικής Αυστραλίας.

Παρατήρησαν ότι μέσα σε ένα διάστημα τριών μηνών, το σωτήριο βακτήριο Wolbachia είχε μεταδοθεί επιτυχώς και στον υπόλοιπο πληθυσμό των κουνουπιών.

Στόχος των ειδικών τώρα είναι να λάβουν την πολυπόθητη έγκριση για την απελευθέρωση των ανθεκτικών κουνουπιών στις «κόκκινες» περιοχές της νόσου, όπως το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία και τη Βραζιλία, για να μελετήσουν κατά πόσο κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση του ποσοστού μετάδοσής της.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook