Η ταινία “Φρίντα” μάγεψε το κινηματογραφικό κοινό κυρίως χάρις στην ερμηνεία της Σάλμα Χάγιεκ που υποδύθηκε την Μεξικανή καλλιτέχνη Φρίντα Κάλο. Για την ίδια όμως την ηθοποιό τα γυρίσματα δεν αποτέλεσαν ευχάριστη εμπειρία αλλά τραυματική καθώς παραγωγός της ταινίας ήταν ο Χάρβεϊ Γουάινστιν, ο οποίος κατηγορείται από πολλές συναδέλφους της για σεξουαλικές επιθέσεις.

Στην περίπτωση της 51χρονης Χάγιεκ, ο 65χρονος Αμερικανός παραγωγός φαίνεται να έφτασε στα άκρα αφού την απείλησε ακόμη και να σταματήσει τα γυρίσματα αν εκείνη δεν συμμετείχε σε ερωτική σκηνή με κάποια άλλη γυναίκα. Μέχρι και απειλές κατά της ζωής της λέει ότι δέχτηκε από τον παραγωγό αν δεν ενέδιδε στις προτάσεις του.

Στη διάρκεια της παραγωγής της “Φρίντα”, ο Γουάινστιν παραπονιόταν ότι η Χάγιεκ δεν πρόβαλε αρκετά τα σωματικά της προσόντα.

“Μου έδωσε μόνο μια επιλογή για να συνεχίσω… να κάνω σεξ με άλλη γυναίκα. Και διαρκώς ζητούσε περισσότερες γυμνές σκηνές, να είμαι ολόγυμνη, περισσότερο σεξ”.

«Αρνήθηκα να κάνω ντους μαζί του, αρνήθηκα να μου κάνει μασάζ, αρνήθηκα να γδυθώ με κάποια άλλη γυναίκα», καταγγέλλει η ηθοποιός αναφερόμενη σε μια συγκεκριμένη σκηνή, στην οποία η Φρίντα έχει σεξουαλική επαφή με μία μαύρη γυναίκα. Η Χάγιεκ μάλιστα λέει ότι εξαναγκάστηκε να τη γυρίσει υπογραμμίζοντας ότι έκανε χρήση ηρεμιστικών, για να την ολοκληρώσει με επιτυχία.

Μετά τη συμφωνία με τον παραγωγό για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία, η Χάγιεκ καταγγέλλει ότι αναγκάστηκε να αρνηθεί επανειλημμένα τις ποικίλες σεξουαλικές του «προτάσεις».

Έπειτα από δεκάδες άλλες συναδέλφους της, όπως η Αντζελίνα Τζολί και η Γκουίνεθ Πάλτροου, Άσλεϊ Τζαντ, Αναμπέλα Σιόρα, η Χάγιεκ έλυσε τη σιωπή της και τον κατήγγειλε.

Σε άρθρο της στους New York Times, η προταθείσα για Όσκαρ ηθοποιός αναφέρεται με λεπτομέρειες στην εμπειρία της: “Δεν του άνοιγα ποτέ την πόρτα όταν χτύπαγε στη διάρκεια της νύχτας, σε όλα τα ξενοδοχεία, σε όλα τα γυρίσματα, όπου εμφανιζόταν αιφνιδιαστικά, ακόμη και σε μια περίπτωση που γύριζα ταινία στην οποία εκείνος δεν εμπλεκόταν. Δεν τον άφησα να με δει να κάνω ντους, ούτε επέτρεψα σε έναν φίλο του που ήταν γυμνός να μου κάνει μασάζ…”.

Όπως λέει η Χάγιεκ κάθε άρνησή της προκαλούσε την “Μακιαβελική οργή του Χάρβεϊ” και ενώ συχνά προσπαθούσε να την καλοπιάσει με γλυκόλογα για να ενδώσει, στη συνέχεια κατέφευγε σε απειλές.

“Σε μια έκρηξη οργής” την απείλησε κάποτε: “θα σε σκοτώσω, μη νομίζεις ότι δεν μπορώ”.

Στους εκβιασμούς του στη διάρκεια των γυρισμάτων της “Φρίντα” η Χάγιεκ συμφώνησε να γυρίσει την ερωτική σκηνή με γυναίκα.

“Εφτασα στα γυρίσματα την ημέρα εκείνη μη θέλοντας να προκαλέσω πρόβλημα στην ταινία και γύρισα τη σκηνή επειδή έκρινα ότι θα την σώσει. Για πρώτη φορά στην καριέρα μου έπαθα νευρικό κλονισμό. Άρχισα να τρέμω ανεξέλεγκτα, μου κοβόταν η ανάσα και ξέσπασα σε κλάματα χωρίς να μπορώ να σταματήσω”.

Η ταινία τελικά προτάθηκε για έξι βραβεία Όσκαρ. Ανάμεσά τους και Ά Γυναικείου Ρόλου για την Χάγιεκ.

Όπως γράφει στο άρθρο της η ηθοποιός, ακόμη και όταν κυκλοφόρησε η ταινία εκείνος συνέχισε να της “ασκεί τρομοκρατία”.

“Μέχρι να υπάρξει ισότητα στον χώρο μας με τους άνδρες και τις γυναίκες να έχουν τα ίδια δικαιώματα στα πάντα, η κοινότητά μας θα συνεχίσει να είναι πρόσφορο έδαφος για αρπακτικά. Ευγνωμονώ όποιον ακούει τις εμπειρίες μας. Ελπίζω ότι αν ενώσω την φωνή μου με εκείνων που επιτέλους μιλάνε, θα χυθεί φως στις αιτίες που το καθιστούν τόσο δύσκολο (το επάγγελμα) και (θα απαντηθεί) γιατί τόσοι πολλοί από εμάς περίμεναν τόσο πολύ”.

Η λίστα με τα ονόματα καταξιωμένων ηθοποιών του Χόλιγουντ που καταγγέλλουν τον Γουάινστιν φαίνεται ότι δεν έχει τέλος.

Όπως τέλος δεν έχουν και οι διαψεύσεις του. Απαντώντας μάλιστα στο άρθρο της Χάγιεκ ο εκπρόσωπός του είπε: “Ο κ. Γουάινστιν δεν θυμάται να πίεσε την Σάλμα να γυρίσει ασκόπως σεξουαλική σκηνή με γυναίκα συμπρωταγωνίστριά της και εκείνος δεν βρισκόταν στα γυρίσματα…Ήταν πολύ περήφανος για την υποψηφιότητα που κέρδισε η Σάλμα για Όσκαρ και συνεχίζει να στηρίζει τη δουλειά της”.

ΠΗΓΗ: The Guardian / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook