Στα Χανιά ο γνωστός γαστρονόμος Ηλίας Μαμαλάκης και ο Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών οργανισμών – Τοξικολογίας, Δημήτρης Κουρέτας

Η μόδα των super foods είναι μια “φούσκα” η ελληνική κουζίνα διαθέτει ούτως ή άλλως από μόνη της ισχυρής οργανοληπτικής αξίας τρόφιμα και είναι καιρός να ξαναδείξουμε στην ελληνική διατροφή τον σεβασμό που της πρέπει και να της δώσουμε τον χρόνο που απαιτεί. Ειδικά η Κρήτη διαθέτει εξαιρετικά προϊόντα μεγάλης διατροφικής αξίας.

Η θρεπτική αξία, τα οφέλη και οι ευεργητικές ιδιότητες βασικών τροφίμων της ελληνικής διατροφής, η κατάρριψη μύθων γύρω από αυτή, αλλά και ο τρόπος για να τρώμε σωστά παρουσιάζονται στο βιβλίο “Τρώμε και Ομορφαίνουμε”.

Οι… ιθύνοντες νόες του βιβλίου ο Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών οργανισμών – Τοξικολογίας, Δημήτρης Κουρέτας και ο γνωστός γαστρονόμος Ηλίας Μαμαλάκης, βρέθηκαν απόψε στα Χανιά για την παρουσίαση του βιβλίου, στο Νεώριο του Μόρο και μίλησα

Η υψηλή τεχνολογία πολλές φορές καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά

Ο κ. Μαμαλάκης δίνει στο βιβλίο συνταγές και τρόπους σωστού μαγειρέματος 24 τροφίμων της ελληνικής διατροφής, τις ιδιότητες των οποίων έχει πρώτα αναλύσει ο κ. Κουρέτας.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαμαλάκης:

“Εγώ με τον Δημήτρη συνδεόμαστε σαν φίλοι πάρα πολλά χρόνια. Αυτή η γνωριμία μέσα στα χρόνια ωρίμασε και καταλήξαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε πάνω στην ίδια κατεύθυνση που είναι η διατροφή του ανθρώπου. Ο Δημήτρης μέσα από το εργαστήριο βιοχημίας του Πανεπιστημίου της Γαλλίας έχει ανακαλύψει πράγματα για την τροφή και έχει γκρεμίσει μύθους γύρω από αυτήν. Έτσι αποφασίσαμε να γράψουμε από κοινού ένα βιβλίο που περιέχει 24 τρόφιμα βασικά της ελληνικής διατροφής τα οποία αναλύει οργανοληπτικά, αιτιολογεί τη χρησιμότητά τους ή κάποιες φορές και την αρνητική τους χρήση.

Με τη σειρά μου εγώ βασιζόμενος στον ισχυρισμό ότι η υψηλή τεχνολογία που ενέσκηψε και στις κουζίνες, πολλές φορές καταστρέφει τα θρεπτικά τους στοιχεία, δίνω μια σειρά από συνταγές γι’ αυτά τα 24 προϊόντα τα οποία βασίζονται σε μια μαγειρική μεταπολεμική που δεν έχει μίξερ, δεν έχει χύτρα ταχύτητος, δεν έχει φούρνο μικροκυμμάτων, προτιμούμε χαμηλές θερμοκρασίες και ποτέ πολύ υψηλές. Είναι συνταγές με απλότητα που δεν περιέχουν ποτέ πάνω από 3-4 υλικά, ούτως ώστε το “δυναμικό” υλικό της συνταγής να μπορεί να το ευχαριστηθεί ο άλλος”

Να αναδείξουμε το διατροφικό “χρυσάφι” της χώρας και να καταρρίψουμε μύθους όπως αυτόν των super foods

Ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε στην υψηλή θρεπτική αξία ελληνικών προϊόντων από τα οποία δεν λείπουν τα κρητικά ενώ διευκρίνησε ότι υπάρχουν αρκετοί διατροφικοί μύθοι που πρέπει να καταρριφθούν. 

Όπως ανέφερε ο κ. Κουρέτας:

“Αν αναλογιστείτε, το πρωί του Σαββάτου που δεν έχουμε δουλειά θα πάμε στην αγορά και θα φάμε πολλές ώρες ψάχνοντας το καλύτερο ρούχο, μόλις τελειώσουμε συνήθως πάμε σε όποιο μαγαζί βρούμε και τρώμε οτιδήποτε πρόχειρο χωρίς να μας ενδιαφέρει ποιος το έφτιαξε, τι είναι, ποιες είναι οι πρώτες ύλες, πώς έχει μαγειρευτεί και διάφορα άλλα πράγματα. Αυτό δείχνει την αντίληψη που έχει ο κόσμος σήμερα στη Δύση για το φαγητό. Κάποτε στην Ελλάδα το φαγητό ήταν ένα κοινωνικό γεγονός. Τώρα έχει γίνει σε όλο τον κόσμο ένα βιολογικό ζήτημα, παρόλο που εμείς αντιστεκόμαστε και εσείς στην Κρήτη αντιστέκεστε πολύ περισσότερο από την υπόλοιπη Ελλάδα. Θίγω στο βιβλίο το τι είχαμε και προσπαθώ να προσεγγίσω τη χρησιμότητα των βασικών τροφίμων της χώρας μας. Θέλω να ξαναναδείξουμε για παράδειγμα το τυρόγαλα, τη μυζήθρα, το ανθότηρο, οι φακές, ο τραχανάς, η τομάτα, η μελιτζάνα, αυτά τα οποία αποτελούσαν τη βάση της διατροφής μας, αυτή είναι η προσφορά του βιβλίου.

Ας πούμε ένας μύθος που καταρρίπτεται είναι αυτός του αριθμού των αβγών. Ένα αβγό κότας ελευθέρας βοσκής είναι ένα πολύ καλό σνακ, πολύ πιο υγιεινό από το να πάρει κανείς ένα κρουασάν ή μια τυρόπιτα. Δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο που να λέει ότι αν τρως δυο αβγά την ημέρα θα πάθεις κάτι.

Επίσης, τα superfoods που ακούμε συνέχεια είναι μια “φούσκα”. Η ελληνική κουζίνα έχει από τη φύση της τέτοια τρόφιμα όπως είναι η κορινθιακή σταφίδα που είναι το καλύτερο σνακ που θα μπορούσε να φάει κανείς μέσα στη μέρα. Επίσης το σύκο από το οποίο πήρε την ονομασία του το συκώτι. Τα παλιά χρόνια που γίνονταν ζωοπανήγυρεις έσφαζαν ζωντανά και πήγαινε όποιος ήθελε και ζητούσε διάφορα κομμάτια. Πήγαιναν λοιπόν τότε κάποιοι και ζητούσαν ήπαρ “συκωτών ζώων” που είχαν φάει δηλαδή τις προηγούμενες ημέρες σύκα, γιατί το σύκο όταν το φας επηρεάζει σημαντικά το συκώτι, του δίνει ενέργεια και το κάνει γλυκό. Το σύκο είναι πολύ σμαντικό σνακ διότι γεμίζει με ενέργεια το συκώτι μας και μας κάνει να μην πεινάμε. 

Στην Κρήτη έχετε πάρα πολλά σπουδαία τρόφιμα. Τα ψυχανθή που έχετε στην Κρήτη, δηλαδή η φάβα, τα φασόλια, τα ρεβύθια είναι εκπληκτικής διατροφικής αξίας. Επίσης, έχετε μεγάλη ποικιλία από εδώδιμα χόρτα όπως το σταμναγκάθι, το λαθούρι που έχει εκπληκτικές ιδιότητες, έχετε το ελαιόλαδο που έχει στην περιοχή σας πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε φαινολικά και είναι πολύ ωφέλιμο, τα φρούτα σας.”

Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο και ο εκδοτικός οίκος «Αρμός» και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook