Στην Αθήνα έρχονται την Δευτέρα οι επικεφαλής της τρόικας, στο πλαίσιο της αξιολόγησης για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, ενώ εντείνεται ο προβληματισμός για την πορεία υλοποίησης και την επίτευξη των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, καθώς η ύφεση της ελληνικής οικονομίας είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

Σε δηλώσεις του στο Υπουργικό Συμβούλιο και τον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, άφησε να εννοηθεί ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επαναδιαπραγματευθεί με την τρόικα το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής ή ότι ενδεχομένως θα αλλάξει το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Εν συνεχεία, όμως, ο κ. Βενιζέλος έσπευσε να διευκρινίσει ότι μιλά για «επικαιροποίηση» και όχι «επαναδιαπραγμάτευση» της οικονομικής πολιτικής, καθώς δεν ήθελε να δώσει μήνυμα «χαλάρωσης» τόσο στο εσωτερικό όσο και στους πιστωτές της χώρας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει ήδη εγκαταλείψει την πρόβλεψη για ύφεση 3,5% εφέτος, καθώς, όπως φαίνεται από τα στοιχεία η βουτιά της ελληνικής οικονομίας ίσως ξεπεράσει και το 5%.

Έτσι, εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει την αλλαγή του στόχου για το έλλειμμα (μείωση στο 7,6% του ΑΕΠ), καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα νέα μέτρα είναι αναπόφευκτα.

Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας βρίσκεται ήδη και μία εβδομάδα περίπου στην Αθήνα και τη Δευτέρα καταφθάνουν οι κ.κ. Ματθίας Μορς (ΕΕ), Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

Όπως επισημαίνεται, «δεν υπάρχει περιθώριο για αρνητική αξιολόγηση», αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δυναμιτίσει το νέο πρόγραμμα.

Η τρόικα ανησυχεί για την «παράλυση» του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την βαθιά ύφεση που επιδεινώνει όλους τους δείκτες και υπονομεύει όλους τους στόχους.

Αναλυτές εκτιμούν, πάντως, ότι δύσκολα θα εγκριθεί αναθεώρηση του στόχου του ελλείμματος, καθώς αυτό απαιτεί απόφαση του Συμβουλίου, την οποία δύσκολα θα εισηγηθεί ο επίτροπος Όλι Ρεν, καθώς οι περισσότερες κυβερνήσεις πιστεύουν πως έχουν κάνει για την Ελλάδα πολύ περισσότερα απ\’ όσα έπρεπε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook