Πρόταση για ένταξη και χρηματοδότηση του έργου

Η νέα μελέτη για το συγκεκριμένο έργο βασίζεται στην εγκεκριμένη κυκλοφοριακή μελέτη και αποτελεί την δεύτερη φάση ενός ευρύτερου σχεδιασμού στο κέντρο της πόλης. Λειτουργικά και αισθητικά είναι συνέχεια της πεζοδρόμησης της Οδού Μ. Κοθρή ενώ ταυτόχρονα ενοποιεί την πλατεία με τον κοινόχρηστο χώρο νότια αυτής, ενισχύοντας το πράσινο στο κέντρο της πόλης. Με αυτήν τη σύνδεση δίνεται η δυνατότητα στη πόλη να αποκτήσει ένα νέο ενιαίο δημόσιο χώρο, ο οποίος θα ανταποκρίνεται απόλυτα στην πραγματική έννοια της πλατείας, τόσο σε μέγεθος όσο και σε ποιότητα.

Με τις αλλαγές στην κυκλοφορία, δημιουργείται η ανάγκη για τη χάραξη ενός νέου δρόμου με χαρακτηριστικά δρόμου ήπιας κυκλοφορίας ως προέκταση της οδού Δημοκρατίας, που και ιστορικά αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της πόλης από τη ρωμαϊκή εποχή. Κρίθηκε λοιπόν απαραίτητο ο άξονας αυτός να εισχωρήσει μέσα στην πλατεία και να δημιουργήσει μία φυγή προς τη θάλασσα, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα την έξοδο από τον παραλιακό χώρο στάθμευσης και την αστυνομία.  Νότια της χάραξης αυτής δημιουργείται ένας ελεύθερος χώρος προσπέλασης προς το παραλιακό μέτωπο, με νέα καθιστικά και δέντρα ενισχύοντας το πράσινο της περιοχής, ενώ βόρεια δημιουργείται ένας εκθεσιακός χώρος όπου τοποθετούνται αρχαία σπαράγματα της Ρωμαϊκής περιόδου, αναδεικνύοντας έτσι την ιστορικότητα της πόλης. Μ’ αυτό τον τρόπο δημιουργείται μια διαδρομή η οποία ενοποιεί σημεία αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος που ξεκινά από τα δυτικά με το ρωμαϊκό θέατρο, συνεχίζει ανατολικά συναντώντας το κτίριο της αρχαιολογικής συλλογής και ολοκληρώνεται με ένα υπαίθριο χώρο ο οποίος θα αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη. Τον ιδιαίτερο χώρο αυτό πλαισιώνει ένα υπαίθριο θέατρο με  αναβαθμούς οι οποίοι χρησιμοποιούνται σαν καθιστικά προς τη σκηνή αλλά και προς το χώρο της πλατείας.

Βόρεια του θεάτρου και δυτικά του κτιρίου που στεγάζει την αστυνομία δημιουργείται μία λωρίδα πρασίνου, καθιστικών και φωτισμού, σε συνέχεια του πεζόδρομου που προηγείται ενοποιώντας λειτουργικά & αισθητικά τους χώρους. Ο κεντρικός χώρος της πλατείας αφήνεται ελεύθερος έτσι ώστε να μπορεί να υποδέχεται κάθε είδους δραστηριότητα και σηματοδοτείτε με την αλλαγή του υλικού στο δάπεδο έτσι ώστε να τονίζεται η σημασία του χώρου και να αναδεικνύεται το μνημείο του αγνώστου στρατιώτη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μάνος Λουτσέτης: «Πρόκειται για ένα έργο που στοχεύει στην επανάκτηση του δημόσιου χώρου στο κέντρο της πόλης και στην ανάδειξη της ιστορικής της ταυτότητας.

Η δημιουργία της νέας πλατείας σηματοδοτεί μία νέα προοπτική στα δεδομένα της πόλης και σε συνδυασμό με την επιβεβλημένη αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου θα της προσδώσει έναν εμφανώς πιο ποιοτικό χαρακτήρα.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook