Ημερίδα στο Πλάτανο Κισάμου τη Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017 

Οι Οργανωτές της Ημερίδας «Ορθές πρακτικές στην παραγωγή και εμπορία του Ελαιολάδου» σας προσκαλούν να συμμετάσχετε στην εκδήλωση αυτή, που θα  πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου στον Πλάτανο Κισσάμου, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου, με ώρα έναρξης  07.00 μ.μ. σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί. 

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 Νίκος Μιχελάκης Δρ. Γεωπόνος, Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ

Τσικαλάκης Νίκος Μέλος Δ.Σ. του Α.Σ. Πλατάνου

Κατερίνα Νικολακάκη Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατάνου

Κατερίνα Μπαμπουνάκη Γραμματέας Αγρ. Συν/σμού Πλατάνου 

Πρόγραμμα Ημερίδας Ορθές Πρακτικές  στην Παραγωγή και Εμπορία Ελαιολάδου

Πλάτανος Κισσάμου: Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου Αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατάνου (Κεντρικη Πλατεία)

07.00 μμ: Προσέλευση ,  Εγγραφές. Προβολή ντοκιμαντέρ ΣΕΔΗΚ: «Ο Πολιτισμός της Ελιάς στην Κρήτη»                       

07.30 μ.μ.: Χαιρετισμοί από Εκπροσώπους  Οργανωτών 

08.00 μ.μ. Συνιστώμενες πρακτικές για την καλλιέργεια και παραγωγή του ελαιολάδου στον Πλάτανο Κισσάμου.  Ανουσάκης Χαράλαμπος – Γεωπόνος Α.Σ. Πλατάνου

08.15.μ.μ.Εξελίξεις στην παραγωγή και εμπορία του ελαιολάδου σε διεθνές και τοπικό επίπεδο. Ορθές πρακτικές στην εμπορία  Δρ. Νικ. Μιχελάκης, Γεωπόνος, Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ,  Πρ. Δ/ντης Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων

08.40.μ.μ.Διαθεση ελαιολαδου στους Αγροτικους Συν/σμους Κριτσάς,
Ζάκρου και  Εμπάρου.
Παρεμβασεις Προεδρων Α.Σ.:  Κριτσας Ν. Αφορδακού, Ζάκρου Βασ. Κατσικαλάκη  και Εμπάρου Γ.Περογιαννακη. 

09.00.μ.μ.Συζήτηση-Συμπεράσματα

09.30.μ.μ. Ληξη  εκδήλωσης
 
Ορθές Πρακτικές  στην Παραγωγή και Εμπορία Ελαιολάδου
  
Η Ελιά και το λάδι συνδέονται στενά με την ζωή, την ιστορία, την θρησκεία και τον πολιτισμό όλων των λαών της Μεσογείου. 
Η Ελιά αποτέλεσε και αποτελεί σύμβολο σοφίας, ειρήνης, ευμάρειας και… και το λάδι της όπως διαπιστώθηκε από τους πρώτους ανθρώπους και τεκμηριώνεται σήμερα από την σύγχρονη επιστήμη αποτελεί προϊόν με αναμφισβήτητη υψηλή υγιεινή, γευστική και πολιτιστική αξία.
Αρχικά όλοι οι λαοί της Μεσογείου και σήμερα όλοι οι λαοί της γης αναγνωρίζουν τις εξαιρετικές ευεργετικές επιδράσεις του Ελαιολάδου στις πλείστες από τις ασθένειες που αποτελούν μάστιγα τη σύγχρονη εποχή όπως οι καρδιοπάθειες, οι καρκίνοι, οι ασθένειες του πεπτικού ακόμη και η νόσος Αλτσχάϊμερ, κ.α. 

Περιβάλλον:  Οι ελαιώνες καλύπτουν το ¼ της επιφάνειας της Κρήτης και αποτελούν το φυσικό δάσος της, με όλες τις ευνοϊκές  επιδράσεις τους στο περιβάλλον.
Αντιμετώπιση απαιτούν οι μη ορθολογικές χρήσεις φυτοφαρμάκων  και οι  λίγες  εκτροπές και ατέλειες στην διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων. 
Πολιτισμός: Τα άφθονα ελαιοκομικά αρχαιολογικά Μνημεία και εικαστικά δημιουργήματα της Μινωικής και Ελληνιστικής περιόδου, τα Μνημειακά ελαιόδεντρα αλλά και η πλούσια ελαιοκομική  πνευματική κληρονομιά της Κρήτης  αποτελούν  πραγματικό θησαυρό ο όποιος αξίζει να καταγραφεί,  αναπλαστεί και αναδειχθεί.
Υγεία: Η τεκμηριωμένη υγιεινή άξια του ελαιολάδου και της Κρητικής διατροφής με έγκυρες διεθνείς μελέτες   αποτελούν   σοβαρά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την διαφοροποίηση  και προβολή του Κρητικού ελαιολάδου και την ανάπτυξη ελαιοτουρισμου. Προσπάθεια απαιτείται  για την αποτροπή της γενικευμένης  χρήσης σπορέλαιων στην εστίαση.
Ποιότητα: Το ποιοτικό επίπεδο  του Κρητικού ελαιολάδου εξακολουθεί να διατηρείται ακόμη κατά 95%  και άνω έξτρα παρθένο.
Αντιμετωπίζει ωστόσο σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των αδυναμιών της Διοίκησης να εφαρμόσει έγκαιρα και σωστά την απο ετών δοκιμασμένη μέθοδο της ομαδικής δολωματικής δακοκτονίας. Απαιτείται άμεση ριζική αντιμετώπιση του με πλήρη αναδιάρθρωση και περιφερειοποίηση της εφαρμογής της μεθόδου.

Οικονομία: Η ελαιοκομία της Κρήτης, παρά τις επιπτώσεις  της οικονομικής κρίσης των εκτεταμένων ζημιών  απο καύσωνες της Άνοιξης και τα προβλήματα στην διάθεση του προϊόντος, εξακολουθεί να αποτελεί το δεύτερο μετά τον Τουρισμό οικονομικό πυλώνα του νησιού. Απαιτούνται όμως ριζικές αλλαγές για αύξηση του ανταγωνισμού και της  διαφάνειας στο επίπεδο της διάθεσης και  η δημιουργία  μεγάλων μονάδων  τυποποίησης  για αύξηση των εξαγωγών τυποποιημένου. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook