Με απώλειες 25% μόνο την τελευταία εβδομάδα ο τραπεζικός κλάδος δοκιμάζεται από τη σοβαρότερη κρίση των τελευταίων δύο 10ετιών.

Με την αποτίμηση των τριών μεγαλύτερων ομίλων (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank) να μην ξεπερνά τα 4,7 δισ. ευρώ και τις φήμες για ενεργοποίηση του μηχανισμού έκτακτης στήριξης να κάνουν τον γύρο της αγοράς από το μεσημέρι της προηγούμενης Δευτέρας, οι πωλητές δεν είχαν ενδοιασμούς να συνεχίσουν τη ρευστοποίηση θέσεών τους αδιαφορώντας για το μέγεθος της ζημιάς (υποαξίες) που «γράφουν» πλέον σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα.

Επιπρόσθετα, όπως δημοσιεύει σε άρθρο της η enet.gr, η επικείμενη έξοδος από τον διεθνή δείκτη Stoxx 600 κάποιων ελληνικών εταιρειών, σε συνδυασμό με την ομοβροντία αρνητικών εκθέσεων από τους ξένους οίκους επέτειναν το βεβαρημένο κλίμα. Μέσα στην εβδομάδα αρχικά η Deutsche Bank και στη συνέχεια η UBS φρόντισαν να «τσεκουρώσουν» την τιμή-στόχο για τους εγχώριους ομίλους. Στους τραπεζικούς κύκλους εντύπωση έκανε το γεγονός πως δύο μεγάλοι ξένοι οίκοι με σημαντικές θέσεις (παλαιότερα) στην ελληνική αγορά δεν περίμεναν καν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου προτού προχωρήσουν στην υποβάθμιση των τραπεζών.

Συνέπεια του πτωτικού σπιράλ είναι η διόρθωση για τη μετοχή της Εθνικής να φτάνει πλέον το 43,04% μόνο τον τελευταίο μήνα και συνολικά το 54,05% από την αρχή του χρόνου. Οι απώλειες φτάνουν το 67,7% από τα υψηλά 52 εβδομάδων, δηλαδή τα 9,53 ευρώ που είχαν σημειωθεί στις 6/9/2010. Για την Alpha Bank οι απώλειες ανέρχονται σε 39,1% τον τελευταίο μήνα και σε 50% από την αρχή του έτους. Από τα υψηλά 52 εβδομάδων (5,87 ευρώ στις 6/9/2010) η διόρθωση φτάνει στο 63,6% για την Alpha Bank ενώ κατά 38,6% έχει υποχωρήσει η Eurobank μέσα σε μόλις ένα μήνα. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες σε αυτή τη συγκυρία είναι αμφίβολο κατά πόσο θα βοηθούσε ακόμη και μία ηχηρή συμφωνία συνεργασίας μεταξύ δυνάμεων του κλάδου.

Οι ίδιοι σημειώνουν πως σε κάθε περίπτωση οι πιέσεις και η άτακτη υποχώρηση των αποτιμήσεων καθιστούν όλο και πιο δύσκολη την πραγματοποίηση μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό κάποιες τράπεζες να οδηγηθούν/στραφούν προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να ενισχυθεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Υπό αυτές τις συνθήκες εύλογο είναι το ερώτημα πόσο χαμηλότερα θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά των εν δυνάμει αγοραστών, καθώς μέχρι και τη συνεδρίαση της 26ης Αυγούστου η σχέση πωλητών-αγοραστών παρέμενε σταθερά πάνω από το πέντε προς ένα.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook