Δίμηνη διαβούλευση – Απαραίτηση η ενημέρωση των πολιτών και των τοπικών ενοτήτων προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον του τόπου τους

Οι επεκτάσεις των σχεδίων πόλης, το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, οι χρήσεις γης, η σύνδεση του ΒΟΑΚ με το αεροδρόμιο, το λιμάνι της Σούδας ήταν μερικά μόνο από τα θέματα που έθιξαν σήμερα φορείς στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τους μελετητές του ΓΠΣ Χανίων.

Στη συνάντηση είχαν προσκληθεί οι πρώην δήμαρχοι των πρώην περιαστικών δήμων, χωρίς ωστόσο να δώσουν “το παρών” όλοι και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Σε κάθε περίπτωση το ΓΠΣ ήταν περίπου 1000 σελίδες γεγονός που καθιστούσε αδύνατη την ενδελεχή μελέτη του και τον εντοπισμό σημείων που χρειάζονται ενδεχομένως τροποποίηση. Για τον λόγο αυτό μάλιστα, κρίνεται απαραίτητο κατά τη διάρκεια της δίμηνης διαβούλευσης να κληθούν να συνεδριάσουν και να καταθέσουν απόψεις, εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων και οι πολίτες

Σε μια πρώτη πάντως ματιά του σχεδίου οι πρώην δήμαρχοι έκαναν τις ακόλουθες επισημάνσεις

Σούδα – Γιάννης Περάκης

Ο κ. Γιάννης Περάκης αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση του λιμανιού της Σούδας ως ανατολικής πύλης, ωστόσο όπως είπε στα έργα που γίνονται τώρα και προγραμματίζονται δεν αναδεικνύεται ούτε ενισχύεται ο ρόλος αυτής της πύλης. Επίσης, για τον χώρο υποδοχής καυσίμων επεσήμανε ότι η πρόταση για να γίνει κυκλοφοριακή σύνδεση στον κόμβο του ναυστάθμου, παρόλο που αποτελούσε την πιο σοβαρή πρόταση, δεν εγκρίθηκε και η κυκλοφοριακή σύνδεση θα οριστεί από το υπουργείο το οποίο ωστόσο είναι αναρμόδιο για κάτι τέτοιο.

Ελ. Βενιζέλου – Μανώλης Κεμεσίδης

Ο κ. Κεμεσίδης ανέφερε ότι χρειάζεται να γίνει επέκταση του σχεδίου πόλης μέχρι την περιοχή του νοσοκομείου και διερωτήθηκε για ποιο λόγο χωροθετείται περιοχή στην Αγίων Αποστόλων που προορίζεται για το υπεραστικό ΚΤΕΛ από τη στιγμή που υπάρχει ήδη με πράξη εφαρμογής Πασακάκι – Χαρακιά, χωροθετημένος χώρος για το ΚΤΕΛ.

Οι μελετητές απάντησαν ότι δεν μπορούν οι επεκτάσεις σχεδίων πόλεως να είναι ανεξέλεγκτες καθώς υπάρχουν πληθυσμιακά κριτήρια και κριτήρια δόμησης των περιοχών. Για τον λόγο αυτό δόθηκε έμφαση στο να κλήσουν αστικά κενά, περιοχές δηλαδή εντός αστικού ιστού που δεν ήταν όμως εντός σχεδίου πόλεως. Μάλιστα, άφησαν να εννοηθεί ότι αν επεκταθεί το σχέδιο πόλης στο μεγάλο κομμάτι προς την περιοχή του νοσοκομείου, τότε δεν θα μπορούν να γίνουν επεκτάσεις των σχεδίων στις άλλες περιοχές που βρίσκονται εντός του ιστού στους πρώην περιαστικούς. Ως προς τον χώρο που προορίζεται για το ΚΤΕΛ, η δεύτερη αυτή χωροθέτηση έγινε κατόπιν αιτήματος του ίδιου του ΚΤΕΛ επειδή είχε ανάγκη επιπλέον χώρου.

Νέας Κυδωνίας – Μανώλης Σταματάκης

Ο κ. Σταματάκης έθεσε θέμα προστασίας της ευρύτερης περιοχής νότια του Γαλατά και μεταξύ της λίμνης της Αγιάς και του Βαμβακόπουλου, μια περιοχή στην οποία επί χρόνια συγκεντρώνονταν οχλούσες δραστηριότητες. Επίσης, επεσήμανε στους μελετητές ότι στις προτεινόμενες επεκτάσεις των σχεδίων πόλης πρέπει να λάβουν την πληθυσμιακή αύξηση των τελευταίων χρόνων, καθώς οι επεκτάσεις που σχεδιάζονται στην περιοχή είναι μικρές.

Θερίσου – Γιώργος Τσαπάκος

Από την πλευρά του ο κ. Τσαπάκος, τόνισε την ανάγκη επεκτάσεως των οικισμών, μια σημαντική παράμετρος που σηματοδοτεί και την ανάπτυξη των περιοχώς οικιστικά και όχι μόνο. Επίσης έθεσε ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση και την προστασία του κάμπου της Αγιάς, στον δρόμο του Βαρυπέτρου, μια περιοχή που αποτελεί γη υψηλής παραγωγικότητας και μια περιοχή από την οποίο υδρεύεται και αδρεύεται ένα τεράστιο ποσοστό του νομού.

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου

Στο ΓΠΣ το στρατόπεδο Μαρκοπούλου προβλέπεται να μετατραπεί στο περίπου 80% της έκτασής του σε χώρο πρασίνου και στο υπόλοιπο 20% να δομηθεί. Αυτό αντίκειται στις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για καθ’ ολοκληρία χώρο πρασίνου. Οι μελετητές στην επισήμανση αυτή τόνισαν ότι στο ΓΠΣ είδαν τα πράγματα συνολικά. Μπορεί ορθώς η κοινωνία να επιθυμεί το στρατόπεδο να χρησιμοποιηθεί ως πάρκο. Όταν όμως δει κάποιος, όπως είπαν, την πόλη συνολικά θα διαπιστώσει ότι υπάρχει έλλειψη χώρων κεντρικών λειτουργιών και έλλεψη διάχυσης λειτουργιών. Για τον λόγο αυτό ορίστηκε ένα μικρό τμήμα να αξιοποιηθεί ως χώρος κεντρικών λειτουργιών, που περιλαμβάνει ουσιαστικά, διοίκηση, γραφεία, εμπόριο και γενικά μια ζώνη μεικτών χρήσεων, προκειμένου να διαχυθούν ομοιόμορφα σε έναν ενιαίο πλέον δήμο οι υπηρεσίες αυτές.

Επί του ΓΠΣ τοποθετήθηκαν και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, υποδεικνύοντας σημεία τα οποία χρειάζονται κατά τη γνώμη τους αλλαγές και εκφράζοντας την επιφύλαξή τους για κάποια κομμάτια, δεδομένου του λίγου χρόνου που είχαν στη διάθεσή τους για να μελετήσουν το ογκώδες σχέδιο.

 
 
 
 

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook