«Χωρίς εμπιστοσύνη χτίζουμε ένα σήμερα και ένα αύριο «Βαβέλ»

Πλήθος κόσμου βρέθηκε για μια ακόμα χρονιά στα Ανώγεια και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Μεϊντάνι την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, για να παρακολουθήσει την Θεία Λειτουργία μόνο για άντρες και να ακούσει το κήρυγμα του π. Ανδρέα Κεφαλογιάννη λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ήταν η 16η χρονιά που η λειτουργία μόνο για άντρες συγκεντρώνει κόσμο όλων των ηλικιών στην εκκλησία που λαμβάνουν τη Θεία Μετάληψη και βρίσκουν το χρόνο μετά τις αγροτικές ή κτηνοτροφικές εργασίες τους να έρθουν περισσότερο κοντά στην εκκλησία, αυτές τις μέρες που πλησιάζει η γέννηση του Χριστού.

Στο κήρυγμα του ο π.Ανδρέας ανέφερε τα εξής:

«Άντρες

Αδέρφια μου

Ανταμώσαμε και πάλι και αξιωθήκαμε να συμπορευτούμε και να βιώσουμε ο καθένας τον δικό του αγώνα για 12 ολόκληρους μήνες.

 Ευλογηθήκαμε από το θεό να αντέξουμε και να ανταποκριθούμε στις δυσκολίες της καθημερινότητας που ολοένα και  πιο συχνά, η καθημερινότητα αυτή, επιβαρύνει τις ψυχές τις καρδιές την διάθεση και τα σώματά μας.

Η επιβάρυνση αυτή τείνει να γίνεται πιο οδυνηρή διότι ζούμε σε μια εποχή όπου η εμπιστοσύνη έχει αρχίσει και ξεθωριάζει.

Είναι αλήθεια πως οι πολίτες δεν εμπιστεύονται πλέον την πολιτική και τους πολιτικούς, οι πολιτικοί δεν εμπιστεύονται τους πολίτες, χάνεται η εμπιστοσύνη στους θεσμούς μηδενίζεται η εμπιστοσύνη σε αξίες, που μέχρι σήμερα μας βοήθησαν να στεκόμαστε όρθιοι μέσα στις κοινωνίες.

Αδυνατίζει η εμπιστοσύνη στις κοινωνίες, πληγωμένη πορεύεται η εμπιστοσύνη για τις ενορίες , θυμώνουμε ως άνθρωποι που διακρίνουμε πολύ συχνά ο ένας στα μάτια του άλλου την έλλειψη εμπιστοσύνης.

Γι αυτή την εμπιστοσύνη νιώθω την ανάγκη να σας μιλήσω σήμερα

αυτή την εμπιστοσύνη  σας ζητάω  να κοινωνήσουμε και να επικοινωνήσουμε απόψε.

Μιας και η πιο δυνατή κόλλα για όλες τις κοινωνίες παγκοσμίως είναι η εμπιστοσύνη και ειδικά σήμερα στις μέρες μας όπου αδιέξοδες καταστάσεις αθροίζονται μεταξύ τους

γιγαντώνοντας το τείχος του ανθρώπινου, του ψυχικού του πνευματικού του εργασιακού, του οικονομικού αδιεξόδου.

Χωρίς  εμπιστοσύνη πρωτίστως παύουμε να υπάρχουμε ως οντότητες.

Χωρίς εμπιστοσύνη δεν υπάρχει όνειρο δεν υπάρχουν αξίες .

Χωρίς εμπιστοσύνη δεν υπάρχει δύναμή για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας σήμερα όπου όλα φωνάζουν για την συμμετοχή μας.

Οικονομικοί κολοσσοί καταρρέουν πολιτιστικά μνημεία ανά τον κόσμο γίνονται σκόνη από βόμβες και φωτιά, εστίες πολέμου κατακαίνε τις γειτονιές του κόσμου, εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από την πείνα εκατομμύρια άνεργοι σχηματίζουν ουρές  για να βουτήξουν στο ποτάμι του κοινωνικού αποκλεισμού,

σημαίες καίγονται, ναοί βεβηλώνονται

και το φίδι της ιδεολογικής βίας 

της ακροδεξιάς βίας προσπαθεί να σηκώσει το κεφάλι του με την βοήθεια πολιτικών συνεργασιών σε όλες τις ηπείρους.

Η παιδεία καταβαραθρώνεται  και οι μαθητές δεν εμπιστεύονται τους δασκάλους τους.

Οι δάσκαλοι δεν εμπιστεύονται τους γονείς των μαθητών και οι γονείς δεν εμπιστεύονται τα παιδιά τους που βρίσκονται εγκλωβισμένα στα γρανάζια της ψηφιακής, εικονικής πραγματικότητας.

Ο θεός νιώθει λύπη μιας και γνώριζε από την δημιουργία του κόσμου ότι χωρίς εμπιστοσύνη οι πρωτόπλαστοι έχασαν την αιώνια χαρά και την αθώα σχέση τους μαζί του αποφεύγοντας τον παράδεισο για να δημιουργήσουν την ιδιότυπη και ιδιόμορφη κόλαση της Βαβέλ.

Μιας κοινωνίας που όλοι ζούσαν όλοι μιλούσαν όλοι περνούσαν ο ένας δίπλα από τον άλλο,  αλλά κανείς δεν αισθανόταν και δεν καταλάβαινε τον άλλο.

Χωρίς εμπιστοσύνη χτίζουμε καινούργιες Βαβέλ  

πόλεις  Βαβέλ

ανθρώπους Βαβέλ

ιδεολογίες  Βαβέλ

ένα σήμερα και ένα αύριο Βαβέλ.

Χωρίς εμπιστοσύνη ουδείς από εμάς δεν μπορεί να προχωρήσει και να προοδεύσει μόνος του.

Χωρίς εμπιστοσύνη μην ελπίζετε στην πρόοδο είτε την ατομική είτε την συλλογική και για να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη χρειάζεται να απορρίψουμε τον φόβο.

Απορρίπτοντας τον φόβο καλλιεργείται η πίστη ενεργοποιείται η δύναμη της θείας πρόνοιας, ΕΚΠΑΡΑΘΥΡώΝΕΤΑΙ  ο αρνητισμός και υπερισχύει η θετική ενέργεια.

Οι άνθρωποι  μπορούμε να είμαστε απλοί όπως απλός και κατανοητός  είναι και ο θεός.

Μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς και σίγουροι αν απλά και μόνο, αντί να προσπαθούμε να υπάρχουμε σε αυτό τον ύπουλο και σύνθετο κόσμο πορευτούμε με εμπιστοσύνη τόσο για τις πράξεις μας όσο και για τους συνανθρώπους μας.

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε την ανάγκη να συνυπάρχουμε με όλους τους άλλους και όσο μεγαλώνουμε η ανάγκη αυτή  γίνεται εξάρτηση και η εξάρτηση χωρίς θεό γίνεται τρόμος .

Ενώ εξάρτηση  μεταξύ των ανθρώπων που διέπεται από αγάπη και εμπιστοσύνη, συνυπογράφεται από την θεία πρόνοια και με ευλογία πορευόμαστε στη ζωή μας ο ένας χέρι χέρι  με τον άλλο. 

Ανάμεσα στα σχολειά μας στις εκκλησίες μας στις γειτονιές και τα μνημεία μας ζώντας τα ήθη και τα έθιμά μας χωρίς την ανάγκη να καταργούμε τους νόμους χωρίς την ανάγκη να απαξιώνουμε την δικαιοσύνη, δίχως να θέλουμε να νιώθουμε δυνατοί με όπλα και με σφαίρες .

Κρατείστε λοιπόν την γνώση αυτή για τα οφέλη τις εμπιστοσύνης και πορευτείτε εν θεό  τις άγιες αυτές μέρες δίνοντας υπόσχεση στον εαυτό σας ότι,

 από σήμερα θα υπερασπίζεστε εκτός από την πίστη μας την σημαία μας τις οικογένειες  μας θα υπερασπίζεστε την εμπιστοσύνη

για να μπορέσουμε κάποια στιγμή ως κοινωνία να πούμε ότι γκρεμίσαμε την ταμπέλα που έγραφε κόλαση και σηκώσαμε την ταμπέλα που γράφει παράδεισος.

Την ευχή του κυρίου και θεού μας με υγεία καλές γιορτές»

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook