Τελευταία ενημέρωση: 20:10

Το θέμα των εργασιών στην παραλία της Χρυσής Ακτής και στους Αγίους Αποστόλους κυριάρχησε στην έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων – Τα θέματα που τέθηκαν και οι απαντήσεις που δόθηκαν

Την πλήρη ενημέρωση για τις εργασίες διαμόρφωσης της παραλίας της Χρυσής Ακτής και για τις καταγγελίες για παράνομες αμμοληψίες, ζήτησε σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων το απόγευμα της Τρίτης.

Με χαρακτηρισμούς, όπως περιβαλλοντική καταστροφή και εγκληματική αμμοληψία, αρχής γενομένης από την Νάνσυ Αγγελάκη, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ,κ. Παπαδογιάννης, Σαρρής, Παπαντωνάκης, Ρίζος,   ζήτησαν να υπάρξει ενημέρωση για όλα όσα έγιναν στην περιοχή μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Οκτωβρίου, ενώ έθεσαν και το θέμα της απόφασης της Δικαιοσύνης για αποξήλωση του δρόμου που συνδέει την Χρυσή Ακτή με τους Αγίους Αποστόλους.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ξανθουδάκης, ουσιαστικά, υπερασπίστηκε τις παρεμβάσεις που έγιναν στην παραλία της Χρυσής Ακτής λέγοντας πως ήταν αναγκαίες προκειμένου να αποκατασταθούν οι τεράστιες καταστροφές που είχαν γίνει από τις πλημμύρες.  Μάλιστα έδειξε και φωτογραφίες με τις καταστροφές λέγοντας πως οι κίνδυνοι ήταν πολλοί μεγάλοι εάν δεν γινόταν παρέμβαση. Σε ότι αφορά στις καταγγελίες για διάνοιξη δρόμου στο δασάκι των Αγ. Αποστόλων, ο κ.Ξανθουδάκης είπε πως πρόκειται για προβλεπόμενο δρόμο πυροπροστασίας.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας,  που πήρε τον λόγο, ανέφερε πως μπορεί οι παρεμβάσεις και το αποτέλεσμα να μην είναι το ιδανικό αλλά είναι καλύτερο από το ν αμην γινόταν κάτι. 

Σε ότι αφορά στις καταγγελίες για παράνομες αμμοληψίες, ουσιαστικά, τις επιβεβαίωσε, επισημαίνοντας πως δεν έγιναν από συνεργεία του Δήμου αλλά από ιδιώτες (!).

Σε ότι αφορά στον δρόμο που συνδέει την Χρυσή Ακτή με τους Αγίους Αποστόλους, ο κ.Βάμβουκας αναφέρθηκε στις ενέργειες του Δήμου, λέγοντας όμως πως η απόφαση της αποξήλωσης του δρόμου είναι τελεσίδικη και καθώς το νομικό οπλοστάσιο του Δήμου έχει περιοριστεί, ο κίνδυνος καταστροφής του δρόμου είναι ορατός.

Επιπλέον τέθηκε και το θέμα του δασικού χάρτη που αφορά στην ίδια περιοχή, κάτι για το οποίο ο κ.Βάμβουκας, είπε πως ο δήμος το εξετάζει συνολικά για το τι ορίζει ο δασικός χάρτης για την περιοχή του Δήμου Χανίων.

Άλλα θέματα στην έναρξη της συνεδρίασης – Ένταση για την πλατεία Σούδας

Στην εισαγωγή του ο Δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας γνωστοποίησε πως όταν ήταν στην Αθήνα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του «Πράσινου Ταμείου» και πως τελικά δεν θα ενταχθεί προς χρηματοδότηση το έργο ανάπλασης της πλατείας της Σούδας, αλλά η ανάπλαση της ακτής Παπανικολή στην συνοικία της Νέας Χώρας.
Στο θέμα αυτό αντέδρασε η δημοτική σύμβουλος κα Χατζηδάκη επισημαίνοντας πως είναι η 2η φορά που απεντάσσεται το έργο στην Σούδα και ρωτώντας εάν η δημοτική αρχή έχει την πολιτική βούληση να το υλοποιήσει.

Να σημειωθεί πως στην διάταξη των θεμάτων ήταν και το θέμα της ανάκλησης της απόφασης του Δ.Σ. για ένταξη της αν’απλασης της πλατείας Σούδας στο Πράσινο Ταμείο και ένταξης της ανάπλασης της οδού Παπανικολή της Νέας Χώρας. Όταν συζητήθηκε το θέμα υπήρξε ένταση με τους συμβούλους της αντιπολίτευσης να ζητούν να μην ανακληθεί η προηγούμενη απόφαση για την πλατεία της Σούδας. 

Τελικά κατα την ψηφοφορία η ανάκληση εγκρίθηκε κατα πλειοψηφία με τις παρατάξεις του κ.Σκουλάκη και Παπαδογιάννη να ψηφίζουν κατά και τους Παπαντωνάκη, Ρίζο και Βουτετάκη να απέχουν.

Σε ότι αφορά στην ένταξη της ανάπλασης της οδού Παπανικολή της Νέας Χώρας, οι σύμβουλοι ψήφισαν υπερ με εξαίρεση τον κ.Ρίζο ο οποίος απείχε.

Πάντως απο πλευράς της δημοτικής αρχής αναφέρθηκε πως η ανάπλαση της πλατείας της Σούδας θα γίνει με ίδιους πόρους του Δήμου.

Επιπλέον πριν την συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης τέθηκαν και άλλα θέματα από συμβούλους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Ο κ.Κουκλάκης κάλεσε το σώμα σε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του Παναγιώτη Κλάδου που έφυγε απο την ζωή την περασμένη Κυριακή, κάτι που έγινε αμέσως.

Ο κ.Ρίζος έθεσε θέμα καταγγελιών για το ότι ο Δήμος δεν έχει εισπράξει από την Fraport  τα τέλη αποκομιδής απορριμμάτων από το αεροδρόμιο Χανίων.

Η αντιδήμαρχος κα Αποστολάκη απάντησε πως εντός της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης η ΔΕΔΙΣΑ θα παραδώσει τα ζυγολόγια και θα σταλούν τα σχετικά τιμολόγια στην Fraport, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ.Λειψάκης έθεσε το θέμα της μη λειτουργίας του καρουσέλ στον Δημοτικό κήπο κατά τις πρωινές ώρες καθώς υπήρξαν πολλά παράπονα από γονείς που πήγαν με τα παιδιά τους το Σαββατοκύριακο.

Η αντιδήμαρχος κα Περάκη απάντησε πως από την αρχή είχε ανακοινωθεί ότι τα παιχνίδια στον δημοτικό κήπο λόγω των γιορτών, θα λειτουργήσουν πρωί και απόγευμα από τις 22 Δεκεμβρίου και όπως είπε εάν  το καρουσέλ λειτουργούσε συνεχώς από την αρχή, το κόστος θα ήταν μεγαλύτερο από τις 75.000 ευρώ που κοστίζει τώρα.

Η κα Χατζηδάκη έθεσε το θέμα της μη λειτουργίας του κοινωνικού φροντιστηρίου ξένων γλωσσών από τον Δήμο Χανίων.

Η αντιδήμαρχος κα Αλιφιεράκη απάντησε πως μετά την αύξηση των τελών ενοικίασης αιθουσών σχολείων από την Επιτροπή Παιδείας, οι φροντιστηριούχοι του συλλόγου PALSO αποφάσισαν να μην συνεργαστούν με τον Δήμο.  

Όπως επισημάνθηκε μπορεί να έρθει θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να εξαιρεθούν τα μέλη του συλλόγου PALSO.

Επίσης η κα Χατζηδάκη και ο κ.Περάκης, έθεσαν το θέμα των αρχείων των φυλακών Ιτζεδίν τα οποία βρέθηκαν στις φυλακές Αλικαρνασσού. Ζητήθηκε να δραστηριοποιηθεί ο Δήμος Χανίων προκειμένου να επιστρέψουν στα Χανιά αυτά τα πολύτιμα αρχεία, κάτι που αναμένεται να γίνει στην επόμενη χρονική περίοδο.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων συνεχίστηκε με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook