Την καταψήφιση του τεχνικού προγράμματος του δήμου Πλατανιά ανακοίνωσε ο επικεφαλής της μείζονας αντιπολιτευσης κ. Μανώλης Ντουντουλάκης, ο οποίος σε ένα μακροσκελές κείμενο εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η παράταξή του προχωρεί σε αυτήν την κίνηση.

“Υπάρχει διαφορετική αντίληψη από την παράταξη μας για την διαχείριση και την λειτουργία του Δήμου …. Η  πλειοψηφία, μας προκαλεί με τον τρόπο που διαχειρίζεται διάφορα θέματα και αναγκαζόμεθα να καταψηφίζουμε τις εισηγήσεις και να  καταγγέλλουμε, όπως  παραδείγματος χάρη για τις κατατμήσεις των έργων, για τις απευθείας αναθέσεις, την  άνιση κατανομή πόρων ανά Δημοτική Ενότητα, Τοπική Κοινότητα  κ.τ.λ.”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:

Καταψηφίζουμε το τεχνικό πρόγραμμα, όχι επειδή είθισται να ενεργούμε έτσι ως αντιπολίτευση. 

Εμείς πιστεύουμε στις ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ συνέργειες και όπως έχουμε ξαναπεί, θα μπορούσε να υπάρχει συνεννόηση σε ορισμένα τουλάχιστον μείζονα θέματα στον Δήμο Πλατανιά.

Πράγματι, υπάρχει διαφορετική αντίληψη από την παράταξη μας για την διαχείριση και την λειτουργία του Δήμου.

Η  πλειοψηφία, μας προκαλεί με τον τρόπο που διαχειρίζεται διάφορα θέματα και αναγκαζόμεθα να καταψηφίζουμε τις εισηγήσεις και να  καταγγέλλουμε, όπως  παραδείγματος χάρη για τις κατατμήσεις των έργων, για τις απευθείας αναθέσεις, την  άνιση κατανομή πόρων ανά Δημοτική Ενότητα, Τοπική Κοινότητα  κ.τ.λ.

Κύριε Δήμαρχε,  δεν μεριμνήσατε για τον επιμερισμό πιστώσεων από ίδιους πόρους και από πιστώσεις Π.Ο.Ε. (προηγούμενων οικονομικών ετών)  για τα νέα έργα του έτους 2018, ξεχωριστά ανά δημοτική ενότητα Βουκολιών –Κολυμβαρίου – Μουσούρων – Πλατανιά.

Επίσης δεν φέρατε στο δημοτικό συμβούλιο εισήγηση, ώστε να γνωρίζει η αντιπολίτευση πως θα γίνει ο επιμερισμός και να τοποθετηθεί επ’ αυτού.

Στη δημοτική ενότητα Μουσούρων κατανέμονται 50.000 ευρώ από έσοδα δρυμού (στην τοπική ενότητα Λάκκων και Μεσκλών) και 30.000 ευρώ έσοδα Α.Π.Ε. (στις τοπικές ενότητες Πρασέ και λοιπών δικαιούχων).

Στη δημοτική ενότητα Πλατανιά κατανέμονται 36.000 ευρώ έσοδα από ΔΕΥΑΒΑ (στις τοπικές ενότητες Γερανίου –Κοντομαρίου).

Προφανώς και τα έσοδα αυτά τα δικαιούνται οι εν λόγω περιοχές με την μορφή έργων και υποδομών. Θα έπρεπε όμως και για τις υπόλοιπες περιοχές του δήμου να γίνεται ισόρροπη κατανομή των υπόλοιπων εσόδων του Δήμου, ώστε να μην υπάρχει ανισοκατανομή ως προς τα έργα και τις υποδομές.

Κύριε Δήμαρχε, θεωρώ ότι εμείς οι αιρετοί θα πρέπει να αφουγκραζόμαστε και να παρακολουθούμε τα προβλήματα του Δημότη και να προσπαθούμε να δίνουμε άμεσες λύσεις. Όσον αφορά τις διάφορες δράσεις που ασχολείστε: πόλεις 12 αστέρων – περιβάλλον –ευρωπαϊκή εβδομάδα- τοπική δημοκρατία, με βρίσκετε απόλυτα σύμφωνο, όμως πρώτα πρέπει να λύσετε  τα προβλήματα που αγγίζουν τον Δημότη όπως αυτά της καθημερινότητας. Θα αναφερθώ σε δημοσιεύματα – επισημάνσεις –καταγγελίες και προβληματισμούς από Δημότες και από την μείζονα αντιπολίτευση.

Στις  10/05 η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων καταγγέλλει για την άσχημη εικόνα στον Πύργο Ψηλονέρου.

Το ίδιο διάστημα ο κύριος Βολάνης Μανούσος κατάθεσε δυο επιστολές και φωτογραφίες που αφορούν την τοπική κοινότητα Σκινέ. Στην πρώτη αναφέρεται στην απαράδεκτη εικόνα αντλιοστασίων και στη δεύτερη αναφέρεται στην αποκατάσταση περίφραξης δημοτικού δρόμου Σκινέ-Φουρνέ, και δυστυχώς περιμένει ακόμα απάντηση.

Εάν δεν ήταν δημοτικός σύμβουλος και ήταν ένας απλώς δημότης, πώς θα τον αντιμετωπίζατε; 

Η  μείζονα αντιπολίτευση σας κατήγγειλε για τα φωτιστικά στην παραλία του Ταυρωνίτη (Δημότες μας ανέφεραν ότι επανειλημμένως το είχαν αναφέρει και είχαν διαμαρτυρηθεί).

Στις 18/05 τα Μουσεία γιορτάζουν. Το Μουσείο Αλιείας Κολυμβαρίου παραμένει κλειστό και επειδή μας προκαλείτε, περιμένουμε να το φέρετε ως θέμα, στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στις 19/05 καταγγέλλουμε άλυτα προβλήματα στην τοπική κοινότητα Ζουνακίου, οδοποιίας- άρδευσης κ.λπ.

Στις 24/05 ο ιατρός Σκαράκης Γιάννης αναφέρει σε δημοσίευμα του ότι στην τοπική ενότητα Καμισιανών υπάρχει μια έντονη δυσοσμία που μας εκθέτει διεθνώς.

Στις 17/06 και 19/06 δημοσιοποιείται η αγανάκτηση των κατοίκων Βατόλακκου για τα προβλήματα ύδρευσης.

Στις 11/07 στον Πρασέ, έντεκα κάτοικοι καταγγέλλουν ότι πίνουν νερό με λάσπη, προβλήματα στο οδικό δίκτυο και προβλήματα στην αναμετάδοση τηλεοπτικού σήματος.

Στις 19/07 ο Σπανουδάκης Μανώλης, δημότης, καταγγέλλει για λακκούβες στη τοπική κοινότητα Γερακιανών.

Στις 09/08 καταχωρείται δημοσίευμα στα Χανιώτικα νέα από τον κύριο Κώνστα ,για  αγροτικούς δρόμους απροσπέλαστους και σε άθλια κατάσταση .

Στις 15/09 εμφανίζονται τριτοκοσμικές εικόνες, όπου νερό με λάσπη πίνουν οι κάτοικοι στις Βουκουλιές, όπως αναφέρει σχετικό  δημοσίευμα.

Στις 02/10 ο Ιωάννης Παλιγγίνης, ναυπηγός ,ηλεκτρολόγος μηχανολόγος και πολεοδόμος μηχανικός ΕΜΠ σας κατηγορεί για παρέμβαση στην διαχείριση της δημόσιας περιουσίας (περιοχή παραλία Ταυρωνίτη. Αλήθεια τι συμβαίνει;).

Στις 18/10 ο κύριος Χλωράκης Στέφανος σας αναφέρει  πλημμελή καθαριότητα και για ανοιχτό φρεάτιο, το οποίο αποτελεί κίνδυνο για τυχόν ατύχημα.

Σε δημοσίευμα στις 13/11 στην εφημερίδα Χανιώτικα νέα με τίτλο: ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ. Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πλατανιά, ο κύριος Μαράκης Θρασύβουλος, αναφέρει ότι οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι από τον Ιανουάριο 2015 και το έχουμε επισημάνει στον αντιδήμαρχο,  αρμόδιο για τον Πλατανιά, και στις τεχνικές υπηρεσίες αλλά δεν έχουμε δει καμία ανταπόκριση.

Στις 14/11 στα Χανιώτικα νέα εμφανίζονται εικόνες ντροπής στο παλιό δημοτικό σχολειό Κολυμβαρίου.

Αυτά είναι μερικά από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Πλατανιά και τα οποία ζητούν επίλυση.

Θα ήθελα να κάνω μερικές επισημάνσεις για το  ΒΟΑΚ , την FRAPORT και RYANAIR, τα Αντιπλημμυρικά και την  Δακοκτονία .

Για το ΒΟΑΚ έχουμε στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό από την ΠΕΔ και έχει ξεκαθαριστεί ότι το έργο πρέπει να εκτελεστεί από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία. Η επιστολή εστάλη στις 28/08/2017 με αρ. πρωτοκόλλου 335.

Για την RYANAIR και FRAPORT ποιοι το διαχειρίζονται το θέμα ; Μήπως δεν θα  έχουμε ούτε τον Μάρτιο πτήσεις από την RYANAIR; Τι άλλο μπορεί να ζητήσει η FRAPORT; Δεν πρέπει να το γνωρίζουμε ; Δεν πρέπει να είμαστε γνώστες επί του θέματος αυτού;

Ζητήστε, κύριε Δήμαρχε, να γίνει αυτή η επιτροπή που έχω προτείνει προκειμένου να γνωρίζουμε τις προθέσεις τους και να δούμε τι μπορούμε να περισώσουμε ή γενικότερα πως να αντιδράσουμε. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και θα μεγεθυνθεί καθώς στόχος τους είναι να Ελέγχουν τον τουρισμό στα Χάνια.

Για τις πλημμύρες θα πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία, με βάση τις προτάσεις που έχουμε ήδη καταθέσει.
Σχετικά με την Δακοκτονία.

Στο Ηράκλειο έδωσαν το 2017 2.800.000 ευρώ. Το 2016 2.602.098 ευρώ. Εδόθη δηλαδή αύξηση 197.902 ευρώ.

Στο Λασίθι έδωσαν 1.680.000 ευρώ το 2017 και το 2016 είχαν δώσει 1.600.000 ευρώ. Εδόθη δηλαδή αύξηση 80.000 ευρώ.

Για τα Χανιά το 2017 έδωσαν 1.700.000 ευρώ ενώ το 2016 είχαν δοθεί 1.750.000 ευρώ, δηλαδή μείωση 50.000 ευρώ.

Στις 21/11 συντάχθηκε ομάδα εργασίας για την δακοκτονία από την περιφέρεια για την διασφάλιση της παράγωγης και τη βελτίωση της ποιότητας.

Υπάρχουν σήμερα δημότες, οι οποίοι έχουν χάσει μέχρι και το 50% των εσόδων τους αφενός από τη μείωση της παράγωγης και αφετέρου από τη κακή ποιότητα του προϊόντος λόγω αναποτελεσματικής καταπολέμησης του δάκου. 

Αυτά τα αναφέρω για υπενθύμιση, προκειμένου να μην ξανασυμβούν και τα Χανιά και ο Δήμος Πλατανιά να αποτελούν τον φτωχό συγγενή. Προτείνω ξανά, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να απευθυνθούμε συντεταγμένα στους αρμόδιους.

Κύριε Δήμαρχε,  επιβάλλεται να βοηθήσουμε  τον δημότη μας (παραγωγό) ώστε το 2018 να μην αντιμετωπίσει ξανά τα ίδια προβλήματα.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook