THN εμπιστοσύνη του προς το ευρώ αλλά και την ανησυχία του για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους εξέφρασε στον Γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, διατυπώνοντας την ελπίδα ότι θα ληφθούν μέτρα προστασίας και των κινεζικών επενδύσεων στη Γηραιά Hπειρο. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απηύθυνε έκκληση στην Κίνα να στηρίξει την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με τις ειδήσεις της κινεζικής τηλεόρασης και όπως δημοσιεύει η express.gr, κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών ο πρόεδρος Χου εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορέσει να σταθεροποιηθεί. Ο Χου Ζιντάο υπογράμμισε πως «η Κίνα έχει εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή οικονομία και στο ευρώ και είμαστε σίγουροι ότι η Ευρώπη έχει τη σοφία και τις ικανότητες να υπερβεί τις σημερινές δυσκολίες και να διατηρήσει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη».
Πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη θα συνεχίσει να είναι για την Κίνα μία από τις κύριες επενδυτικές αγορές της και ελπίζουμε ότι η Ευρώπη θα λάβει μέτρα για να διασφαλίσει τις κινεζικές επενδύσεις εκεί».

Σε συνέντευξή του μετά τις επαφές με τον Κινέζο ομόλογό του, ο Γάλλος πρόεδρος και προεδρεύων των G20 δήλωσε ότι «η σύνοδος των G20 –προγραμματισμένη για τις 3 και 4 Νοεμβρίου στις Κάννες– πρέπει να είναι αποτελεσματική, αποφασιστική και πρέπει να πάρει μέρος στην ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης. Είναι ένα σημαντικό καθήκον και η Κίνα παίζει ουσιαστικό ρόλο σε αυτό».

Η Γαλλία θα ασκήσει την προεδρία και στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7 που θα διεξαχθεί στη Μασσαλία στις 9-10 Σεπτεμβρίου με βασικό θέμα στην ατζέντα τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία. Τον Οκτώβριο θα διεξαχθεί σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της G20 στο Παρίσι.

Ο Νικολά Σαρκοζί εκτίμησε ότι η στήριξη της Κίνας είναι ουσιώδης για την επίτευξη των στόχων των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών της υφηλίου (G20) για τη χάραξη ενός οδικού χάρτη, ώστε να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές ανισορροπίες, οι κερδοσκοπικές κινήσεις στις αγορές και η αστάθεια στις τιμές των εμπορευμάτων.

O Γάλλος πρόεδρος έφθασε στο Πεκίνο σε μια σύντομη επίσκεψη αναζητώντας την υποστήριξη των κινεζικών αρχών στις προτάσεις της Γαλλίας για τις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών τον Οκτώβριο. Στο Πεκίνο θα παραμείνει έως σήμερα για να συζητήσει τα θέματα της ατζέντας της συνόδου ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν, ο οποίος συνόδευε τον Γάλλο πρόεδρο

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook