Τα επικοινωνιακά οφέλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι σκοπεύει να εκμεταλλευθεί ο Πρωθυπουργός και τις ημέρες που θα διεξάγεται η έκθεση αναμένεται, η δημοσίευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διεθνούς πρόσκλησης για την πραγματοποίηση μη αποκλειστικών σεισμικών ερευνών προκειμένου να αντληθούν στοιχεία σχετικά με την ύπαρξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε περιοχές του ελλαδικού χώρου.

Η πολυαναμενόμενη προκήρυξη διεθνούς πρόσκλησης για την διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στο τόξο Ιονίου – Κρήτης, θα συνδυαστεί από την κυβέρνηση με την άνοδο του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς  πρόκειται για την πρώτη επίσημη διεθνή παρουσία της χώρας στο πετρελαϊκό γίγνεσθαι ύστερα από σχεδόν 15 χρόνια ανυπαρξίας.

Υπενθυμίζεται ότι για το τόξο Ιονίου – Κρήτης που θα πραγματοποιηθούν οι  έρευνες υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Ειδικά για τα νότια της Κρήτης, πρόσφατες διεθνείς ανακοινώσεις, με βάση έρευνες κυρίως της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας (USGS), αλλά και οι ανακαλύψεις ανοιχτά του Ισραήλ και νότια της Κύπρου επιτρέπουν σε πολλούς ειδικούς του χώρου να είναι αρκετά αισιόδοξοι.

Με τις έρευνες αυτές, οι ειδικοί διευκολύνονται στο να διερευνήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά ευρείες περιοχές με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, να αποτυπώσουν σε βάθος πετρελαϊκά συστήματα και να αναδείξουν γεωλογικές δομές, οι οποίες, στη συνέχεια, θα αποτελέσουν αντικείμενο γύρου παραχωρήσεων για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Στη συνέχεια προγραμματίζεται να δρομολογηθεί γύρος παραχωρήσεων στις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές, που προγραμματίζεται να γίνει πριν τα μέσα του 2012.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook