H Ακαδημία Αθηνών απένειμε στην Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών το Αργυρό Μετάλλιο, την πιο υψηλή διάκριση, στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, στα 2017.

Το σκεπτικό της Ακαδημίας έχει ως εξής: «Το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας απονέμεται στην Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (1951) για το εθνικής σημασίας επιστημονικό, εκδοτικό και πολτιστικό έργο που επιτελεί στην περιφέρεια της Κρήτης. Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών με το αναπόσπαστο δημιούργημά της, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, με τη μακρόχρονη συστηματική προαγωγή των κρητολογικών μελετών, αρχαιολογικών, ιστορικών, εθνογραφικών, φιλολογικών και το δημοσιευτικό της έργο έχει προσφέρει στην Ελλάδα και την επιστήμη διεθνώς πλούσια γνώση, αποτέλεσμα αταλάντευτης επιδίωξης για την επίτευξη υψηλού επιστημονικού και εθνικού σκοπού».

Το μετάλλιο απένειμε ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Λουκάς Παπαδήμος, στον Πρόεδρο της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, καθηγητή Αλέξη Καλοκαιρινό. Ο Πρόεδρος της ΕΚΙΜ, ο οποίος παρέλαβε το μετάλλιο, δήλωσε:
 

«Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών βραβεύεται από την Ακαδημία Αθηνών για την πορεία και το έργο εβδομήντα ετών. Η Ε.Κ.Ι.Μ. ευχαριστεί θερμά την Ακαδημία Αθηνών για την τιμή που της επεφύλαξε.

Η τιμή αυτή αποδίδεται πρωτίστως στους ιδρυτές της Ε.Κ.Ι.Μ., που δημιούργησαν το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, πρωτοστάτησαν στη διάσωση μνημείων και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, έθεσαν τις βάσεις της Κρητολογίας με διεθνή συνέδρια και εκδόσεις.

Η  βράβευση της Ε.Κ.Ι.Μ. τιμά την Κρήτη και τους Κρητικούς. Αντανακλά επίσης σε όλους όσοι συντέλεσαν και συντελούν στο έργο της Εταιρίας ως μέλη, φίλοι και υποστηρικτές της, στην Κρήτη, την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και στους εργαζομένους στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Η Ε.Κ.Ι.Μ. δεσμεύεται να συνεχίσει την παραγωγή πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού έργου για το καλό των πολλών, για το καλό του τόπου»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook