Περιήγηση στην κουκλίστικη πόλη της δυτικής Μακεδονίας – Δείτε τις φωτογραφίες
 
Κατέχει μια πρωτιά, αυτή του ψυχρότερου κλίματος στην Ελλάδα. Η μέση ετήσια θερμοκρασία στη Φλώρινα κυμαίνεται στους 12 βαθμούς ενώ τον χειμώνα πέφτει πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Παίζει τον ρόλο του και το σινιάκι, το πέπλο της παγωμένης ομίχλης που καλύπτει την πόλη τον χειμώνα και μπορεί να κρατήσει για εβδομάδες.

Για την ομορφιά της, τις ξεχωριστές εικόνες της και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά της, θα μπορούσε να διεκδικήσει πολλές ακόμα πρωτιές. Γιατί η Φλώρινα είναι μια πόλη που γοητεύει τον επισκέπτη, διατηρεί ζωντανή την ιστορία της και μπολιάζει με αυτή το παρόν της. Κι αυτός ο συνδυασμός είναι που την κάνει μοναδική.

Σημείο αναφοράς της πόλης είναι ο ποταμός Σακουλέβας, που τη διασχίζει, με εντυπωσιακά κτίρια να κοσμούν τις όχθες του. Έτσι, η Φλώρινα επιδεικνύει την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική της ταυτότητα, με χαρακτηριστικά δείγματα των περασμένων αιώνων, νεοκλασικής και μακεδονικής τεχνοτροπίας, και πολλά κτίσματα από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Η βόλτα στα όμορφα δρομάκια της είναι μια βόλτα στον χρόνο, ανάμεσα σε κτίρια περασμένων εποχών και τη σύγχρονη πλευρά της πόλης.

Μπορεί το καλοδιατηρημένο παρελθόν της να παραπέμπει σε ένα μέρος που κουβαλά τα σημάδια του χρόνου στην πλάτη του, όμως η Φλώρινα είναι μια ολοζώντανη πόλη, με πολιτιστικές και καλλιτεχνικές ανησυχίες και πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η λειτουργία πλήθους μουσείων και πολιτιστικών κέντρων, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας και τα Λαογραφικά Μουσεία της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας και του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλωρίνης «Ο Αριστοτέλης», το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Καλλιτεχνών, η Δημόσια Βιβλιοθήκη «Βασιλικής Πιτόσκα» αλλά και ο αρχαιολογικός χώρος της ελληνιστικής πόλης, στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα.

Αν καταφέρετε να αποχωριστείτε την πόλη, αναμφίβολα αξίζει να γνωρίσετε μοναδικά αξιοθέατα της περιοχής. Εκτός από το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου, το οποίο είναι αγαπημένος προορισμός όσων αγαπούν το σκι, μην παραλείψετε μια επίσκεψη στον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών αλλά και σε άλλους γραφικούς οικισμούς, όπως το Νυμφαίο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook