Τον έκτο πρωθυπουργό της τα τελευταία 5 χρόνια εκλέγει σε λίγες ώρες η Ιαπωνία.

Το Δημοκρατικό  Κόμμα της Ιαπωνίας προχώρα σε εσωκομματικές εκλογές, για να αντικαταστήσει τον σημερινό αρχηγό του και πρωθυπουργό Ναότο Καν. Ο τελευταίος παραιτήθηκε και τυπικά στο ξεκίνημα της εβδομάδας, ενώ είχε δεσμευτεί πως θα αποχωρούσε μόλις ολοκλήρωνε τις διαδικασίες αποκατάστασης της οικονομίας της χώρας μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Οι εκλογές θα διεξαχθουν σε δυο φάσεις, η πρώτη  αύριο Δευτέρα 28 Αυγούστου, όπου οι 398 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του κόμματος και το κοινοβούλιο–που ελέγχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα–μεθαύριο Τρίτη θα τον διορίσει πρωθυπουργό.

Πέντε είναι οι υποψήφιοι  για να διαδεχτούν τον Ναότο Καν, δυο όμως είναι αυτοί που ξεχωρίζουν: ο 62χρονος Μπάνρι Καϊέντα υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας τον οποίο στηρίζουν σημαντικά στελέχη του κόμματος και ο 49χρονος υπουργός Οικονομικών Σεΐτζι Μαεχάρα που συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά δημοτικότητας.

Σε κάθε περίπτωση  ο νέος επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης θα κληθεί να παραλάβει μια χώρα με τεράστιο χρέος και τραυματισμένη από το μεγαλύτερο πυρηνικό δυστύχημα από το 1986, κι ένα κόμμα, που βρίσκεται στο ναδίρ της δημοτικότητας του από το 2009, χρονιά κατά την οποία ανήλθε στην εξουσία …

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook