Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δίνοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων. Τα αποτελέσματα έχουν ήδη παραληφθεί απο τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κρήτης και έχει ξεκινήσει η ανάρτησή τους στα σχολεία του νησιού.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα και μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου www.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα -Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).

Από την πρώτη «ανάγνωση» των αποτελεσμάτων, σε πολλές σχολές η πτώση ξεπερνά τα 2.000 μόρια. Η πτώση είναι σημαντική στις πολυτεχνικές και παιδαγωγικές σχολές.

Χαρακτηριστικά το Παιδαγωγικό Βόλου έχει πτώση 1.257 μόρια, η σχολή Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας 1.627 μόρια, το Παιδαγωγικό Ιωαννίνων 1.490 μόρια.

Σημαντική είναι η πτώση των βάσεων και στα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Χαρακτηριστικά στο ΤΕΙ γραφιστικής Αθήνας η πτώση φθάνει τα 1.650 μόρια, στο τμήμα λογιστικής Πειραιά τα 1.618 μόρια, στο τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης Αθήνας τα 1.934 μόρια, στο τμήμα πληροφορική ΤΕΙ Θεσσαλονίκης τα 2.147 μόρια.

Το πιο σημαντικό στοιχείο της φετινής χρονιάς δεν είναι όμως τόσο η μεγάλη μείωση των βάσεων ως αποτέλεσμα των δυσκολότερων θεμάτων των τελευταίων ετών, αλλά μια σημαντική μεταστροφή στις προτιμήσεις των υποψηφίων.

Οι υποψήφιοι επέλεξαν στα μηχανογραφικά τους σχολές κοντά στον τόπο της κατοικίας τους. Η τάση αυτή παρατηρήθηκε και λόγω της κατάργησης των μετεγγραφών στις ειδικές κατηγορίες των τριτέκνων και των πολυτέκνων.

Οι περισσότεροι διάλεξαν με γνώμονα την ελπίδα να πετύχουν στις σχολές της πρώτης προτίμησής τους εκμεταλλευόμενοι τις χαμηλότερες βάσεις που θα έχουν οι ειδικές κατηγορίες

Οι Βάσεις

ΑΕΙ από ημερήσια Γενικά Λύκεια, ημερήσια ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β) του 90%

ΤΕΙ από ημερήσια Γενικά Λύκεια, ημερήσια ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β) του 90%

ΑΕΙ από ημερήσια Γενικά Λύκεια (ΟΜΑΔΑ Β) του 10%

ΤΕΙ από ημερήσια Γενικά Λύκεια (ΟΜΑΔΑ Β) του 10%

ΤΕΙ από ημερήσια ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook