Με ενημερωτικό σημείωμα και επικαιροποιημένες απαντήσεις από τα αρμόδια Υπουργεία προσήλθε ο Νίκος Ηγουμενίδης στη σύσκεψη για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου

Παρέμβαση για το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου έκανε σήμερα ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, ο οποίος παρέστη στη σχετική σύσκεψη στο Δημαρχείο Ηρακλείου.

Πριν τη συνεδρίαση, ο Νίκος Ηγουμενίδης απέστειλε στον Δήμαρχο Ηρακλείου επιστολή με εμπεριστατωμένο ενημερωτικό σημείωμα και επικαιροποιημένες απαντήσεις που έλαβε από τα αρμόδια Υπουργεία σχετικά με το ζήτημα του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το περιεχόμενο του ενημερωτικού σημειώματος διαβάστηκε και συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Στο κείμενο του σημειώματος του Νίκου Ηγουμενίδη, που κοινοποιείται και στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και στο Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, τονίζεται ότι οι απαντήσεις αυτές ζητήθηκαν από τα Υπουργεία, «ακριβώς επειδή πιστεύω ότι μπορούν να βοηθήσουν στη σημερινή μας συζήτηση, αλλά και να μας βοηθήσουν να εστιάσουμε στα όποια κενά και στο πώς η τοπική αρχή και οι βουλευτές Ηρακλείου μπορούμε από τη θέση μας να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην άρση εμποδίων και στην επίλυση ορισμένων χρόνιων προβλημάτων, όπως το ζήτημα ανέγερσης του Δικαστικού Μεγάρου που χρονίζει από το 2005».

Σχετικά με το υφιστάμενο κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, ο Νίκος Ηγουμενίδης ενημερώνει ότι για την άρση του επικινδύνου, οι μελέτες που απαιτούνται για την δημοπράτηση και εκτέλεση  της Α΄ Φάσης έχουν ολοκληρωθεί και έχουν εγκριθεί από την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων, ενώ επίσης έχουν εγκριθεί τα τεύχη δημοπράτησης από το Δ.Σ της ΚΤΥΠ Α.Ε., και παράλληλα έχει δεσμευτεί η πίστωση. Ωστόσο, για την γενική επισκευή του είναι απαραίτητο να παραχωρηθεί το σύνολο των κτιρίων στις Υπηρεσίες του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου και για το εν λόγω πρόβλημα, είναι ενήμερο το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ έχει αποσταλεί σχετικό αίτημα στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου/Τμήμα Διαχείρισης Συμβάσεων Παραχώρησης (ΕΤΑΔ), προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αρθεί το πρόβλημα που δημιουργεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εν λόγω ακινήτου.

Σχετικά με την ανέγερση νέου Δικαστικού Μέγαρο Ηρακλείου, τονίζεται ότι στην περιοχή ανατολικά του οικοπέδου έχουν  εντοπιστεί και ανασκαφεί από την ΚΓ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, τμήματα Μινωικού λιμενικού οικισμού και νεκροταφείου, και συνεπώς θα πρέπει να ασκηθεί προληπτικά ανασκαφικός-αρχαιολογικός έλεγχος. Ο έλεγχος όμως δεν μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια, ούτε ως προς την έκταση (αρχαιολογικές τομές), ούτε ως προς το χρόνο και το κόστος για την περαίωση του, σύμφωνα με έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

Επισημαίνεται επίσης ότι λόγω αυτού δεν είναι δυνατή η σύναψη Σύμβασης πριν από την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ερευνών, καθώς ο ανάδοχος θα διεκδικούσε επιπλέον αποζημιώσεις, λόγω των καθυστερήσεων του έργου εξ αιτίας των εργασιών της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Κατόπιν αυτών, στην παρούσα φάση το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την εξοικονόμηση χρόνου και αποφυγή του βάρους των αποζημιώσεων διερευνά εναλλακτική λύση για το έργο μέσω άλλης χρηματοδοτικής πηγής και σχήματος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook