Μια πρωτότυπη σούπα για πρώτο πιάτο.

Υλικά
 
1 κιλό καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε μέτριες ροδέλες
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
60 γρ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
200 ml φρέσκος χυμός πορτοκάλι
1½ λίτρο ζωμός λαχανικών ή νερό
1 + 1/2 κουτ. γλυκού κάρι, μέτριο
1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού (ακέρωτου και κατά προτίμηση βιολογικού)
30 ml χυμός λεμονιού
1 κουτ. γλυκού μέλι, της αρεσκείας μας
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα καρότα για περίπου 8 - 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το πορτοκάλι, το ζωμό ή το νερό, αλατοπίπερο και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ τα καρότα.

Αποσύρουμε, περιμένουμε λίγο να κρυώσει και αδειάζουμε τη σούπα στο μπλέντερ, προσθέτουμε το κάρι, το τζίντζερ, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το μέλι και πολτοποιούμε τη σούπα, μέχρι να γίνει λεία και ομοιογενής. Την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα να πάρει μια βράση και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.

Τη μοιράζουμε σε μπολ ή πιάτα και, αν θέλουμε, προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας από μείγμα 200 γρ. γιαουρτιού με 1 κουταλιά σούπας γάλα, σε κάθε μερίδα, πασπαλίζουμε με λίγο κάρι και σερβίρουμε.

gastronomos.gr