Πτώση αναμένεται στις τιμές

Οριακά αναμένεται να αυξηθεί η παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος στην ΕΕ την περίοδο 2017-2030 χάρη στην άνοδο της κερδοφορίας του κλάδου κτηνοτροφίας αιγών και προβάτων, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αγορές του αγροτοδιατροφικού τομέα για το διάστημα 2017-2030. Ωστόσο, οι τιμές στην ΕΕ ενδέχεται να μειωθούν τα επόμενα χρόνια παρασυρόμενες από τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά.

Αύξηση προβλέπεται στο συνολικό αριθμό αιγοπροβάτων της ΕΕ τα προσεχή έτη, τάση που, όμως, δεν διατηρείται μέχρι και το 2030, καθώς η ΕΕ εκτιμά ότι θα υπάρξουν μειώσεις στα κοπάδια, τα οποία αναμένεται να περιλαμβάνουν συνολικά 102 εκατ. κεφαλές το 2030. Σε περίπου 1 εκατ. τόνους υπολογίζεται ότι θα σταθεροποιηθεί τα προσεχή έτη η παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος, η οποία προβλέπεται να αυξάνεται κατά 40.000 τόνους χρόνο με το χρόνο, δηλαδή κατά 0,3%, εξαιτίας της πίεσης τιμών από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, σε συνδυασμό με την ελαφριά άνοδο της ζήτησης στην ΕΕ. Η αύξηση αυτή, μάλιστα, αναμένεται να προκύψει ενιαία στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίχως να δημιουργηθούν διαφορές στον όγκο παραγωγής μεταξύ των διαφόρων κρατών-μελών.

Πτώση αναμένεται να παρουσιάσει το 2018 η τιμή πρόβειου κρέατος στην ΕΕ, λόγω του ανταγωνισμού με τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, που αντιπροσωπεύουν το 85% του διεθνούς εμπορίου των συγκεκριμένων προϊόντων. Ωστόσο, η τιμή προβλέπεται ότι θα σταθεροποιηθεί από το 2019 και έπειτα.

Κατανάλωση πρόβειου κρέατος

Σταδιακή εκτιμάται ότι θα είναι η αύξηση της κατανάλωσης πρόβειου κρέατος στην ΕΕ μέχρι το 2030, η οποία υπολογίζεται να φτάνει τους 1.2 εκατ. τόνους. Κατά τη διάρκεια του διαστήματος 2017-2030, μάλιστα, η κατανάλωση φαίνεται πως δεν θα επηρεαστεί από τις διακυμάνσεις των τιμών. Η κατανάλωση για θρησκευτικούς λόγους και ειδικά προγράμματα προώθησης που απευθύνονται σε καταναλωτές που δεν είναι εξοικειωμένοι με το πρόβειο κρέας μπορεί να ωθήσει την ζήτηση των καταναλωτών για το προϊόν..

Εξαγωγές αιγοπρόβειου κρέατος και ζώων

Τόσο στην περίπτωση των κρεάτων όσο και των ζώων, υπήρξε άνοδος της εξαγωγικής δραστηριότητας το 2017 αλλά με τις ποσότητες να παραμένουν σχετικά χαμηλές. Οι εξαγωγές κρέατος (κυρίως κατεψυγμένου) κατευθύνθηκαν κατά κύριο λόγο στο Χονγκ Κονγκ, ενώ οι εξαγωγές ζώων στη Λιβύη, την Ιορδανία, το Ισραήλ και τον Λίβανο. Γενικά, παρά την ελαφρώς αυξημένη παγκόσμια ζήτηση αιγοπρόβειου κρέατος και αιγοπροβάτων, ο σκληρός ανταγωνισμός με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, περιορίζει τις εξαγωγικές δυνατότητες της ΕΕ. Συνεπώς, οι συνολικές εξαγωγές της ΕΕ φαίνεται ότι θα μειωθούν ελαφρώς μέχρι το 2030, φτάνοντας τους 50.000 τόνους, με προορισμούς τις χώρες της Μεσογείου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook