Ομογενείς καταγγέλλουν, ότι μεγάλο ποσοστό της σύνταξης γήρατος που τους έχει χορηγήσει η Ελλάδα (μετά από σχετική διακρατική συμφωνία), χάνεται καθ' οδόν προς την Αυστραλία.

Όπως κατήγγειλαν στην εφημερίδα «Νέος Κόσμος», οι συντάξεις τους ταξιδεύουν από τράπεζα σε τράπεζα, με αποτέλεσμα να χάνουν μέχρι και το 50% του ποσού που δικαιούνται από μετατροπές και τέλη που χρεώνουν οι τράπεζες.

Οι δικαιούχοι ομογενείς δηλώνουν «οργισμένοι» από τον τρόπο που τους αντιμετωπίζουν οι ελληνικές υπηρεσίες και η υπηρεσία Centrelink της Αυστραλίας, από τις οποίες ζητούν εξηγήσεις για την απώλεια μέρους της σύνταξής τους.

Μια ομογενής δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έκανα επανειλημμένα τηλέφωνα στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ελλάδας και μου είπαν ότι η υπηρεσία κάνει ό,τι προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία και τα υπόλοιπα είναι ευθύνη της Τράπεζας Ελλάδος, η οποία στέλνει τα χρήματα στο εξωτερικό» .

Άλλοι ομογενείς καταγγέλλουν, ότι η αυστραλιανή υπηρεσία Centrelink «νίπτει τας χείρας της», κάθε φορά που ζητούν εξηγήσεις για τη μείωση της σύνταξής τους.

«Η Ελλάδα μας λέει ότι ακολουθεί την ενδεδειγμένη διαδικασία και η Αυστραλία ότι δεν φέρει καμία ευθύνη, για τη μείωση της σύνταξης κατά το ταξίδι της από τράπεζα σε τράπεζα» .

Παρ' ότι οι δικαιούχοι ομογενείς έχουν υποβάλει το όνομα της αυστραλιανής τράπεζας με την οποία συναλλάσσονται και τον αριθμό λογαριασμού τους, για άγνωστους λόγους η σύνταξή τους πλανάται από τράπεζα σε τράπεζα, με αποτέλεσμα το τελικό ποσόν που κατατίθεται στους λογαριασμούς τους να μειώνεται από τη μετατροπή από ένα νόμισμα σε άλλο και τα τέλη που χρεώνουν οι τράπεζες, αναφέρει ο «Νέος Κόσμος» .