Η Νέα Υόρκη «τα έβγαλε πέρα», δήλωσε το απόγευμα της Κυριακής ο υπεύθυνος των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας της πόλης, έπειτα από το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Αϊρίν, κάνοντας ωστόσο λόγο για πλημμύρες και πολλές πτώσεις δέντρων.

Το μετρό της Νέας Υόρκης θα λειτουργεί και πάλι από τις 6 το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα), παρότι αναμένεται τα δρομολόγια να είναι λιγότερα και, ως εκ τούτου, με πολύ περισσότερους επιβάτες το καθένα.

Τα δρομολόγια των λεωφορείων και στους πέντε δήμους της πόλης έχουν αποκατασταθεί, αλλά, ενδεχομένως για σήμερα Δευτέρα, να μην ανταποκρίνονται πλήρως στο συνηθισμένο προγραμματισμό τους, δήλωσαν τόσο ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο όσο και ο επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας μεταφορών, Τζέι Γουάλντερ.

Επίσης ανοίγουν σήμερα το πρωί τα τρία κυριότερα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Τα αεροδρόμια JFK και Νιούγουαρκ, αναμένεται να επαναλειτουργήσουν στις 6 το ξημέρωμα (τοπική ώρα) και το ΛαΓκουάρντια μια ώρα αργότερα.

\"http://media.sacbee.com/smedia/2011/08/28/05/19/927-UpJx5.Em.55.jpg\"«Μερικά τμήματα της πόλης έχουν πλημμυρίσει, σημειώνονται βροχές, αλλά συνολικά, νομίζω ότι τα βγάλαμε πέρα», δήλωσε ο Τζόζεφ Μπρούνο στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Είχαμε πολλές ζημιές στην πόλη», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «χιλιάδες δέντρα που έπεσαν στο έδαφος ή έπαθαν ζημιά, πολλά μπάζα, και πλημμύρες».

Ισχυρή βροχή και δυνατοί άνεμοι ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά από το πέρασμα της «Αϊρίν» από την πόλη της  Νέας Υόρκης, προκαλώντας διακοπές ρεύματος, πλημμύρες και καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την κυκλοφορία στο Μανχάταν και έχοντας προξενήσει τις προηγούμενες ώρες σημαντικές ζημιές σε νοτιότερα μέρη των ΗΠΑ.

Οι επιπτώσεις του συστήματος κακοκαιρίας της Αϊρίν, που έφτασε στην αμερικανική μεγαλούπολη υποβαθμισμένη σε τροπική καταιγίδα την Κυριακή, είναι μεν έντονες αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρές ζημιές.

\"\"

Ισχυρή ήταν η βροχή και στην Ουάσινγκτον, η οποία φαίνεται όμως πως γλίτωσε τον κίνδυνο μεγάλων ζημιών από την κακοκαιρία.

«Αϊρίν» υποβαθμίστηκε το μεσημέρι της Κυριακής (περί τις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδος) σε τροπική καταιγίδα, ενώ εισερχόταν στην περιοχή της  Νέα Υόρκης.

Η πόλη είχε προετοιμαστεί για το χειρότερο, απαιτώντας την εκκένωση 370.000 ατόμων και κλείνοντας όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

\"\"

Ο τυφώνας Αϊρίν δεν κατάφερε τραγικές ζημιές στη Νέα Υόρκη, παρότι μεγάλες περιοχές της αντιμετώπισαν σημαντικές πλημμύρες, όπως είπε ο δήμαρχος Μάϊκλ Μπλούμπεργκ.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι θα χρειαστούν «εβδομάδες», ή, «ακόμη περισσότερο» μέχρι να ανακτηθεί η τάξη και η ηρεμία από τον τυφώνα Αϊρίν, ενώ η τροπική καταιγίδα μειώνεται και, για την ώρα, κινείται πάνω από τη Νέα Αγγλία, με κατεύθυνση προς τον Καναδά.

«Παρότι η ένταση της θύελλας μειώνεται, το γεγονός ότι πρόκειται για επικίνδυνο φαινόμενο, που εξακολουθεί να δημιουργεί ισχυρές βροχοπτώσεις, ανησυχητικές πλημμύρες και συνεχιζόμενες διακοπές ρεύματος» δήλωσε, μέσω ραδιοφώνου, από τον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

\"\"

Στο Νιου Τζέρσι, έτσι, οι σιδηροδρομικές γραμμές θα παραμείνουν κλειστές. Ο διευθυντής της υπηρεσίας μεταφορών δήλωσε ότι «ακυρώνουμε τα δρομολόγια μας μόνον όταν είναι απολύτως απαραίτητο και ο τυφώνας μας ανάγκασε να προχωρήσουμε σε ανάλογη απόφαση». Σύμφωνα πάντα με τον επικεφαλής του αρμόδιου φορέα, το εργατικό δυναμικό θα απασχοληθεί, επί εικοσιτετραώρου βάσεως, με τον καθαρισμό του Νιου Τζέρσι από τα πεσμένα δέντρα, τη αποκατάσταση του ηλεκτρικού συστήματος και των βλαβών που δημιουργήθηκαν από τις πλημμύρες.

Στη Νότια Καρολίνα, όπως μετέδωσε το CNN, περισσότεροι από 2000 κάτοικοι που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το νησί Ατέρας, βρίσκονται αποκλεισμένοι από το κεντρικό τμήμα της πολιτείας.

\"\"

Ο τυφώνας Αϊρίν στον Καναδά

Ο τυφώνας Αϊρίν εξασθένησε ακόμη περισσότερο κατά τη νύκτα της Κυριακής  μετά την είσοδό του στο Καναδά, με ανέμους έντασης 85 χιλιομέτρων ανά ώρα, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ.

Ο Αϊρίν, που έπληξε χθες τη Νέα Υόρκη ως τυφώνας κατηγορίας 1 στην 5βαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον, και είχε ήδη υποβιβασθεί σε τροπική καταιγίδα, περιγράφεται πλέον ως \”μετα-τροπική καταιγίδα\”.

Σημειώνεται ότι ο  τυφώνας, προκάλεσε τον θάνατο 20 ανθρώπων κατά το πέρασμά του από τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και πέντε ανθρώπων προηγουμένως κατά το πέρασμά του από την περιοχή της Καραϊβικής.

Αν και εξασθενημένος, ο τυφώνας Αϊρίν έπληξε με ισχυρές βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους τις παράκτιες περιοχές του Καναδά και το νοτιο-ανατολικό Κεμπέκ, προκαλώντας διακοπές στην ηλεκτροδότηση 200.000 νοικοκυριών.

\"\"

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook